SJM Als Roos Boum Representative (RBR)

spiegel6

Wie is Roos Boum?
“Alles wat u over me wilt weten, staat in mijn autobiografieën. Nou ja, bijna alles. Maar vooruit, laat ik nog eens wat dingen vertellen die niet in die boeken staan. Ik ben dus geboren in 1963. Ik heb de havo geprobeerd en veel opleidingen gevolgd. Ik ben tot 2000 trainer in de paardensport en woonconsulente bij een woningbouwvereniging geweest. Hierna ben ik naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd om ‘back to basics’ te gaan. Ik leef in alle rust op een boerderijtje samen met mijn soulmaatje en zo’n 21 dieren.

Hier in Frankrijk heb ik vanaf 2006 de rust gevonden om de boeken te schrijven die al zo’n lange tijd in mijn hoofd zaten en eruit wilden. Daarbij was ik in 2011 redacteur voor het tijdschrift “Pure Thrillers”; Jurylid van de PTA; en schrijfcoach voor de fantasymanuscriptenwedstrijd van Castlefest/Pure Fantasy. Erebaantjes die bij het proeflezen/redigeren dat ik al voor collega-auteurs doe, prima aansloten.” ~ Roos Boum’s Biografie.

SJM Als Roos Boum Representative (RBR)

Saskia Boree, (SJM) is sinds februari 2013 Roos Boum Representative geworden. Roos Boum Representative, oftewel RBR houdt in dat je als collega auteur van Roos Boum, schrijver, journalist of wat je maar met taal hebt, de verhalen en boeken bekendheid van auteur Roos Boum helpt te vergroten. Lees hierover meer op de officiële RBR pagina.
Deze pagina is merendeel bedoeld om de ervaringen van Saskia Boree als RBR samen te vatten. Als U ook RBR wilt worden, kunt uzelf contact met Roos te zoeken.

———————————————————————————————————-

Omslag-versie-2-voorkant-e1467047638944Van Roos Boum Representative/ SJM Schrijft Journaliste Saskia Boree – Op maandag 27 juni 2016 werd via de Roos Boum Fanclub bekend dat een elfde boek van Roos Boum bij Droomvallei Uitgeverij een feit is. Voorlopig ook meteen haar laatste boek. David en de roze strikjes heeft als onderwerp genderdysforie, een onderwerp waarbij mensen ontevreden zijn over hun biologische seksuele identiteit.

 Menig Roos Boum fan is het niet ontgaan. In augustus 2015 “verdween” de auteur na het opzetten van de fanclub van het internet. Haar mail ging op zwart en op haar site werd aan de hand van een triest afscheid bekend dat Roos voorlopig wilde stoppen met schrijven. Dit houdt wel de optie open voor een comeback. Laten we voor nu nog maar niet op de zaken vooruitlopen. Op het moment is haar laatste boek dus een feit.

Boum gaf in 2006 door middel van haar boek Als vraagtekens uitroeptekens worden aandacht aan Münchhausen by Proxy. Dit boek werd later in 2007 heruitgegeven onder Valse salie.

De auteur staat er om bekend dat ze qua genre bijna van alle markten thuis is. Zo schreef ze Dode mannen moorden niet, een beklemmende thrillerachtige whodunit en De kennisbewaarder, welke een op feiten gebaseerde fictie (faction) is.
Ook verscheen ze in diverse bundels, zoals Gebaande paden met haar Macaronihondje en schreef ze voor Limonadeliefde Vreemd spel.

Eerder verscheen bij Droomvallei Uitgeverij Het verborgen paleis van Narada, een jeugdig en interactief boek, waarbij de lezer de verhaallijn bepaald en Plukplanten voor als de pleuris uitpreekt. David en de roze strikjes is tevens geïllustreerd door Manon Pons.*

*Sommige van de genoemde boeken zullen inmiddels niet meer te vinden zijn.

