Proeflezen voor SJM?

cropped-quill-and-parchmentWat leuk dat je interesse hebt om voor Saskia Boree te komen proeflezen.  Indien je graag eens een stuk van een manuscript kritisch wilt komen beoordelen, stuur dan een mailtje naar sjmschrijft@live.nl. Vermeld duidelijk bij het onderwerp voor welk verhaal je wilt komen proeflezen. Dan stuurt de auteur je een PDFje.


Als proeflezer 

🙂 Let je op taalgebruik. Past het taalgebruik bij de tijd waarin het zich afspeelt? Lopen de zinnen wel lekker? Kleine typefouten? Alles wel in dezelfde tijd? (Verleden tijd, tegenwoordige tijd. In principe hoort daar een redacteur naar te kijken.)
🙂 Kijk je naar de schrijfstijl. Synoniemengebruik? Vloeiend genoeg? Geen onnodige mooimakerij? Origineel? Geloofwaardig?
🙂 Wijs je op details. Het kan natuurlijk zijn dat de auteur een detail over het hoofd heeft gezien, of iets tegenspreekt. Graag heeft de auteur daar notie van.
🙂 Hoe vond je het plot? Zag je die aankomen en zo ja, hoe kan deze interessanter worden gemaakt?
🙂 Kijk je naar het totaal plaatje. Logische reacties van het personage op bepaalde gebeurtenissen? Personages interessant genoeg en passen zij in de verhaallijn? Zit het allemaal logisch in elkaar? En vooral, is dit lezenswaardig?


En nu…

Momenteel zoekt auteur Saskia Boree voor de volgende manuscripten proeflezers.  Ik heb plek voor maximaal vijf serieuze mensen per titel. Het is geen tijdgebonden bezigheid, er is dus geen sprake van een verplichte deadline. Je kunt ieder moment besluiten te stoppen. In dat geval zal er dan een plekje vrij komen. De auteur verwacht dat je zo nu en dan communiceert over het proef te lezen verhaal.

Zijdelings – ± 100.000 woorden/ Aantal hoofdstukken: onbekend wegens totale herschrijving in 2018/ 2019. Regelafstand 1,5, Times New Roman lettergrootte 12.


Saskia Boree is ook bereid om andere auteurs te helpen met proeflezen. Hiervoor mag je ook mailen. Zie hiervoor SJM’s Redactionele Voorwaarden (pagina wordt nog aan gewerkt) voor de perioden.