Stefan Tetelepta snijdt met Tegenkleuren een nog heel actueel thema aan: geschiedenisliefhebbers zullen gegarandeerd smullen

Stefan Tetelepta bracht onlangs zijn nieuwe roman Tegenkleuren uit. Eerder schreef hij met succes Kismet en Nioma. Lezersplatform Hebban publiceerde zijn kortverhaal Unbesmirched, welke ook tot het Kismet– universum behoort. Wederom duikt recensent en beginnend auteur Saskia Boree in deze intrigerende wereld.

Tegenkleuren (Synopsis via Hebban)
Leiden, 1970. Juliette en Marie zijn achttien als ze de beschermde omgeving van het weeshuis verlaten en onderdak krijgen in een Leids hofje. De nieuwverworven vrijheid brengt verantwoordelijkheden én dilemma’s met zich mee. Als Marie een belangrijke keus maakt, weet Juliette niet goed hoe ze hiermee moet omgaan. Pas als ze het verhaal hoort van Femke, een weesmeisje uit de negentiende eeuw, kan ze haar eigen dilemma’s omzetten in onvoorwaardelijke vriendschap.

Bevindingen
Met de novelle Tegenkleuren heeft Stefan Tetelepta meteen de sfeer van 1970 te pakken, waarin een mooi contrast tussen vroom en een tikje rebels de hoek om komt kijken. Een grinnik kan de lezer al na een hoofdstuk niet onderdrukken. Zoals we van de auteur kennen, heeft hij er een vlotte manier van schrijven op na gehouden en dat nodigt uit tot verder lezen. De balans tussen show, don’t tell is precies goed en de lezer zal niet met onduidelijkheden blijven zitten.
Lezers krijgen ook een glimp van 1807 in deze novelle te zien en dat maakt het voor de liefhebbers van geschiedenis helemaal een verhaal om van te genieten. Het beschrijft voornamelijk het ontstaan van een Leids hofje voor jonge vrouwen.
Daarnaast snijdt Tetelepta een onderwerp aan dat vandaag de dag de gemoederen nog dagelijks bezighoudt en nog altijd heel actueel is. In Tegenkleuren draait alles om toeval… of gaat het eerder over dat alles met een reden gebeurt?
Uiteraard is er een reden waarom er in verschillende tijden is geschreven en al snel wordt duidelijk dat ook nu alles weer met elkaar in verbinding staat. Het is er weer eentje uit het universum van Kismet en dat is ook iets dat de lezer zal proeven. Een kortverhaal dat niet alleen te denken geeft, maar waarvan je ook spontaan zin in krentenbrood met kaas krijgt.

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Zoals we inmiddels van Stefan Tetelepta weten, houdt de auteur er altijd een vlotte manier van schrijven op na, en dat is ook in Tegenkleuren weer zo. De sfeer van 1970 komt meteen goed uit de verf en later ook de sfeer van 1807. Contrast tussen de ene tijd en de andere tijd wordt goed weergegeven. Met name het contrast in 1970, de ene kant zo vroom en aan de andere kant een beetje rebels, komt goed naar voren. Het show don’t tell is in balans. Liefhebbers van geschiedenis zullen er dan ook van smullen. Bovendien snijdt Tetelepta een onderwerp aan, dat vandaag de dag nog steeds zeer actueel is. Tegenkleuren is een novelle waar de lezer spontaan zin krijgt in krentenbrood met kaas.” – 8 januari 2020

Op Hebban (Saskia Boree)

“Stefan Tetelepta is een ster in het scheppen van een bepaalde sfeer. In Tegenkleuren is dit niet anders en hij laat dan ook een mooi contrast tussen vroom en rebels zien als het om de tijdsgeest van 1970 gaat. Liefhebbers van geschiedenis zullen dan ook smullen en al helemaal wanneer men wordt meegezogen naar 1807, weer een andere tijdsgeest. Alles staat ook in dit boek feilloos met elkaar in verbinding. Tetelepta schrijft helder, vlot en heeft er een goede research op na gehouden. De balans tussen show, don’t tell houdt het uitermate boeiend tot het einde en lezers zullen ook deze novelle niets anders dan in een ruk uit willen lezen. Het aangesneden onderwerp is tot op heden nog steeds zeer actueel en zet aan het denken. Met Tegenkleuren laat de auteur weer eens zien dat dingen met een reden gebeurt. Een boek waar je spontaan zin in een plak krentenbrood met kaas krijgt. Absolute aanrader.” – 10 januari 2020

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.