———————————————————————————————————-

Dit is het gesprekje wat RBR Saskia Boree met Roos Boum had voor haar nieuwsbrief Rooskleurig April 2015.

rooskleurig13-machond-voorVan Roos Boum Representative Saskia Boree – Voor Roos startte 2015 met een verrassing. In januari hebben vier Roos Boum Representatives een Roos Boum fanclub opgericht. Ton van Zevenhoven, voorzitter van de club, heeft de pagina op Facebook aangemaakt. Samen met Maddie Paape-Oosterhuis (postrice), Chantal Huijbregts-Mekes (ledenadministratie) en Saskia Boree (verslaggever) is de club inmiddels drie maanden online. Tijd voor een gesprekje met Roos. Wat vindt zij van deze spontane onderneming?

Roosje, had je ooit durven dromen dat je inmiddels een zeer gerespecteerd schrijfster zou worden, zelfs zo gerespecteerd dat enkele fans een speciale fanclub hebben opgezet?

“Nee, tuurlijk niet! Ik ben maar gewoon ik en ik voel me verschrikkelijk vereerd dat er een fanclub voor me is opgezet door heel lieve mensen, die heel veel voor me doen, waarvoor ik ze nooit genoeg kan bedanken. En dan al zoveel leden! Het voelt als een warm bad dat zoveel mensen me een warm hart toedragen, dit is heel erg wederzijds! Zonder jullie, mijn fans die mij zo steunen en bijstaan, zou ik nooit zover hebben kunnen komen.”

Je hebt me verteld het erg druk te hebben met diverse projecten dit jaar. Mogen de fans hier wat meer over weten? Een klein tipje van de sluier?

“Inderdaad drukdrukdruk met diverse projecten, wanneer niet? Het grootste nieuws is, dat Droomvallei Uitgeverij een collectie verhalen van mij gaat uitgeven! Daar ben ik echt ontzettend blij mee. Het wordt een superdikke bundel met meer dan dertig spannende, aangrijpende, bizarre en maatschappelijke verhalen. Officieel is het, als je de verhalenbundels samen met andere auteurs en vertalingen buiten beschouwing laat, mijn tiende boek!”

Leuk, een verhalenbundel! Welk geschreven verhaal is je favoriet?

“Hebbie nog meer van die moeilijke vragen? 😉 Tjee. Eh … Omdat ik moeilijk kon kiezen uit al mijn verhalen, wordt de verhalenbundel ook zo lekker dik. Maar vooruit, hier dan een top 10 van mijn korte verhalen.

Het Macaronihondje – autobiofictisch verhaal
Voor altijd dansen – over een onderwerp dat mij uitermate boeit, wonderkinderen en reïncarnatie
Tranen van de wassende maan – over een afschuwelijke massamoord door de Duitsers op onschuldige burgers
De ontijd – dit gaat over alweer zo’n verslavend interessant fenomeen; parallelle tijdlijnen
De zilveren tranen van Víðarr – een fantastisch verhaal over arrogantie en berouw
De zee heeft geen nooduitgang – een spannend en mooi verhaal over misbruik
The cave you fear to enter – waar het verleden en toekomst samenkomen
Helende vernietiging – een bizar verhaal
Zoveel waarommen – rauw verhaal over depressie en hondengevechten
Don’t blame it on the sunshine – over wat er met de Maya-voorspelling had kunnen gebeuren.”

Mogen de fans ook weten waaraan je daarnaast momenteel schrijft?

“Ik schrijf op dit moment aan een jeugdroman die zich afspeelt in het heden maar ook in de Gouden eeuw.”

De Gouden Eeuw? Hoe kom je daar nu weer bij?

