Blogtour 24 februari t/m 2 maart 2020 – In een land hier heel dichtbij Sprookjesjager 2 actueel onderwerp en diversiteit geven nog eens stof tot nadenken (Marijke F. Jansen)

Via Polder Publishers heeft Marijke F. Jansen een aantal boeken zelf uitgegeven. Kort en gelukkig is het eerste deel van De Sprookjesjager– serie en onlangs bracht ze ook de opvolger In een land hier heel dichtbij uit. De auteur verscheen in diverse verhalenbundels van Dutch Venture Publishing, zoals Magisch!, Brave New Love, Wonderland en Er was eens. Daarnaast heeft ze onder andere onder pseudoniem Lily Frank Het lied van mijn hart geschreven.

In een land hier heel dichtbij (Synopsis via Hebban)

Orsolya mag dan wel een incarnatie van een sprookjesfiguur zijn, haar eigen leven is bepaald geen sprookje. Vijf jaar geleden vluchtte ze in het holst van de nacht met haar familie vanuit Hongarije naar Nederland. Haar broer werd slachtoffer van de beruchte Sprookjesjager en elk gezinslid kan de volgende zijn. Sindsdien leven ze in de luwte. Desondanks droomt Orsolya ervan om een beroemde operazangeres te worden. Ze laat zich daarbij niet tegenhouden: zeker niet door de pesters op school. Alles verandert wanneer er een nieuwe jongen bij haar in de klas komt en een oude jeugdvriend uit Hongarije contact zoekt. Ondertussen weet ze niet dat de Sprookjesjager haar op het spoor is. Is haar eigen sprookje dan eindelijk begonnen? Of zorgt de Sprookjesjager voor een ongelukkig einde?

In een land hier heel dichtbij is het tweede deel in de serie De Sprookjesjager, maar kan los gelezen worden van het eerste deel Kort en gelukkig.

Bevindingen
Tijdens het lezen van In een land hier heel dichtbij merkt de lezer dat het tweede boek in de Sprookjesjager– serie heel goed los te lezen is. Personage Orsolya is niet wat je noemt een standaard meisje. Er wordt een indruk gewekt dat ze uit een streng gezin komt, waarin ze weinig mag. Haar wereld draait vooral om huiswerk maken en diverse talen onderhouden die ze van jongs af aan heeft geleerd. Het is dan ook niet wonderlijk dat ze een geheim dubbelleven leidt, waarin ze doet wat echt haar passie lijkt te zijn.
De kleine speldenprikjes horen de lezer in de juiste richting van de ontknoping te leiden. Wie is de beruchte sprookjesjager nou echt? Welk sprookje hoort er bij Orsolya? Er is een hint die duidelijk in een richting wijst, maar klopt het dan nog met alle andere aanwijzingen? Daarnaast wordt er een nog altijd heel actueel thema onder de loep gelegd en dat is (online) pesten. Het is eigenlijk heel droevig dat dit nog steeds in deze tijd speelt. In dat opzicht is het onderwerp een broodnodige toevoeging en een zekere eyeopener voor de mensen die hier niet direct in betrokken zijn.
Ondanks de overduidelijke hint die het plot eigenlijk al een beetje heeft weggegeven, wordt het verhaal netjes afgewikkeld en is het een boek dat zeker de moeite van het lezen is.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Het tweede boek van de Sprookjesjager- serie is heel goed los te lezen. Ook nu weer heeft Marijke Jansen met In een land hier heel dichtbij voor diversiteit gekozen. Het hoofdpersonage komt uit een streng gezin met een niet zo gebruikelijke afkomst en heeft dan ook een soort van dubbelleven waarin ze wel haar passie kan uiten. Kleine speldenprikjes leiden naar een boeiende ontknoping, waarbij regelmatig de lezer wordt geprikkeld het sprookje dat bij Orsolya hoort te raden. Ook deze keer bevat het een heel actueel onderwerp, waar (online) pesten centraal staat en dit geeft dus enige stof tot nadenken. Een eyeopener voor iedereen die hier niet direct bij betrokken zijn.” – 24 februari 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Het vervolg op Kort en gelukkig is heel goed los te lezen. Met In een land hier heel dichtbij neemt Marijke F. Jansen haar lezers nog eens mee op een reis van diverse personages, afkomst en een zeer actueel thema. (Online) pesten wordt dan ook grondig onder de loep gelegd en laten lezers die niet direct betrokken zijn dan ook nadenken over serieuze gevolgen. De speldenprikjes die door het boek zijn verweven horen de lezer te prikkelen en na te denken over welk sprookje bij hoofdpersonage Orsolya hoort. Zij komt uit een streng gezin, waarin de sprookjescultuur en afkomst centraal staan. Uiteraard heeft zij ook een geheim dubbelleven waarin ze wel haar passie kan uiten en op die manier haar sprookje activeert. Lezers zullen niet rusten voordat ze het antwoord hebben gekregen op de vraag wie nou de sprookjesjager daadwerkelijk is. Ondanks dat er een hint is die het al een beetje weggeeft, is het spannend en boeiend genoeg bevonden om dan in ieder geval de bevestiging te krijgen waar lezers zo hard naar op zoek zijn.” – 2 maart 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Blogtour 24 februari t/m 2 maart 2020 – In een land hier heel dichtbij Sprookjesjager 2 actueel onderwerp en diversiteit geven nog eens stof tot nadenken (Marijke F. Jansen)

  1. Pingback: Blogtour met WINACTIE! De spelregels + letter 1! – Marijke F. Jansen

Reacties zijn gesloten.