2020 Kamp Alpha De pestmeester bevat sterke, actuele insteek met een behoorlijke twist vanuit meerdere perspectieven (Suzanna Esther)

Recensent en beginnend auteur Saskia Boree werd benaderd door auteur Suzanna Esther voor het recenseren van haar derde boek 2020 Kamp Alpha De pestmeester. Van Suzanna Esther verscheen eerder Wervelstof en De stem, een roman die naar een psychologische thriller neigt. In juli 2019 werd Wervelstof in een herziene uitgave met nieuwe cover uitgegeven bij Ambilicious. Naast auteur is ze ook columniste, kunstenaar en richtte ze onlangs Uitgeverij Poseidon op.

2020 Kamp Alpha De pestmeester (Synopsis via Hebban)
In Nederland breekt een mysterieuze bacteriële infectieziekte uit. Door de overheid wordt naar buiten gebracht dat dieren, met name huisdieren, de bacterie verspreiden. Het houden van huisdieren wordt verboden. Voordat alle monsters volgens protocol worden overgedragen aan het Centrum voor Diagnostiek trekt Warner Rosenboom, een net afgestudeerde laborant, een andere conclusie. Sophie Duval, tandheelkundige en gemeenteraadslid, legt de grondbeginselen voor een nieuwe politieke partij. De sfeer wordt met de dag grimmiger, achterdocht heerst. Mensen verdwijnen of worden in quarantaine gehouden, dieren worden in beslag genomen of afgemaakt en razzia’s zijn aan de orde van de dag. Een jonge man, Arjen Terlinden en een jonge vrouw, Lisette Jaring, weigeren te voldoen aan de eisen van de overheid en geven zich met hun huisdier op voor het verzet. Zo begint een avontuur dat leidt naar duistere wouden, tentenkampen en dreigende situaties, met de belofte op een nieuwe wereld. Welke rol speelt Warner Rosenboom en wat is het aandeel van Sophie Duval? Wie zit er achter het verzet en hebben Arjen en Lisette de goede keuze gemaakt? Hoe ver gaan mensen uit liefde voor hun dier…

Bevindingen
Met 2020 Kamp Alpha De pestmeester heeft Suzanna Esther een zeer actueel onderwerp aangesneden. Het begint in 2019, rolt vervolgens naar 2020 en laat zo een duidelijke verhaallijn zien. Het gaat over een mysterieuze bacteriële infectieziekte dat Nederland teistert, en waarvan dieren de dragers zijn. De schrijfstijl is vlot, zoals we van de auteur inmiddels weten. Als je de schrijfster een beetje kent, realiseer je je dat ze ook één van haar eigen belevenissen aan een van haar personages heeft gegeven, ook al zit hier wel een twist in. Daarnaast laat het verhaal heel subtiel zien, dat de geschiedenis zich altijd zal herhalen.
De personages werden al meteen interessant bevonden en er werd geconstateerd dat dit boek direct bij de dierenliefhebbers, ondanks de pittige insteek, zal aanslaan. Het verhaal wordt vanuit tenminste drie perspectieven laten zien en dat maakt het, naast enkele opmerkelijke bijrollen, een zeer boeiend geheel. Uiteraard worden deze perspectieven later samengevoegd.
Naarmate lezers verder komen, zullen meerdere boodschappen niet onopgemerkt blijven en deze zetten de lezer ongetwijfeld aan het denken. Het boek laat zich dan ook niet makkelijk wegleggen.
De spanning zit er tot op het einde goed in en lezers zullen willen weten hoe het af gaat lopen. Hoewel het plot snel komt, waarschijnlijk een knipoog naar een eerder verhaal van de auteur bevat en nogal vreemd is, zet het lezers gegarandeerd aan het denken. Het is een mooi actueel verhaal, met een sterke insteek en een behoorlijke twist.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Wie schrijfster Suzanna Esther een beetje kent, weet dat de auteur met allerlei actuele gedachten kampt. Het onderwerp dat ze dan ook in 2020 Kamp Alpha De pestmeester heeft aangesneden, is helemaal van deze tijd en bevat een scherpe twist, welke ongekend werd bevonden. De manier van schrijven is vlot en het boek wegleggen is helemaal geen optie. Dierenliefhebbers zullen zich vooral aangesproken voelen en zich daardoor helemaal in de boeiende personages kunnen vinden. Het verhaal is vanuit drie fascinerende perspectieven geschreven, en later worden deze perspectieven naadloos bij elkaar gevoegd. De boodschap in het boek is subtiel, maar heel sterk en zet menig lezer gegarandeerd aan het denken. De spanning zit er aan het einde goed in verweven en ondanks dat het plot eerst wat vreemd aandoet en misschien wel een knipoog naar haar eerdere boeken is, werd dit einde als goed uitgewerkt ervaren. Dat komt doordat het verhaal de lezer in zijn greep heeft gehouden, nog lang nadat het boek werd dichtgeslagen.” – 3 juli 2020

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Het thema van 2020 Kamp Alpha De pestmeester is heel actueel en heeft een scherpe twist, waardoor dierenliefhebbers zeker geraakt door zullen worden. De schrijfstijl is heel vlot en het wegleggen van dit boek is eigenlijk helemaal geen optie. De boeiende personages zorgen daar wel voor. Het verhaal is vanuit drie belangrijke perspectieven geschreven en houden lezers in zijn greep. Deze perspectieven worden later feilloos bij elkaar gevoegd. De boodschappen zijn scherp, maar werden subtiel door de verhaallijn geweven. De spanning zit er tot het einde goed in en hoewel het plot zich een beetje vreemd manifesteert, en misschien wel een knipoog naar een van haar eerdere boeken bevat, zet het de lezers gegarandeerd aan het denken. Een mooi en actueel verhaal, dat helemaal bij deze absurde tijd past.” – 2 juli 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.