“Nou, ik schrijf boeken op maat. Dat wil zeggen dat ik op bestelling boeken schrijf voor één lezer. De lezer speelt zelf de hoofdrol in het verhaal. Ooit schreef ik zo een makkelijk-lezen kinderverhaal “Lisa en de magische Maas-grens”. Dat was een novelle en die ben ik aan het uitschrijven naar een volwaardig boek voor jeugd vanaf 14 jaar. Daarnaast ben ik met een kleuterboek* over genderdysforie bezig en aan een fantasyboek én aan een nieuwe spannende faction. Maar dat is allemaal nog ver weg.”

Dat zijn veel verschillende genres. Je hebt door de jaren heen boeken in verschillende genres geschreven. Wat is nou je meest favoriete en gelezen genre? Favoriete boek?

“O, dat is een makkelijke. Mijn door het publiek meest gelezen boek is: “Valse salie”. Dat is een bestseller. Ik heb inderdaad in bijna alle genres boeken geschreven, maar drie van mijn boeken zijn autobiografisch, dus statistisch gezien zal autobiografie mijn meest gelezen genre zijn.”

Dat boek “Valse Salie” heb ik toevallig onlangs uitgelezen. Heftig allemaal. Zeker om te lezen dat mensen die Münchhausen by proxy hebben, als daders worden gekenmerkt. Toch worden er niet altijd hoge straffen voor gegeven. Zie jij ze als daders of als patiënten?

“Daders. Het zijn absoluut daders die deze vorm van kindermishandeling plegen. Daarom zeg ik ook nooit dat de mensen Münchhausen by proxy (Mbp) hébben, maar dat ze het plégen. Je kunt het vergelijken met incest. Incest pleeg je. Je doet dit met voorbedachte raden en het is strafbaar. Zo ook met Mbp. Natuurlijk kun je ziek zijn in je hoofd en daarom incest of Mbp plegen, maar zowel incest als Mbp kun je niet hebben. Mede daarom is “Valse salie” zo heftig denk ik. Omdat deze vorm van kindermishandeling niet als een reactie op een actie gebeurt, maar omdat het d.m.v. een vooropgezet plan gepleegd wordt. En als het meer getraceerd zou kunnen worden, vind ik dat de straffen hoger zouden moeten zijn.”

Even terug naar verschillende genres. Ik heb op je site gelezen dat je tijdens het schrijven van “Dode mannen moorden niet” er heel lekker in hebt gezeten. Je schreef ook dat je erg van puzzelen houdt. Zou je ook onder één genre kunnen blijven schrijven? Zo ja, welk?

“”Dode mannen moorden niet” is een boek met een erg lange geschiedenis van totstandkoming. Het schrijven ervan ging heerlijk, ik vind het leuk om inderdaad puzzels en raadsels te verwerken in mijn boeken en om lezers stof tot nadenken te geven. Ook vind ik thrillers fijn en lekker spannend. Maar mijn favoriete genre is meer faction, fictie gebaseerd op facts, feiten. En dan het liefst wel in een spannend jasje gegoten. Ik vind het super om research te doen en dingen te ontdekken die heel bijzonder zijn en waarvan ik denk dat andere mensen dat ook bijzonder vinden en het leuk vinden om erover te lezen. Ik denk daarom dan ook dat “De kennisbewaarder” mijn favoriete boek is. Een spannende zoektocht naar waarheid in de bijzondere natuur van Mexico. Als ik in één genre moet blijven, zou het faction zijn.”

Van welk boek zou je een vervolg willen schrijven?

“Geen enkel boek. Ik heb wel vaak de vraag gekregen of ik op “Du vin, du pain, du… pindakaas?” een vervolg wil schrijven. En ook bij “De mythe van Mellifera” kreeg ik die vragen. Trouwens mensen vroegen ook of Rico nog terug gaat komen in een boek. Maar ik vrees dat ik mezelf dan ga herhalen en dat wil ik voorkomen. Schrijven is voor mij een kunst en zoals bij iedere kunst is het het mooist als de kunstenaar zichzelf steeds uitdagingen voorlegt. Zichzelf steeds hogere doelen stelt en zichzelf blijft vernieuwen. Voor mij zou formuleschrijven, zoals tegenwoordig zo vaak gebeurt bij grote auteurs (hetgeen overigens veel bestsellers genereert), niet werken. Kunstenaars die zichzelf herhalen worden ambachtslieden. Ook heel mooi, maar niet wat ik zoek.”

