Abby Wambach voegt niets nieuws toe met Wolfpack: Leuk vormgegeven, tenenkrommend betweterige schrijfstijl

Van Kosmos Uitgevers mocht recensent en beginnend auteur Saskia Boree Wolfpack van Abby Wambach (1980) lezen en recenseren.
De auteur is een Amerikaans voetbalster. Ze speelde meer dan 225 wedstrijden waarbij ze 175 keer heeft gescoord. Door haar sportprestaties heeft zij veel tot stand gebracht in het doorbreken van de gevestigde orde bij het voetbal establishment. Wolfpack is haar debuut als auteur.

Wolfpack (Synopsis via Bol.com)
In “Wolfpack’ vertelt voormalig Amerikaans vrouwenvoetbalster Abby Wambach dat vrouwen niet op de gebaande paden hoeven te blijven omdat anderen dat zeggen. We zijn roodkapje niet…Maar als vrouwen volgens de oude regels blijven spelen, zal het spel nooit veranderen. Het is tijd voor een nieuw spel, zodat vrouwen succes kunnen pakken en vieren, met elkaar. Wolfpack vertelt hoe wij als vrouwen elkaar kunnen empoweren in plaats van elkaar te zien als concurrenten.
In dit inspirerende en motiverende pleidooi staan acht regels die het spel veranderen en waarbij eer, toewijding en veerkracht van het hoogste belang zijn. Je bent niet alleen, je hebt je roedel! Go, Wolfpack, go!

Bevindingen
In het eerste stukje van Wolfpack dat heel duidelijk “voor de lezer” is – wat een beetje knullig overkomt, omdat het hele boekje voor de lezer is – legt Abby Wambach meteen een bepaalde intonatie in haar schrijven en dat kan afschrikken. De auteur, die eigenlijk een voetbalster is, heeft een opmerkelijk kinderlijke manier van schrijven. Ze probeert duidelijk te imponeren en dat gaat haar helaas niet al te goed af. Door heel zelfingenomen ik-weet-het-beter- praatjes te houden laten het echte niveau vurig doorschemeren. Elk hoofdstuk begint met hoe je een oude regel kunt opleuken naar iets wat beter zou moeten werken. Veel van deze “vernieuwde” regels klinken eigenlijk al heel bekend en voegen weinig nieuws toe. Het pleidooi dat vervolgens verder in zo’n hoofdstuk volgt, is misschien leuk en interessant voor jonge lezers. Voor gevorderde lezers zal het eerder als oeverloos gezever klinken en is dan ook weinig boeiend.
Zinnen als “Maar eerst moest ik die verhipte uitspraak nog schrijven,” laat zien dat de auteur liever geen schrijver wil zijn en het beter bij het sporten kan laten. Ze laat zien dat ze meer een doener dan een denker is en daar is dan weer niets mis mee natuurlijk. Het is mooi vormgegeven en daarmee leuk voor de beginneling. Voor iemand die al wat verder in het leven staat, voegt het naslagwerkje eigenlijk helemaal niets toe. De ondertitel had wat dat betreft beter Hoe bij je expertise te blijven kunnen zijn.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Abby Wambach houdt er een bepaalde intonatie op na met haar manier van schrijven en dat kan de lezer van Wolfpack afschrikken. De opmerkelijk kinderlijke manier van schrijven laat heel duidelijk zien dat de auteur toch liever voetbalt en dat men maar beter bij datgene kan blijven waar men echt goed in is. Ze probeert duidelijk te imponeren en dat gaat haar niet al te goed af. Daarnaast laat het naslagwerkje duidelijk zien dat de schrijfster meer een doener dan een denker is. De informatie die ze voor haar lezers heeft, voegt dan ook voor de verder gevorderden niets toe. Voor mensen die net over het leven zijn gaan nadenken, kan het dan wel weer een leuke toevoeging zijn. Het boekje is leuk vormgegeven, maar daar is alles wel mee gezegd.” – 6 februari 2020

Op Hebban (Saskia Boree – SJM Schrijt)

“Met Wolfpack laat Abby Wambach heel duidelijk zien dat de auteur toch liever voetbalt. Het naslagwerkje is zo kinderlijk geschreven dat de informatie ook eigenlijk niets toevoegt en dus achterhaald is. De intonatie, hoe het boekje overkomt, is betweterig en dat kan de lezer afschrikken. Ze is duidelijk meer een doener dan een denker en daar is op zich niets mis mee. Het laat in ieder geval zien dat men maar beter bij datgene kan blijven waar men echt goed in is. In Abby’s geval is dat voetballen en niet schrijven. Daarnaast probeert ze overduidelijk te imponeren en dat is iets dat haar niet al te goed afgaat. Voor de mensen die net beginnen met nadenken over het leven, kan het dan wel weer een leuke toevoeging zijn. Voor de gevorderden niet echt. Het is een leuk vormgeven naslagwerkje en daar is alles wel mee gezegd. Geen hoogvlieger.” – 7 februari 2020

Tekst: Saskia Boree

Titel: Wolfpack
Ondertitel: Hoe wij vrouwen het spel kunnen veranderen
Auteur: Abby Wambach
Prijs: € 12,50
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021574196

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.