Blogtour 15 t/m 20 februari 2020 – Het verdronken land bevat pittige diepgang, heeft diverse personages en nodigt uit om het in een adem uit te lezen (Cyn Balog)

Nieuw in het fonds van Dutch Venture Publishing is het werk van Amerikaans bestsellerauteur Cyn Balog. Haar eerste boek dat in het Nederlands verschijnt is Het verdronken land.
De auteur heeft al negen Young Adult romans op haar naam staan en is in diverse talen vertaald. Ze is de race- en evenementenmanager voor Runner’s World, Running Times en fietsmagazines. Ze woont in Pennsylvania met haar man en dochtertje.

Het verdronken land (Synopsis via Hebban)
Vina is een van de weinige overgebleven tieners op het eiland Getijden. Door haar mismaakte lichaam en missende hand wordt ze er continu aan herinnerd dat er in een wereld waar droog land langzaamaan verdwijnt geen plek voor haar is. Het enige lichtpuntje in haar harde bestaan is Tiam, een sterke en handige jongen. Liefde speelt echter geen rol op Getijden. Alles staat in het teken van overleven.
Haar leven verandert als de koning op een dag ziek wordt en geen mannelijke nakomeling achterlaat. Vina wordt tot haar verrassing in het paleis ontboden en mag plotseling met prinses Ster een vriendschap aanknopen. Al snel ontdekt ze dat de stervende koning een geheim heeft dat hun wereld voorgoed zou kunnen veranderen. Kan Vina de mensen van wie ze houdt redden voor haar eiland door de zee wordt verzwolgen?

Bevindingen
Lezers van Het verdronken land zullen zich meteen realiseren hoe meedogenloos de natuur eigenlijk is. Alleen al daardoor komen de elementen uit dit dystopische verhaal gruwelijk geloofwaardig over. Cyn Balog heeft daarmee een enorme boodschap voor de mensheid achtergelaten en ze stipt al dan niet onbewust een van de grootste boosdoeners aan wanneer het om klimaat gaat. Rangen en opstellingen blijken binnen deze verhaallijn ineens heel belangrijk te zijn. Het verhaal speelt zich dan ook af in een tijd dat ruimte erg schaars is. Een onderwerp dat misschien niet iedereen zal aanspreken, omdat mensen niet graag geconfronteerd willen worden met de problematiek die op aarde wordt veroorzaakt.
Het verhaal wordt vanuit het perspectief van een overgebleven tiener Vina, verteld, waarin het vooral om overleven van de Getijden draait. De personages zijn stuk voor stuk opmerkelijk en divers, een gegeven dat het realistisch maakt. Subtiele speldenprikjes duwen naar een moment waarin wordt onthuld wie ze daadwerkelijk is. In de verhaallijn wordt het doel van het hoofdpersonage ook op een later moment pas duidelijk. Daarnaast zorgt een kleine knipoog naar een aantal welbekende sprookjes dat het ondanks het pittige thema ook herkenbaar en identificeerbaar is. Door de diversiteit en sprookjes is er een goede balans ontstaan, waardoor het verhaal ook weer niet te overdreven is bevonden. De lezer kan het verhaal uiteindelijk nog relativeren als blijkt dat het qua uitingen misschien wat te ver is gegaan.
Het is bewonderenswaardig hoe de auteur tot het einde de werkelijke identiteit van Vina voor zich weet te houden, ook al kan de lezer al het een en ander verwachten en vermoeden. Dit zorgt voor een heerlijke spanning. Het verhaal wordt netjes afgewikkeld en hoewel ze het doel met vlag en wimpel halen, is het einde tegelijkertijd ook een beetje treurig bevonden. Het is, ondanks de pittige diepgang dat tot nadenken stemt, een verhaal dat heel goed in elkaar steekt en de lezer uitnodigt om het in een adem uit te lezen.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Cyn Balog is een van de nieuwste auteurs van Dutch Venture Publishing. Het verdronken land is de eerste titel dat werd vertaald. Het is een dystopisch verhaal dat om de Getijden draait en heeft een pittig randje. De schrijfster zet lezers al meteen aan het denken en hoewel sommige uitspraken in het boek even gerelativeerd moeten worden, zit het heel goed in elkaar. Knap dat Balog tot het einde nog even voor zich heeft gehouden wie het hoofdpersonage daadwerkelijk is, al kunnen lezers al wel het een en ander vermoeden door de speldenprikjes die in het boek zijn opgedoken. Naast een sterke boodschap en een opmerkelijk thema zit er ook een mooie dosis spanning in. Ondanks dat er veel wordt verteld en dus diepgang heeft, blijft dit verhaal tot het einde boeiend genoeg. Het hoofdpersonage haalt haar doel, alleen is het einde een beetje aan de droevige kant en dat maakt het toch weer realistischer. Zeer zeker de moeite waard.” – 12 februari 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“In Het verdronken land draait het allemaal om de Getijden. Hiermee zet Cyn Balog lezers aan het denken en misschien moet men dan ook even relativeren als het om een aantal uitspraken gaat. Het is een dystopisch verhaal en bevat een pittige diepgang welke tot het einde aanhoudt. Bewonderenswaardig dat de auteur tot het einde voor zich weet te houden wie haar hoofdpersonage daadwerkelijk is, al kunnen ervaren lezers het wel een beetje zien aankomen en vermoeden door de subtiele speldenprikjes die door het boek zijn verweven. Naast het actuele thema kan de lezer een mooie dosis spanning verwachten en ondanks de sterke boodschap is het boek tot het einde boeiend genoeg. Het wordt netjes afgewikkeld en het personage haalt haar doel, al is het einde ook een beetje aan de droevige kant. Dit maakt het ook weer realistischer, waardoor lezers sneller een connectie kunnen voelen. Het verdronken land is een fascinerend goed uitgewerkt boek met een goede verhaallijn en kan dus gerust op de nog-te-lezen- lijst worden gezet.” – 20 februari 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.