O, dat is jammer, want vooral veel thrillerschrijvers maken gebruik van een opmerkelijk type als hoofdpersonage. Bijvoorbeeld Special Agent Pendergast van schrijversduo Preston&Child. Ik zag jou ook wel een serie schrijven in dat straatje. Hoe had jouw terugkomende hoofdpersonage er dan uit gezien qua karakter en uiterlijke vertoning?

“Inderdaad is een serie schrijven denk ik aan mij niet besteed.. Ik zeg nooit nooit natuurlijk en als het per se zou moeten, dan zou het of een doortastende stoere vrouw zijn zoals Liz uit “De kennisbewaarder” of het zou inderdaad een jongeman zijn als Rico uit “Dode mannen moorden niet”. In ieder geval onder de vijftig jaar, juist niet excentriek, niet buitengewoon opvallend maar een gewone burger zoals jij en ik, doortastend, eigenwijs, humoristisch en er normaal, maar smakelijk uitziend voor het publiek.”

Dat personage zou dus niet excentriek moeten zijn, begrijp ik. Het personage zou dus niet op jou lijken want auteurs zijn in het algemeen excentrieke mensen. Mee eens of niet?

“Dat laat ik aan jullie over om te beoordelen.”

Momenteel is er een heel mediacircus rondom 50 Shades Of Grey. Welke van je (gepubliceerde) verhalen zou je willen laten verfilmen? Waarom?

“Ik hoop nog altijd dat iemand een film zou willen maken over Münchhausen by proxy om de kennis erover te verspreiden. Daar zijn niet zo heel veel films van, namelijk. En dan denk ik dat de autobiografie “Valse salie” niet zo geschikt is, maar ik heb diverse spannende korte verhalen over Mbp geschreven en die zijn denk ik wel geschikt voor verfilming. Na de vertalingen in het Engels, Italiaans en nu Frans (in wording), blijf ik lekker dromen … ”

* De volgende Rooskleurig, nr 14, zal geheel gewijd zijn aan dit prentenboek dat later dit jaar zal uitkomen bij Droomvallei Uitgeverij.

———————————————————————————————————-

1979635_694762680567506_2146464058_n (1)Roos Boum wint Nieuwe SchrijversPrijs voor “Dode mannen moorden niet”

Van Roos Boum Representative Saskia Boree – Op 14 maart werd het officieel bekend. Schrijfster Roos Boum sleepte de Nieuwe Schrijversprijs voor haar thrillerachtige whodunit “Dode mannen moorden”niet in de wacht. Nogal opmerkelijk als je je bedenkt dat het boek door maar liefst vijf uitgevers werd afgewezen.

Psst … Vanavond gaat het breed, dus nog even mondje dicht… Maar eh, ik heb De Nieuwe SchrijversPrijs gewonnen! Dankzij al jullie stemmen en de jury was unaniem!” aldus een blije Roos op haar RBR Facebook Pagina op vrijdag de 14e maart rond de lunch.

De schrijfster moest met dit verhaal door drie rondes bij Free Musketeers NSP. In de eerste ronde met alleen de stemmers, sleepte ze ruim zestig stemmen binnen. Hierdoor kwam ze dus in de tweede ronde terecht met hierin stemmers en zelfs een jury, waar ze totaal honderd stemmen kreeg. Met vlag en wimpel behaalde Roos daar de meeste stemmen en een plaats in de derde ronde, waar alleen de jury besliste. Deze jury besloot dat het boek unaniem de Nieuwe SchrijversPrijs won.

