Blogtour 30 mei t/m 3 juni 2022 – Voortekenen en symboliek in Wolventijd: Lysander Mazee serene verteller, waarin verschillen tussen heden en verleden flinterdun lijken te zijn

Dutch Venture Publishing heeft onlangs Wolventijd van Lysander Mazee uitgegeven. De auteur publiceerde in 2018 al een verhaal over diversiteit in Brave New Love, een bundel van de uitgeverij. Daarnaast komen er bij De Boekenvos Uitgevers eind 2022 Wisselkind, Eindeloze nacht, en Wapenbroeders uit.
Lysander (1987) zoekt al sinds jonge leeftijd naar uitingsvormen voor de verhalen in zijn hoofd. Vertellen, zingen en tekenen gaven hem als kind veel plezier, tot hij als tiener in schrijven het ultieme medium vond. Vanuit fascinatie voor de verhalen die mensen elkaar vertellen is hij na het atheneum naast klassieke zang ook theologie en geestelijke verzorging gaan studeren. Nu gebruikt hij zijn opgedane kennis over geschiedenis, literatuur, filosofie en psychologie om zijn verhalen uit te diepen.
Wolventijd is zijn debuut.

Wolventijd (Synopsis via Hebban)
IJshockeyer Auke weet niet wat hem overkomt als hij na afloop van een wedstrijd in Trondheim samen met zijn Noorse rivaal Sindre door mysterieuze krijgers duizend jaar terug in de tijd wordt gebracht.
Auke en Sindre blijken te zijn ontvoerd om het leger van Vikinghoofdman Heimar Helgason te versterken. Die leidt veelbelovende rekruten op tot úlfheðnar, legendarische wolvenkrijgers, om de heidense manier van leven te bewaren in een veranderende wereld.
Maar Heimars zus Heidrún, meesteres van de taboemagie seiðr, heeft een andere bestemming voor Auke: één die zijn ondergang betekent, als hij niet oppast.
Wolventijd is een kruising tussen ‘Vikings’ en ‘Kruistocht in spijkerbroek’ met een trans hoofdpersonage. Een meeslepend avontuur vol legendarische wolvenkrijgers, actie en ontluikende liefde.

Bevindingen
Moeiteloos worden lezers door Lysander Mazee meegenomen in Wolventijd, een verhaal waarin Auke en Sindre worden ontvoerd naar een andere tijd waarin de Vikingen welig tieren. De auteur kan boeiend vertellen, en hoewel de lezer meteen veel informatie over de geschiedenis van Noorwegen en ijshockey krijgt, blijft de verhaallijn een bepaalde spanning uitstralen. De winterse sfeer, en de Noorse omgeving kunnen lezers op het puntje van de tong voelen, en zorgen voor een huiveringwekkende, onvergetelijke reis. Door middel van voortekenen en symboliek wordt er ook al een aardig tipje van de sluier gelicht.
De verschillen tussen beide tijdsgeesten zijn goed uitgewerkt en laten feilloos twee uitersten zien. In het verleden staat het Christendom nog in de kinderschoenen, en hierbij probeert deze religie de Keltische en Noorse magie te verdrijven, terwijl in het heden en de toekomst het Christendom inmiddels de overhand heeft genomen, maar wel zelf op uitdoven staat. De wetenschap staat op het punt om het geloof zo’n beetje over te nemen. Dit contrast in de tijd heeft Mazee sterk uitgewerkt, en heeft dit moeiteloos laten zien. De verhaallijn heeft een fascinerende combinatie van tijdreizen, transgender zijn, en magie. Zowel Friese als Noorse cultuur zijn in het verhaal meegenomen. Daarnaast rijst tijdens het lezen de vraag wat iemand een jongen of een meisje maakt, man of vrouw, wat het de mens beweegt om überhaupt onderscheid te willen maken.
Hoewel de vertelkunst van de auteur heel sereen is en prettig wegleest, krijgt de lezer even het gevoel dat de aanloop naar het plot net iets te lang duurt voordat de verhaallijn in een stroomversnelling raakt. Hierdoor eindigt het voor het gevoel ook te abrupt. Al met al blijft het een interessant verhaal, met een bijzondere insteek, symboliek, en personages. Voor de liefhebbers van het wolventhema in combinatie van magie met een vleugje sciencefiction is dit boek zeer zeker een aanrader, en de moeite van het lezen waard.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Lysander Mazee kan boeiend vertellen, dat is gebleken in Wolventijd. Hoewel de lezer meteen veel informatie over de geschiedenis van Noorwegen en ijshockey krijgt, blijft de insteek spannend. De winterse sfeer, en de Noorse omgeving zorgen voor een huiveringwekkende, onvergetelijke reis. Voortekenen en symboliek zorgen dat er al het een en ander duidelijk wordt. De verschillen tussen beide tijdsgeesten zijn goed uitgewerkt en laten feilloos twee uitersten zien. Het contrast in de tijd heeft Mazee sterk uitgewerkt. Zowel Friese als Noorse cultuur zijn in het verhaal meegenomen. Daarnaast rijst tijdens het lezen de vraag wat iemand een jongen of een meisje maakt. Wat beweegt het de mens om überhaupt zoveel onderscheid te willen maken? De vertelkunst van de auteur is heel sereen en leest prettig weg. Vervolgens raakt het in een stroomversnelling, ook al duurt de aanloop naar het plot net iets te lang. Het verhaal kan voor het gevoel ook iets te abrupt eindigen. Al met al blijft het een interessant verhaal, met een bijzondere insteek, symboliek, en personages. Liefhebbers van het wolventhema in combinatie met magie en een vleugje sciencefiction zullen er hoe dan ook van genieten.” – 2 juni 2022

Op Goodreads (Saskia Boree)

“Hoewel de lezer meteen veel informatie over de geschiedenis van Noorwegen en ijshockey krijgt in Wolventijd, blijft de insteek spannend. Lysander Mazee kan boeiend vertellen. De winterse sfeer, en de Noorse omgeving zorgen voor een huiveringwekkende, onvergetelijke reis. Voortekenen en symboliek worden moeiteloos geduid. De verschillen tussen beide tijdsgeesten zijn goed uitgewerkt. Ze laten feilloos twee uitersten zien, en dat contrast in de tijd heeft Mazee sterk uitgewerkt. Tijdens het lezen rijst de vraag wat iemand een jongen of een meisje maakt. Wat beweegt het de mens om überhaupt zoveel onderscheid te willen maken? De vertelkunst is heel sereen en leest prettig en vlot. Op een gegeven moment raakt het in een stroomversnelling, ook al duurt de aanloop naar het plot gevoelsmatig net iets te lang. Het blijft een interessant verhaal, met een bijzondere insteek, symboliek, en personages. Liefhebbers van het wolventhema in combinatie met een vleugje sciencefiction zullen er hoe dan ook van genieten.” – 2 juni 2022

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.