“Aandacht is niet onuitputtelijk en daarom moeten we heel bewust kiezen waar we het aan schenken,” aldus Stefan van der Stigchel in Grip op je aandacht. “Je kunt heel makkelijk overprikkeld raken door alle signalen die de hele dag door binnenkomen.”

Vers van de pers is deze maand Grip op je aandacht van hoogleraar en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel en journalist voor BNR Nieuwsradio Lotte Elbrink.
Eerder verscheen er bij Maven Publishing van Stefan van der Stigchel al Zo werkt aandacht en Concentratie, welke beiden worden uitgegeven in het buitenland bij onder andere MIT Press in de Verenigde Staten. Verder is de auteur vaak te zien in de media bij onder andere het NOS Nieuws, EenVandaag, Spijkers met Koppen en Het Klokhuis.

Grip op je aandacht (Synopsis via Hebban)
Soms lijkt onze wereld te bestaan uit enkel afleiding: we krijgen e-mails, telefoontjes, appjes, pushnotificaties, worden getagd en hebben talloze tabs openstaan op onze computer. Hoe vaak stellen we onszelf wel niet de vraag: Wat was ik ook alweer aan het doen? Voor iedereen die dit herkenbaar vindt is er nu Grip op je aandacht.
Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel geeft je in dit boek 52 tips waarmee je je aandacht en concentratie kunt verbeteren. Hij laat zien dat aandacht als een batterij werkt: we hebben er allemaal een bepaalde capaciteit voor, aandacht moet na een tijdje weer opgeladen worden en het kan natuurlijk ook oververhit raken. Het mooie nieuws: dat is precies waar dit boek je mee helpt!
Van der Stigchel geeft je 52 concrete tips die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Geen uitgebreide theorie, wél de voordelen van een verhoogde productiviteit en focus. Zo leer je hoe je het beste kunt werken, hoe je je beter kunt concentreren en hoe je je pauzes kunt optimaliseren zodat je daarna messcherp aan de slag gaat. Kortom: hoe jij weer grip krijgt op jouw aandacht.

Bevindingen
Met Grip op je aandacht hoeft de lezer de 49 tips van gedragspsychoog Stefan van der Stigchelen Lotte Elbrink niet op volgorde te lezen of alle tips ter harte te nemen, want we zijn niet allemaal hetzelfde. Wat voor de een werkt, kan voor de ander juist niet werken. Dit handzame naslagwerk is dan ook opgedeeld in vier handige gedeeltes: de basics, de boosters, de werkvloer en de aandachtstrekkers.
In de basics komen dingen zoals ritme, omgeving, rituelen, pauzes en uitstelgedrag aan bod. Er wordt gepraat over jezelf belonen en jezelf de juiste hoeveelheid stress bezorgen. In de boosters wordt er onder andere gepraat over hoe om te gaan met sociale media, slaap, bewegen en mediteren. Het deel over de werkvloer wordt dieper ingegaan op hoe je geen concentratiestoorzender kunt zijn en in de aandachtstrekkers wordt laten zien hoe je aandacht moeiteloos kunt maken. En ook een leuk detail: lezers kunnen het boek zelf invullen en worden bijvoorbeeld gestimuleerd om een dagindeling te maken of lijstjes op te stellen. Het boek stelt ook vragen waar lezers een eigen antwoord op kunnen geven om zichzelf nog beter te motiveren in het concentreren en zo een hele productieve dag te hebben. Maven Publishing heeft wederom een naslagwerk uitgegeven waar je wat aan hebt.

Op Bol.com ( SJMschrijft)

“Met Grip op je aandacht krijgt de lezer maar liefst 49 tips om meer grip op aandacht te krijgen. Hierbij hoeft de lezer het boek niet op volgorde te lezen en kunnen lezers dus zelf bepalen welke tips er persoonlijk gaan werken. Dit handige naslagwerk is opgedeeld in vier overzichtelijke delen: de basics, de boosters, de werkvloer en de aandachtstrekkers. De lezer leert niet alleen de basis, er wordt bijvoorbeeld ook geopperd hoe men zelf geen concentratiestoorzender kan zijn. Het boek geeft ook de ruimte om kritische vragen te beantwoorden, slimme lijstjes te maken en je eigen dagindeling uit te tekenen. Het is een fijn en handzaam boek, welke lezers ongetwijfeld zal motiveren om nog beter te leren concentreren. Maven Publishing heeft nogmaals een naslagwerk uitgegeven waar je wat aan hebt.” – 22 mei 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Stefan van der Stigchel heeft samen met Lotte Elbrink Grip op je aandacht samengesteld. De lezer krijgt 49 tips om beter te leren concentreren en beter met aandacht om te gaan. Het boek is vier overzichtelijke delen opgedeeld: de basics, de boosters, de werkvloer en de aandachtstrekkers. Elk deel gaat dieper in op wat de lezer echt moet weten over aandacht. Aandacht is kostbaarder dan we denken en het is daarom goed om te weten waaraan je aandacht spendeert. Lezers kunnen dit handzame naslagwerk ook gebruiken om een dagindeling te tekenen, slimme lijstjes op te stellen en de vragen beantwoorden om meer inzicht in zichzelf te krijgen. Daarnaast krijgt de lezer niet alleen inzicht in de basis, ook hoe je jezelf kunt boosten om te concentreren en hoe je kunt voorkomen zelf een concentratiestoorzender te zijn komen aan bod. Maven Publishing heeft met deze uitgave wederom een boek uitgebracht waar je echt wat aan hebt. Een fijn en handzaam naslagwerk.” – 23 mei 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.