De winnaar is het boek van Roos Boum. De titel “Dode mannen moorden niet” maakt direct duidelijk, dat het om een spannende thriller gaat. De jury was het op grond de beoordelingen snel eens met elkaar, Roos Boum wint!

De toon is snel gezet in het verhaal. Het gaat om geheimzinnige nog niet opgeloste moorden van familieleden en/of bekenden van de hoofdpersonen. Dat maakt dat verwikkelingen, verdenkingen en emoties van families en bekenden dicht bij elkaar komen. Het verhaal grijpt je meteen bij de keel. De korte staccato zinsopbouw draagt bij aan het jachtige dat in het verhaal zit. De auteur creëert een goede spanningsboog. De lezer blijft nieuwsgierig naar het vervolg door de blokjes informatie die iedere keer nieuwe spanning en sporen oproepen. De verdenkingen blijven lang intact tot stap voor stap duidelijk wordt welke kant het echt heen gaat, maar zoals het in een sterke thriller hoort, blijkt pas op het eind hoe de puzzel in elkaar zit. De jury wil het plot en het sterke einde niet verraden. Wel dat het om een sekte gaat en dat de raadsels je doen denken aan de boeken van Dan Brown. Roos Boum weet taal en stijl die hoort bij de verschillende personages goed te verbinden; daardoor krijgt het verhaal iets filmisch, je bent er zelf bij!” aldus de jury.

Over de voorkant van het boek werd nog kortgeleden druk meebeslist door 22 Roos Boum Representatives. Iedereen die heeft meegestemd in de Nieuwe SchrijversPrijs van Free Musketeers krijgt een korting op het boek. Roos rekent namelijk geen verzendkosten, en ze signeert je boek ook nog even met persoonlijke opdracht.

———————————————————————————————————-

1507648_604421362939320_1975939337_nWinnaars bekend kaftontwerp wedstrijd Roos Boum

Van Roos Boum Representative Saskia Boree – Op 15 januari 2014 zijn de winnaars bekend gemaakt van een kaftontwerp wedstrijd van auteur Roos Boum. De wedstrijd stond in het teken van haar nieuwe boek Het verborgen paleis van Narada. Twee ontwerpen werden samengesmolten tot één omslag voor het waanzinnig spannende two-way-boek.

 Josse Pommé en Kati Hartman mogen zich de gelukkigen noemen, en wonnen een gesigneerd exemplaar en een boekenbon. Aan het uiteindelijke ontwerp moet nog wel gesleuteld worden, volgens de Facebookpagina van het boek, maar het concept staat.

“Wat het ene ontwerp niet heeft, heeft het andere wel en andersom. Daarom hebben we deze ontwerpen gekozen omdat die elkaar zo mooi aanvullen,” aldus Het verborgen paleis van Narada op Facebook.”De jury vond het ontwerp van Josse (17 jaar) goed vanwege de actie die in de tekening zit. Natasja die omkijkt alsof ze achtervolgd wordt, vonden we erg goed. Ook het paleis op de achtergrond doet zeker aan India denken en heeft een duidelijk eigen herkenbare stijl. Minder sterk vonden we de ketting. De lezer kan er nauwelijks uit opmaken dat de ketting belangrijk is en kan een verkeerd beeld vormen van de ketting omdat hij niet is zoals het fragment. Ook vonden we de kleuren wat somber en het oranje ontbreken,” was het onderbouwende commentaar.
Van het eerste ontwerp van de drie die Kati (12 jaar) heeft ingestuurd waren we meteen heel erg enthousiast over de hanger. We vinden het een erg leuk idee dat je door de hanger naar het paleis kijkt. Ook is de hanger meer dan precies uitgewerkt als het fragment. Dat is erg goed gedaan. Het paleis van de eerste tekening vonden we echter wat minder Oosters aandoen en ook de kleuren zijn wat bleekjes. De andere ontwerpen van Kati hadden Indiaas paleis maar daar vonden we de hangers niet duidelijk.”

