Het verleden wordt op een opmerkelijke manier afgesloten in Zonnemeisjes: bijzondere, maar grimmige insteek (Hedwig Meesters)

Auteur Hedwig Meesters liet via de Facebookpagina van Schrijven Online weten op zoek te zijn naar recensenten voor haar debuut Zonnemeisjes, welke in mei 2019 bij uitgeverij Paris Books is verschenen.
Hedwig Meesters is geboren in 1958. Vanaf haar jeugd schrijft ze al verhalen. Na de middelbare school wordt ze au pair in Engeland, reist ze de wereld rond en verdient tussendoor haar geld als administratief uitzendkracht. Daarna werkt ze bijna dertig jaar als secretaresse in de chemie. Sinds 2016 richt ze zich volledig op het schrijven van verhalen. Drie van deze verhalen worden in verzamelbundels met werk van andere auteurs uitgegeven.

Zonnemeisjes (Synopsis via Hebban)
Sinds de dood van haar zusje Micky, worden de gedachten van de zevenendertigjarige Kitty Klaarhout beheerst door schuld. Ze kan het gevoel niet loslaten dat ze de dood van Micky had kunnen voorkomen. Op een dag ontvangt Kitty een uitnodiging voor het verjaardagsfeest van haar oude buurjongen Gijs, op wie ze als tiener verliefd was. Haar eerste gedachte is dat Gijs iets van haar wil. Het weerzien krijgt een wending die het leven van alle betrokkenen op zijn kop zal zetten.
Zonnemeisjes gaat over jaloezie en het menselijke verlangen naar liefde en vergeving. Bovenal is het een roman over de noodzaak om af te rekenen met een onverwerkt verleden. De roman is geschreven in een luchtige, beeldende verhaaltrant.
Van Hedwig Meesters verschenen eerder drie korte verhalen in bundels met werk van verschillende auteurs. Zonnemeisjes is haar debuutroman.

Bevindingen
Het lijkt er in de eerste plaats op dat de lezer met Zonnemeisjes een verzameling van korte verhalen voor zich heeft. Al snel is het zo dat deze korte verhalen een rode draad hebben en een geheel vormen. Hoewel het verhaal een vlotte schrijfstijl heeft en het een interessant, maar pittig onderwerp bevat, voelt het tegelijkertijd wat ouderwets aan. Dit kan zo zijn sfeer aan het geheel geven, al zorgt dit er nadrukkelijk voor dat dit boek niet voor elke doelgroep geschikt zal zijn. Het is zogezegd eentje waar de lezer echt affectie mee moet hebben, anders dreigt het niet te werken. De luchtige manier van vertellen laat de lezer in ieder geval doorlezen.
Het is een verhaal met onderwerpen als rouwen, het rouwproces, gepest worden, schuldgevoel, met bepaalde slechte beslissingen om leren gaan, een opmerkelijke manier van wraak nemen en daarmee het verleden afsluiten. Hoewel het eerst niet duidelijk is dat het om een rouwproces gaat, komt het bij de lezers aan. Langzaam maar zeker wordt duidelijk waarom het boek toch een ietwat grimmige sfeer heeft. Helemaal als blijkt dat een personage waar de lezer de kriebels van heeft gekregen, echt niet oké is.
Al met al een bijzonder boek, met een bijzondere insteek en plot.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Ondanks de grimmige sfeer en de misschien wat ouderwetse manier van schrijven, is Zonnemeisjes niet een boek waardoor lezers zich doorheen hoeven te worstelen. Niet iedereen zal affectie hebben met de schrijfstijl. Toch laat Hedwig Meesters haar lezers door haar luchtige manier van vertellen doorlezen en weet ze je toch te vangen, ondanks het pittige en in de eerste plaats niet bepaald spraakmakende onderwerp. Een opmerkelijke manier van wraak nemen om het verleden achter je te kunnen laten, rouwen om een dierbare, schuldgevoel en leren met bepaalde beslissingen om te gaan zijn de dingen die in dit boek de boventoon voeren. Hoewel de lezer misschien eerst zal denken dat het een verhalenbundel met korte verhalen is, bevat het een zekere rode draad. Een boek dat lezers aan het denken zet. Het heeft tegelijkertijd een bijzondere insteek en plot. Dit verhaal komt op een bepaalde manier aan, waarop lezers maar beter op voorbereid kunnen zijn.” – 30 juli 2019

Op Goodreads (Saskia Boree)

“Het lijkt erop dat de lezer met Zonnemeisjes een verhalenbundel in handen heeft, echter naarmate de lezer vordert merkt men al snel dat er een rode draad door het verhaal verweven zit. De personages zijn opmerkelijk, maar er is er eentje die eruit knalt en lezers huiveringen bezorgt. De schrijfstijl kan wat oubollig aandoen. Toch zorgt Meesters met haar luchtige manier van schrijven dat het boek vlot doorleest. Hoewel er van een worsteling dan ook geen sprake is, zal het in de eerste instantie misschien niet voor iedereen aanspreken. Zonnemeisjes werd een opmerkelijk boek over het rouwproces, wraak en schuldgevoel bevonden en geeft zeker een bepaalde stof tot nadenken. Je zou kunnen zeggen dat het plot gebaseerd is op een wel heel bijzondere manier van leren omgaan met het verleden en het verwerken van verdriet. Een bijzonder boek met een ietwat grimmige ondertoon.” – 30 juli 2019

 Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Na het lezen van de eerste hoofdstukken lijkt het erop dat Zonnemeisjes een verhalenbundel is. Dit is niet zo, want deze korte verhalen vormen een rode draad, waarin rouw, schuldgevoel en verwerking sterk naar voren komen. Het hoofdonderwerp is een pittige, en hoewel Meesters een vlotte schrijfstijl erop na houdt, komt het in het begin misschien wat ouderwets over, waardoor het misschien niet voor elke doelgroep zal aanspreken. De luchtige schrijfstijl zorgt ondanks het beladen thema dat lezers toch vlot kunnen doorlezen en het is dan ook absoluut geen worsteling. Het is eentje dat aankomt en ietwat grimmig is. Het boek is toch bijzonder gebleken en heeft een opmerkelijke insteek en plot. Het geeft de lezers een zekere stof tot nadenken.” – 29 juli 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.