Blogtour 1 t/m 7 februari 2020 – De Torenclub en het geheim van de grafheuvel avontuurlijk verhaal voor de jeugd (Marianne van der Wal)

Dutch Venture Publishing brengt in februari een nieuw jeugdboek uit. Deze keer een verhaal van Marianne van der Wal, dat de titel De Torenclub en het geheim van de grafheuvel draagt.
Wat ooit voor de auteur begon als een rubriek in de schoolkrant, groeide uit tot haar grootste hobby: schrijven. Ze schreef verhalen voor gezinsvieringen in de kerk, doet soms mee aan schrijfwedstrijden en dictees. Daarnaast volgde de schrijfster schrijfcursussen voordat dit debuut uitkwam. De missie van Marianne is het lezen voor kinderen leuker maken.

De Torenclub (Synopsis via Hebban)
Joost is twaalf jaar en woont met zijn zusje en ouders in een gezellig dorp. Helaas komen er de laatste tijd bijna geen bezoekers meer in het archeologisch museum van zijn vader. Joost is bang dat ze zullen moeten verhuizen als dit zo doorgaat.

Maar dan stuiten Joost en zijn klasgenootje Karlijn op een geheimzinnige grafheuvel en een ondergronds gangenstelsel. In de gangen vinden ze raadsels die verwijzen naar een eeuwenoud mysterie en een nooit gevonden schat. Die schat zou het museum weleens van de ondergang kunnen redden, maar er zijn kapers op de kust en bovendien moeten Joost en Karlijn bij hun zoektocht samenwerken met de pestkoppen uit hun klas. Lukt het hen om samen de schat te vinden?

Bevindingen
Een schaakspel en een moment uit het verleden zullen vooral jonge kinderen in het verhaal van De Torenclub en het geheim van de grafheuvel trekken. Het valt dan vooral op dat de schrijfstijl vooral voor deze doelgroep is bestemd en zeer vlot wegleest. Ook volwassenen kunnen met dit boek het hart ophalen en dan met name juffen en meesters. Het heeft een typisch schoolsfeertje en dat zorgt misschien ook wel voor een nostalgisch gevoel bij de wat oudere lezer.
Er zijn echter wel een aantal puntjes die te denken geven. Ten eerste gaat het over kinderen uit groep acht die de indruk wekken al heel belezen te zijn. Dit gegeven kan natuurlijk, echter het stukje dat er lustig op los wordt geappt in een klas van de basisschool zonder dat de meester daar niet tenminste een opmerking over heeft, rammelt naar inziens toch nog wat. Uiteraard, het zijn andere tijden en dit deed je vroeger met briefjes. Dit zal dan ook niet bepaald een voorbeeld stellen voor de jonge lezers waarvoor dit boek geschikt hoort te zijn. Het geeft een niet al te goed signaal af en kan misschien voor ouders niet al te geloofwaardig overkomen. De andere kant laat toch weer zien dat het tonen van respect ook heel belangrijk is en dit is juist weer het tegenovergestelde. Hierdoor voelt het allemaal wel wat tegenstrijdig aan en is het niet helemaal consistent: aan de ene kant showt de auteur hoe een kind fatsoenlijk hoort te zijn en aan de andere kant wordt er toch een beetje kattenkwaad aangemoedigd. Het is dan ook aan de ouders of dit een probleem zal zijn.
Al met al is het een spannend en avontuurlijk boek voor jonge kinderen, waaruit ook nog eens iets leerzaams naar voren is gekomen, ook al had de uitwerking iets beter gekund, zeker met de beoogde doelgroep. Vanuit dat standpunt is het dan ook geslaagd.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Vooral jonge kinderen zullen zich aangetrokken voelen naar De Torenclub en het geheim van de grafheuvel. Marianne van der Wal heeft er een vlotte schrijfstijl op na gehouden en het verhaal leest dan ook niet stroef. Juffen en meesters kunnen hun hart met dit jeugdboek ook zeer zeker ophalen. Hoewel er toch ook een aantal puntjes zijn die te denken geven met het oog op de doelgroep en misschien wel een verkeerd signaal afgeven. Waar enerzijds respect wordt afgedwongen, wordt er uiteraard ook kattenkwaad geprojecteerd. Hierdoor is het op sommige momenten wat tegenstrijdig en niet helemaal consistent bevonden. Ouders en verzorgers hebben hier meestal een betere kijk op en kunnen daarom zelf bepalen of het boek geschikt is. Al met al een spannend avontuur, waaruit ook iets leerzaams is voortgekomen.” – 31 januari 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Met De Torenclub en het geheim van de grafheuvel is schrijfster Marianne van der Wal een nieuwe, avontuurlijke serie voor de jeugd begonnen. De auteur houdt er een vlotte schrijfstijl op na. Scholen kunnen hun hart ophalen, al is het wel raadzaam om vanwege de doelgroep het een en ander in de gaten te houden: het is namelijk niet overal even consistent bevonden, waardoor er misschien niet altijd het juiste signaal wordt afgegeven. Ouders en leraren hebben hier ongetwijfeld een betere kijk op in wat er wel en niet geschikt is. Enerzijds wordt er respect afgedwongen bijvoorbeeld en anderzijds is er ook sprake van het nodige kattenkwaad. Niet iedereen zal hier dan ook een balans in vinden. Het verhaal zal jonge lezers ongetwijfeld aanspreken. Het is een spannend avontuur bevonden, waaruit ook nog eens lering kan worden getrokken. Daarnaast wordt de nieuwsgierigheid bij deze doelgroep voldoende gewekt. Absoluut de moeite van het lezen waard.” – 6 februari 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.