Tweede plaats was ook een gedeelde plaats. Die ging naar Emma Buijs en Astrid Vangrunderbeek. De derde plaats ging naar maar liefs vier deelnemers, omdat de punten voor die mensen heel dichtbij stonden. Op deze plaats staan Demi Prij, Lucia Weerstand, Marloes Nijenhuis en Marjolijn van Raaij. Alle deelnemers krijgen via de mail een juryrapport met cijfers die per onderdeel verstrekt zijn.

Het verborgen paleis van Narada wordt uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij, en komt uit in februari 2014. Voor meer informatie: http://roosboum.nl/boeken/narada/

1525252_604422616272528_167180020_n1544335_604424419605681_808651199_n

———————————————————————————————————-

cropped-header_prozaschrijven11Eerste plaats voor Roos Boum schrijfwedstrijd prozaschrijven.nl

Van Roos Boum Representive Saskia Boree – Van de 102 inzendingen die prozaschrijven.nl mocht ontvangen, is auteur Roos Boum eerste geworden met haar verhaal De zee heeft geen nooduitgang. Hiermee sleepte de schrijfster een kennismakingsgesprek met Ilse Karman, uitgever van de Crimecompagnie, en een coaching van maar liefst tien uur (ter waarde van 400 euro) door een redacteur van prozaschrijven.nl in de wacht.Via de RBR Facebook pagina liet ze weten daardoor helemaal in een stuiter modus te zijn.

De wedstrijd werd georganiseerd in juni, waarbij de opdracht een zomerverhaal te schrijven van maximaal 2000 woorden luidde. Het thema voor dat zomerverhaal was ‘Aan de kust’. “Roos Boum kan een prachtig spannend verhaal schrijven”, aldus prozaschrijven.nl tijdens de bekendmaking van de winnaars op de site. Op de tweede plaats eindigde Robert Nolden met zijn verhaal Dode hoek, met in zijn kielzog Conny Hoogendoorn, die Van rozen, vlinders en een rat voor deze wedstrijd schreef.

“Ik stuiter al vanaf gisterenmiddag laat op mijn stoel en door het huis en over het erf, ik blijf stuiteren. Stuiterde ook al vroeg het bed uit daardoor. Ik ga het even van de daken schreeuwen hoor: IK BEN 1E IN DE SCHRIJFWEDSTRIJD VAN DE CRIMECOMPAGNIE!” schreef Roos Boum op de Facebookpagina van haar Roos Boum Representives. “Heb aan veel wedstrijden meegedaan, maar er zijn een paar verhalen die me dierbaar zijn en een paar wedstrijden die meer dan andere wedstrijden opvallen. Dit is zo’n wedstrijd.”

Roos heeft een breed schrijverstalent als het om spraakmakende boeken waar de lezer stil van wordt gaat. Alleen al de titel van haar ingezonden verhaal, De zee heeft geen nooduitgang, zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig wordt. Lezers willen dan ook, eenmaal in bezit, niets anders dan de verhalen van Roos Boum verslinden.

———————————————————————————————————-

KennisbewaarderIn september verschijnt nieuwe boek Roos Boum : De kennisbewaarder, nu al lovend ontvangen

Van Roos Boum Representive Saskia Boree – “In september 2013 zal mijn nieuwe boek verschijnen”, zo mailde ze haar RBR’s nog kortgeleden. Op haar site is al een prachtige recensie te vinden. Scriptbureau Proeflezeres schreef deze recensie.

