Blogtour 1 t/m 5 juni 2020 – Plot open voor eigen interpretatie: Supernerd mix van moderne personages en subtiele hint naar eeuwenoud gebruik (Emmy van Ruijven)

Bij Dutch Venture Publishing is onlangs Supernerd van Emmy van Ruijven verschenen. In 2013 studeerde de auteur af als illustrator aan de AKV St. Joost te ’s-Hertogenbosch. Ze studeerde in 2015 af als docent beeldende vorming aan de FHK te Tilburg. Supernerd is haar debuut en Zon en Maan haar boekenblog, die in 2015 de Best Young Adult Book Blog– prijs won. Daarnaast werkt ze met veel plezier als mediathecaris op een middelbare school en als freelance illustrator. Haar eigen bedrijf heet Letters & Lights.

Supernerd (Synopsis via Hebban)
Steph doet niets liever dan tekenen, Dungeons & Dragons spelen met haar vrienden en fantaseren hoe het is om een superheld te zijn. Als ze tijdens een spelletjesavond opeens worden aangevallen, is het een mysterieuze jongen in een superheldenpak die hen er ongedeerd uit weet te halen. Bestaan superhelden dan echt?
Al snel raakt Steph verwikkeld in een strijd tegen een demonisch leger met de ambitie ieder mens over te nemen, een groep superhelden die haar wil rekruteren en een groeiende stapel huiswerk. Is het leven van een scholier wel te combineren met het redden van de wereld? En wat doe je als je toch minder moedig blijkt te zijn dan je had verwacht?

Bevindingen
Voordat Emmy van Ruijven Supernerd start, legt ze nog even in het kort uit wat Dungeons& Dragons is en dat laat al het een en ander van de auteur zien. Vervolgens is haar insteek op het verhaal al heel bijzonder. Ook al is er heel duidelijk sprake van het stereotype nerd, de auteur zorgt ook voor de nodige herkenning en passende humor. De lezer krijgt zogezegd een uniek kijkje in het hoofd van een nerd en dit weet ze goed te verwoorden. Haar manier van schrijven is vlot en voor je het weet zit je dan ook lekker in het verhaal. Er is sprake van een goede balans tussen show and tell: er wordt genoeg laten zien zonder het allemaal direct weg te geven. De schrijfster weet haar lezers vast te houden, omdat het eigenlijk al meteen fascinerend spannend is. Het neemt de lezer mee naar iets wat men niet verwacht. Dat komt voornamelijk door de titel en zorgt voor enige verfrissing. Het is een mix van moderne, excentrieke personages die worden geconfronteerd met oude gebruiken van een oude levensstijl.
Hoewel de verhaallijn doet denken aan Shadowhunters, zullen lezers aangenaam verrast zijn met hoe alles in zijn geheel in elkaar steekt. Het is zoveel leuker en geloofwaardiger dan Cassandra Clare, ondanks dat het genre Urban Fantasy is en daarom eigenlijk niet zo geloofwaardig hoeft te zijn.
Naarmate het einde nadert, weet de schrijfster dusdanig de spanning te verhogen dat lezers niets anders kunnen doen dan ademloos in een stevig tempo doorlezen. In plaats van de lezer op de slechteriken te laten wachten, zoeken de personages ze zelf wel op. Of komen de demonen vooralsnog naar de superhelden toe? De wending die er hoe dan ook opvolgt, laten lezers op het puntje van de stoel balanceren. Hoewel het erop lijkt dat het uiteindelijke plot in een cliffhanger eindigt, voelt dat maar deels zo. De vraag rijst dan ook snel: was dit het einde, of gaat de schrijfster een vervolg schrijven? Hoe dan ook, het is een absolute aanrader, waarbij eigen interpretatie voor het einde openblijft.

Op Goodreads (Saskia Boree)

“De insteek van Supernerd is al heel bijzonder. Haarfijn legt Emmy van Ruijven uit wat Dungeons&Dragons is, het spel dat een bescheiden knipoog in het verhaal heeft gekregen. Er is sprake van het stereotype supernerd en al kunnen stereotypen doorgaans niet altijd even positief uit de verf komen, van negativiteit merkt de lezer totaal niets. Het verhaal is juist supergrappig en doet enigszins denken aan Shadowhunters alleen dan veel leuker. Er is een goede balans tussen show don’t tell, en dit komt vooral goed tot zijn recht tijdens het leren kennen van de personages. De schrijfster weet haar lezers vast te houden. Het is spannend, fascinerend en tegelijkertijd heel verfrissend. Het is een mix van moderne, excentrieke gebeurtenissen en de oude gebruiken van een bepaalde levensstijl komen ook subtiel aan bod. Naarmate het einde nadert, weet de auteur de spanning te verhogen en de lezer zal een tijdje met zichzelf moeten debatteren of er nou sprake is van een cliffhanger of dat dit een einde is waar ruimte voor eigen interpretatie openblijft.” – 4 juni 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Hoewel er sprake is van een stereotype nerd in Supernerd, werd dit ondanks dat het woord stereotiep nog wel eens rillingen kunnen opwekken, niet negatief door Emmy van Ruijven neergezet. De auteur laat lezers kennis maken met het Dungeons&Dragons spel en het verhaal doet ook denken aan Shadowhunters, al werd Supernerd al snel leuker gevonden dan het werk van Cassandra Clare. De personages hebben ook de nodige diepgang. Ze werden grappig neergezet, zijn een moderne weerspiegeling en ze hebben ook een doel met een subtiele knipoog naar een eeuwenoude levensstijl gekregen en een misschien wel diepgeworteld gebruik. De goede balans tussen show don’t tell zorgt ervoor dat de lezers blijven nadenken en hierdoor worden bepaalde dingen niet meteen weggegeven al liggen ze misschien wat voor de hand. Het verhaal is niet alleen tot het einde spannend, het is ook fascinerend en misschien een beetje excentriek. Door het plot krijgt de lezer het gevoel aan een cliffhanger vast te zitten en ook weer niet: het is er eentje waar de lezer zijn of haar eigen interpretatie erop los kan laten. Een verfrissend verhaal dat schreeuwt om een vervolg.” – 4 juni 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.