“Als je leven een game is, dan is je hoofd de controller,” aldus Wouter de Jong in Superkrachten voor je hoofd: Mindgym voor kinderen

Bij Maven Publishing verschijnt deze maand Superkrachten voor je hoofd: Mindgym voor kinderen van Wouter de Jong. Eerder schreef hij al twee Mindgym- boeken voor volwassenen. Mindgym: Sportschool voor de geest en Mindgym: Workouts gingen dit leuke naslagwerk voor kinderen al voor.
Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere in Goede Tijden Slechte Tijden en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Superkrachten voor je hoofd (Synopsis via Bol.com)
We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Dankzij het grote succes van Mindgym: Sportschool voor je geest hebben talloze volwassenen al ontdekt hoe ze met eenvoudige oefeningen hun mentale conditie kunnen verbeteren. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd. Daarom heeft Wouter de Jong nu Mindgym voor kids geschreven.
Superkrachten voor je hoofd is een echt doeboek om (samen met je ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. De Jong pakt dit onderwerp weer aan op zijn ondeugende, relativerende manier, met mooie anekdotes, grappige weetjes en rake kinderquotes (‘Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van’). Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen en geestige tekeningen van Hein de Kort.
Daarnaast kun je audio-opnames downloaden om de technieken kracht bij te zetten én er is een speciale Mindgym-titelsong, ingezongen door Elise Schaap. Deze methode geeft kinderen speelse tools om beter om te kunnen gaan met stressvolle, saaie of moeilijke momenten in hun leven, oftewel: hoe ze hun eigen mentale superkrachten kunnen ontwikkelen!

Bevindingen
Net zoals bij de vorige Mindgym– boeken, is ook Superkrachten voor je hoofd: Mindgym voor kinderen opgedeeld als een leerboek. Ondanks dat is het boek absoluut niet saai en weet het de jonge lezer te prikkelen aan de hand van experimenten, waarbij Wouter de Jong er zijn eigen draai aan geeft door een dosis humor te gebruiken. “Ga rustig zitten. Sluit je ogen. (Nee, wacht even! Eerst de rest lezen.)”, is daar een van.
In vijftien hoofdstukken leren lezers alles over onder andere fantasie, aandacht, emoties, gedachten en daadkracht, maar ook thema’s als eerlijkheid, bangheid, schaamte en blijdschap komen voorbij. Aan het begin van het boek kunnen kinderen samen met ouders een contract tekenen, waarmee ze kunnen afspreken door de hoofdstukken te gaan. Verder is er een heus lied over superkrachten in je hoofd beschikbaar, is het boek doorspekt met leuke, leerzame feitjes en zijn er kopjes door het hele boek met inspiratie om ook de ouders bij de mindgym te betrekken.
Daarnaast maken de tekeningen van Hein de Kort het een vrolijke boel en voegen ze absoluut iets toe: kinderen raken hierdoor ongetwijfeld gemotiveerd om de leerzame oefeningen te doen. Bovendien spreekt het boek ook een woordje tegen alle ouders of verzorgers. Superkrachten voor je hoofd is niet alleen een handig hulpmiddel voor de jonge lezer, het is een naslagwerk dat eigenlijk ook niet mag ontbreken in het klaslokaal. Absolute musthave als het gaat om mindfulness bij kinderen.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Net zoals met de voorafgaande boeken van Mindgym heeft Wouter de Jong Superkrachten voor je hoofd: Mindgym voor kinderen als een soort van leerboek geschreven. Dat betekent niet dat het dan saai is, integendeel. De kleurrijke tekeningen van Hein de Kort voegen ook daadwerkelijk iets toe en motiveren de jonge lezers echt iets met dit leuke naslagwerk te doen. Aan de hand van experimenten, leerzame feitjes en de kopjes waarin de lezers zelfs de ouders kunnen betrekken tijdens de mindgym, kunnen jonge lezers leren over onder andere emoties, gedachten en fantasie. Daarnaast komen er ook thema’s als aandacht, daadkracht en eerlijkheid aan de orde. En helemaal mooi: het boek spreekt ook tegen ouders of verzorgers. Zelfs voor kinderen weet Maven Publishing er weer een aantrekkelijk boek van te maken. Het mag dan ook eigenlijk niet alleen thuis ontbreken, het is ook een absolute musthave voor in het klaslokaal.” – 4 november 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.