Roos Boum weet als geen ander hoe ze een geheim bewaart. Door dit toch met de lezer te delen, kiest ze er wel voor dat ze de kennis niet zomaar prijsgeeft. Dit heeft geresulteerd in een uiterst onderhoudende roman die zowel verrast als intrigerend blijft tot aan het slot,aldus Scriptbureau in hun recensie. “Het kan bijna niet anders dan dat het je aan het denken zet, laat twijfelen wellicht. En dat is bijzonder knap gedaan. Hoe dat de auteur is gelukt? Dat is nou juist het geheim…”

Een spannende queeste in Mexico van Liz die op zoek gaat naar haar vermiste vriend Rick. Het boek De kennisbewaarder is vooral een omvangrijk researchproject geweest omdat ik nog nooit in Mexico ben geweest. Het boek is nu zo goed als af,” zijn de trotse woorden van Roos.

Uiteraard hebben alle betrokken RBR’s een snippet mogen lezen, en werd door velen al lovend ontvangen. “Kom maar op met dat boek!” was de enthousiaste reactie van mede Roos Boum Representive Wendy Verstraeten op Facebook. “Ik voorzie nu al weinig slaap voor mezelf.”

Een sneak peak van de kaft was al snel te bewonderen, onder de in aanmerking gekomen mensen op Facebook. Corinne van der Ploeg, ook RBR, beaamde over de kaft het volgende: Ziet er prachtig uit, voor en achterkant!! Belooft een mooi boek te worden om te lezen voor de komende winter.”

Recensie Scriptbureau Proeflezeres

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

336ba6a83769b626d1a2ef0d52f67242

Saskia Boree neemt Calami Award voor collega auteur Roos Boum aan

Van Roos Boum Representive Saskia Boree – Onlangs heeft auteur Roos Boum meegedaan aan de Calami Literatuurwedstrijd 2013. Onder de vele inzendingen, zijn dertig gelukkige schrijvers opgenomen in de Calami bundel, dat dit jaar de titel Gebaande Paden draagt. Helaas kon Roos Boum op zaterdag 6 april tussen 14.30 en 17.30u niet persoonlijk de award in ontvangst nemen. Een leuk klusje voor Roos Boom Representive, Journalist en ook auteur Saskia Boree.

Vol trots en spanning presenteerde initiatiefnemer en organisator Casey el Bouhnani, eigenaresse van Fashion- Design- en Fotografie bedrijf C Styling voor een redelijke opkomst in Ontmoetingscentrum De Vlieren aan de Mrg. Nolensplein te Breda, het resultaat van de Calami Literatuurwedstrijd 2013. Gebaande Paden, zoals de Calami Bundel is getiteld, staat als een huis: dertig prachtige, spannende, ontroerende verhalen van de Calami Literatuurprijs winnaars 2013.

Onder deze winnaars bevind zich natuurlijk ook Roos Boum. Volgens Casey heeft haar verhaal Het macaroni-hondje een zekere ontroering met zich teweeg gebracht, en gelijk heeft ze. Haar ingezonden verhaal heeft namelijk nog een dieper laagje, zo vertelde collega auteur, journalist en Roos Boum Representive Saskia Boree namens Roos. “Vorig jaar, heb ik onder nare omstandigheden, een voor mij heel bijzonder huisgenootje, verloren,” zo luidde een stukje van Roos’ voorgelezen speech. “Als eerbetoon aan haar, heb ik dit verhaal geschreven. Een niet alledaags autobiografisch relaas, waarvoor ik veel moed bij elkaar heb moeten rapen, om het met de wereld te delen, omdat het mij zo dierbaar is.”

Tijdens de speech kwam naar voren, dat Roos zelf in Frankrijk woont, en daardoor genoodzaakt was om één van haar Roos Boum Representives te sturen om haar felbegeerde award in ontvangst te nemen. Casey vond het idee van een Roos Boum Representive, ondanks dat Roos niet zelf aanwezig kon zijn, een leuk inititatief. Ze vond het ook leuk een vertegenwoordiger van Roos Boum te ontmoeten, waarop ze Saskia Boree persoonlijk uitnodigde voor deelname aan de volgende Calami Awards…

———————————————————————————————————-