Debuut Nachtmerrie in Californië: misdaadroman met stevige, beklemmende spanningsboog, opmerkelijke invalshoek en duidelijk contrast naarmate het plot nadert (Marit van Santen)

Nachtmerrie in Californïe is het debuut van selfpubber Marit van Santen, welke in eigen beheer bij Marits Boeken is verschenen.
De schrijfster is in het dagelijks leven taxichauffeur, biohacker en ambassadeur voor Nutrigenomica. Naast schrijven kan ze je dus feilloos vertellen over het versterken van het immuunsysteem. De auteur is ook dierenliefhebster en ze mag zich dan ook graag omringen met paarden, katten, parkieten, hamsters en haar hond Brophy. Van Santen heeft nog twee titels klaarstaan. Dodelijk geheim en Vermoorde onschuld. Die laatste is momenteel nog niet beschikbaar.

Nachtmerrie in Californïe (Synopsis via Hebban)
Een vrouw wordt verward wakker in een witte kamer. Groot, leeg, stil. Ze heeft pijn, honger en dorst en het is koud. Ze weet niet waar ze is. Ze is alleen. Een bekende acteur vindt haar na een zwerftocht door een gebouw dat enkel lijkt te bestaan uit lange witte gangen, gesloten deuren, trappen en twee kamers. De hare en de zijne.
Ze zijn alleen. Of toch niet? Ze worden geplaagd en opgejaagd onder erbarmelijke omstandigheden. Ze worden bedreigd en gemolesteerd. Dit verhaal gaat over honger, dorst, angst, pijn en verlies. Maar ook over vriendschap, warmte, vertrouwen en liefde.

Bevindingen
Marit van Santen weet met Nachtmerrie in Californië meteen een beklemmend gevoel bij de lezer op te wekken en dat zorgt ervoor dat ze de lezer vanaf de eerste bladzijde weet vast te houden. Wat wel meteen opvalt is dat er hier en daar een naar inziens rare, toch begrijpbare zin opduikt. Zo lezen we vaak dat de gang de hoek omgaat. Hier wordt natuurlijk bedoelt dat het personage de hoek omgaat of dat de gang een hoek c.q. bocht maakt. Hier had het nog wel wat finetuning kunnen gebruiken, al is dit niet heel storend.
Hoewel het soms een beetje klinisch overkomt, krijgt de lezer de informatie in kleine brokjes en leert de lezer het hoofdpersonage Marian en Robert steeds een beetje beter kennen, waardoor er een goede diepgang is ontstaan. De emoties die de schrijfster laat zien, zorgen hier ook voor. Van Santen heeft zich dan ook goed in haar personages weten te verplaatsen. De onderhuidse spanning werd hierdoor dan ook fenomenaal gevonden. Lezers willen toch al snel het fijne van de situatie weten en kunnen dan ook niet anders dan doorlezen.
De lezers krijgen niet alleen een gevoel dat de personages in een doolhof zitten, men krijgt op een gegeven moment zelf het gevoel door een doolhof te dwalen. Het verhaal voelt vreemd, omdat het lijkt alsof de schrijfster moedwillig verwarring heeft gezaaid. Zelfs wanneer de personages op de verschillende plekken zijn geweest, kan de lezer steeds moeilijker nagaan of alles nog wel klopt. Was haar kamer waar ze wakker werd echt op de zevende verdieping, bijvoorbeeld? Dit geeft de lezer nog meer een beklemmend gevoel. De grootste vraag blijft nog altijd waarom? Is het iets persoonlijks of juist heel willekeurig?
Wanneer het einde lijkt te naderen, gaat de lezer nog ergens een wending verwachten en deze gedachte houdt de spanning er nog even in. Toch een beetje jammer: deze wending is ook even snel weer over, ook omdat de reden van al deze opmerkelijke gebeurtenissen dan eigenlijk wel duidelijk is. Het verhaal lijkt ook ineens trager voort te kabbelen. Vanaf daar is het contrast tussen gruwelijk en bijna te zoetsappig ineens helemaal aanwezig. De auteur bestempelt dit verhaal dan ook als een misdaadroman en dat is precies waar het thuishoort. Misschien niet het soort misdaad of thriller wat de lezer normaal kan verwachten, toch is het boek vanwege de spanningsboog zeker de moeite van het lezen waard bevonden.

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Selfpubber Marit van Santen heeft met Nachtmerrie in Californië een roman geschreven, waarin een duidelijk contrast tussen gruwelijk en bijna zoetsappig aanwezig is. Hoewel het boek op sommige punten wat finetuning kan gebruiken, geeft het verhaal de lezer meteen een ronduit beklemmend gevoel. Soms misschien wat te klinisch, ook al krijgt de lezer de juiste informatie te verwerken. De auteur heeft zich feilloos in haar personages weten te verplaatsen en de onderhuidse spanning is voldoende aanwezig. Wanneer het einde nadert, lijkt een wending er nog aan te komen, echter lijkt het plot dan al wel te zijn afgewikkeld. Op dat punt schijnt het stukje misdaad wel te zijn afgerond en is het tijd dat het verhaal in een roman overvloeit. Het is niet het soort misdaadroman of thriller wat de lezer kan verwachten. Door de spanningsboog werd het verhaal voor de liefhebber van spanning de moeite waard bevonden.” – 26 mei 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Met Nachtmerrie in Californië heeft selfpubber Marit van Santen een roman met een sterk contrast geschreven, waarin twee personages in een lege kamer wakker worden, allebei gemarteld en gepijnigd. De vraag is natuurlijk wat hier is gebeurd. Lezers krijgen meteen een beklemmend gevoel door de gebeurtenissen en de verhaallijn ontwikkelt zich dan ook gestaag. De auteur weet zich goed in haar personages te verplaatsen. Haar schrijfstijl is op sommige punten klinisch en had misschien nog wat finetuning kunnen gebruiken al zijn enkele puntjes niet direct heel storend. De onderhuidse spanning is ongekend, totdat het einde in zicht komt. De lezer hoopt hier nog op een interessante wending, al lijkt het plot op dit punt al volledig bekend te zijn uitgewerkt, compleet te zijn. Vanaf daar is het ook wel gedaan met gruwelijkheid en verandert het verhaal bijna in te zoetsappig. Het is dan ook niet het standaard soort thriller of misdaadroman. Ondanks dat werd het verhaal voor de liefhebber van spanning de moeite waard bevonden.” – 31 mei 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.