ThrillZone Leesclub – In slaap gevangen heeft sterke personages, het plot kan wat voorspelbaar zijn: boeiende verhaallijn met een zorgvuldig opgebouwde spanning (Camilla Grebe)

Voor de ThrillZone Leesclub werd recensent en beginnend auteur Saskia Boree geselecteerd om In slaap gevangen van de Zweedse schrijfster Camilla Grebe te mogen lezen.
Camilla Grebe (1968) is succesvol ondernemer en bekleedde verschillende topfuncties in de zakenwereld. Samen met Paul Leander-Engstrom schreef zij de ijzingwekkende trilogie Moskou Noir. Eerder schreef Camilla Grebe samen met haar zus Åsa Träff spannende boeken. De minnares is haar debuut.

In slaap gevangen (Synopsis via Hebban)
Het geluk heeft de achttienjarige Samuel in de steek gelaten en hij moet vluchten voor zowel een drugsbende als de politie. Een vacature voor verzorger van een gehandicapte jongen in een afgelegen huis aan de kust lijkt hem dan ook de perfecte manier om van de radar te verdwijnen. Manfred Olsson probeert ondertussen zijn verdriet en schuldgevoel over het ongeluk van zijn dochter te vergeten door zich op zijn werk te storten. Hij wordt belast met het onderzoek naar het aangespoelde lichaam van een jonge drugsdealer, een bekende van de politie, die al enkele maanden vermist werd.

Samuel raakt langzaam gewend aan zijn rol als verzorger, maar als hij ’s nachts wakker wordt van harde geluiden en geschreeuw, besluit hij zich stil te houden. Dan spoelt er nog een lichaam aan, dit keer van de zoon van een rijke familie.

Bevindingen
De levens van Samuel en Manfred zijn in In slaap gevangen heel verschillend, zo lijkt het op het eerste gezicht tenminste. Samuel is nog jong en woont in het verhaal kort bij zijn moeder, terwijl Manfred een gezin heeft. Samuel neemt wegens omstandigheden een baan aan als gezelschap voor een gehandicapte jongen, Manfred vecht voor het leven van zijn jongste dochter. Beiden hebben ze in ieder geval een ding gemeen en dat is de domme pech die ze beiden hebben, met als enige verschil dat Samuel misschien doordachter met zijn keuzes had kunnen omspringen.
Camilla Grebe heeft een vlotte schrijfstijl dat vanuit meerdere ik- perspectieven is geschreven. Zo komt met name Samuel’s manier van denken heel goed uit de verf en er wordt laten zien dat hij dan ook echt een jonge gedachtegang heeft. Alles wat vanuit zijn moeder Pernilla is beschreven, vult mooi aan op wie Samuel eigenlijk is. Vergeleken met Manfred is de manier van formuleren bij Manfred al veel rijper en volwassener. Er kan dus worden geconstateerd dat de hoofdpersonages goed zijn uitgewerkt en dat zorgt er weer voor dat de lezer geboeid blijft. Daarnaast blijft het in het hoofd van de lezer toch knagen, want men wil toch weten wat het verband tussen deze personages is. Het duurt dan ook even voordat de connectie gelegd wordt en dat zorgt ervoor dat de lezer om dit te kunnen ontdekken wel geboeid moet blijven. Eenmaal ontdekt begint er ook al wat op zijn plek te vallen. Halverwege begint het gedrag van een van de personages drastisch te veranderen en dit zorgt ervoor dat de verhaallijn nog maar een kant op kan. Vanaf hier kunnen lezers wel raden waar het naartoe zal gaan.
Ondanks dat het plot zich makkelijk laat raden, blijft het tot het einde zeer spannend en kan men het dan ook niet wegleggen. Wanneer het motief duidelijk wordt, realiseert de lezer zich hoeveel pijn er gepaard kan gaan met de acties die een moordenaar op zich neemt. Dat maakt een moord plegen uiteraard niet goed. Het is een verhaal dat ook een sterk begrip vraagt voor de toestand van een moordenaar. Kortom, dit boek stemt tot nadenken.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Met In slaap gevangen heeft Camilla een verhaallijn gecreëerd dat vanuit meerdere perspectieven is geschreven. Dit kan misschien niet iedereen waarderen, omdat lezers hierdoor heel goed moeten opletten wanneer welk personage aan de beurt is, en hoe dit elkaar weer zal aanvullen. Het duurt dan ook een tijdje, voordat het verband tussen deze personages duidelijk wordt. Toch leest dit boek niet tergend stroef en zal de lezer geboeid blijven door de opgebouwde spanning. De personages werden heel sterk bevonden, waarbij duidelijk onderscheid zat tussen het denkpatroon van een jonger iemand en een meer ontwikkeld personage. Helaas geeft een hele duidelijke verandering in het gedrag van een personage al weg hoe dit verhaal daadwerkelijk in elkaar steekt. Ondanks dat moet de lezer wel verder lezen en daardoor is dit boek snel eentje waarvan de lezer bevestiging wil krijgen. Voor een specifieke doelgroep zijn de motieven van de dader zelfs heel goed te begrijpen, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat de daad terecht was. Hoewel het plot dus wat voorspelbaar werd bevonden, zal deze thriller voor de liefhebbers zeker in de smaak vallen.”  – 16 maart 2020

Op ThrillZone (Saskia Boree)

In slaap gevangen is een boek dat vanuit meerdere perspectieven is laten zien, iets dat niet elke lezer misschien kan waarderen vanwege de verwarring dat kan ontstaan. Camilla Grebe heeft op een vlotte manier haar verhaal op papier weten te zetten en het leest ondanks de vele ik- perspectieven niet heel stroef. Misschien niet de meest geliefde manier om een boek te lezen, maar er zijn aspecten die dit toch weer goed hebben gemaakt. De personages zijn bijvoorbeeld heel geloofwaardig uitgewerkt, en ondanks dat er na enige gedragsverandering van een van de personages al wat duidelijke vermoedens ontstaan bij de lezer, is het tot het einde spannend genoeg bevonden om dan ook die bevestiging te zoeken, de puzzelstukjes toch op zijn plek te krijgen. Voor een specifieke doelgroep zijn de motieven van de moordenaar zelfs heel goed te begrijpen, alleen maakt dat de daad natuurlijk nooit goed. Het verhaal zit hoe dan ook goed in elkaar.” – 14 maart 2020

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Camilla grebe laat met In slaap gevangen de verhaallijn vanuit meerdere perspectieven zien. De auteur heeft een vlotte manier van schrijven en de personages zijn geloofwaardig uitgewerkt. Het duurt even voordat er een verband tussen deze personages begint te ontluiken en wanneer dit gebeurt, kunnen lezers al wel meteen raden hoe het zich verder zal ontwikkelen. Het is een boek die je leest om je vermoedens bevestigt te krijgen. Het is een spannend verhaal tot het einde waarin de moordenaar voor een specifieke doelgroep zelfs heel goed te begrijpen valt in de motieven. Dit maakt de daad natuurlijk verre van goed. In slaap gevangen zit dan ook heel goed in elkaar, ondanks dat vermoedens misschien wel gruwelijk op zijn plek vallen.” – 12 maart 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.