Secret bookclub for booklovers – Vervolg in Gewist- serie houdt menig fan in zijn greep: Gebroken komt gruwelijk dichtbij toekomstige werkelijkheid (Teri Terry)

Recensent en beginnend auteur Saskia Boree werd gekozen voor de Secret bookclub for booklovers, waarin nieuwe boeken van Imagine Uitgeverij zullen worden besproken. Nog een boek dat van deze uitgeverij, dat samen met het eerste boek van deze serie Gewist op de mat terechtkwam, is Gebroken van schrijfster Teri Terry.
De schrijfster heeft in Canada, Frankrijk en Australië gewoond. Momenteel woont ze in Engeland. Ze schreef de Slated- trilogie, (Slated, Fractured, Shattered) waarvan Gebroken het tweede boek in het Nederlands is. Daarnaast schreef ze Mind Games, Book of Lies, the Dark Matter– trilogie (Contagion, Deception en Evolution), en Fated.

Gewist (Synopsis via Hebban)
Kyla heeft geen verleden meer.
Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren.
Ze is Gewist.
Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans – zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla’s hoofd galmen echo’s van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?

Bevindingen
Het vervolg op Gewist gaat daar verder waar Teri Terry eindigde met een intrigerende cliffhanger. Haar lezers zitten door de vlotte schrijfstijl van Gebroken er weer helemaal in. Voordat we het goed en wel beseffen, grijpt ook dit deel van de serie je weer bij de keel.
De auteur weet zich nogmaals feilloos in het personage te verplaatsen, dat je er wel iets van gaat denken. Het lijkt ook alsof ze zich genadeloos in de toekomst kan verplaatsen, want het verhaal is niet alleen blijvend fascinerend, het is door bepaalde dingen uit de huidige tijd ook nog eens heel geloofwaardig. Terry weet een toekomst te scheppen die weleens werkelijkheid dreigt te worden, iets waar we misschien wel niet onderuit kunnen komen. De techniek die hierbij komt kijken, ongemerkt aan bod komt is confronterend en laat de lezer over het onderwerp privacy nadenken. Het heeft tevens iets weg van de serie Humans, een verhaal waarbij robots en computerwetenschap de boventoon voeren. Daarnaast spelen middelen en doel een grote rol. Net zoals zijn voorganger gaat het in Gebroken ook om de vrijheid voor de doodgewone burger, onderdrukking en korthouden van de mensheid. Er valt veel in deze serie te ontdekken. De gelaagdheid wordt gedurende de delen vorderen langzaam maar zeker afgepeld en lezers zullen steeds meer diepgang ontdekken. In de boeken van de Gewist– serie weten lezers nooit echt of je een personage meteen goed leert kennen, of dit uiteindelijk schijn blijkt te zijn. Er steekt achter elk karakter veel meer dan dat er in de eerste plaats wordt laten zien. Het is dan ook gebleken dat elk personage even belangrijk is. Zelfs de bijrollen zijn meer dan enkel bijzaak. Stuk voor stuk hebben ze zo hun eigen rol, een taak die ze zullen volbrengen en dat is ook waarom het voor de lezer zo moeilijk is om het verhaal los te laten.
Teri Terry weet je nu ook weer naar een verrassend einde te brengen, waarbij opmerkelijke wendingen niet worden uitgesloten. Een serie dat fans van het genre gegarandeerd in zijn greep zal houden.

Op Hebban (Saskia Boree)

“De Gewist– serie gooide al hoge ogen met het eerste deel. Gebroken is de opvolger en hierin gaat het verder waar het in Gewist is geëindigd. Ook nu weer weet Teri Terry zich weer helemaal in het hoofdpersonage vast te bijten. De bestaande aspecten zorgen er weer voor dat ook deze keer de verhaallijn weer uiterst geloofwaardig en confronterend is. In dit deel van de serie worden de lagen langzaam maar zeker afgepeld, waardoor er een nog beter beeld is ontstaan. De onderwerpen die al eerder aan bod kwamen, onder andere privacy en vrijheid van de burger, blijven fascineren en de schrijfster heeft een scenario ontwikkeld die in de latere toekomst wel eens werkelijkheid kan worden. Daarnaast spelen middelen en doel een grote rol, zo ook het thema robots en het vak computerwetenschap. Deze serie wordt alsmaar beter en is dan ook met recht een musthave van het eerste uur. Een verhaal waar men niet omheen kan en je bij de strot grijpt.” – 21 juli 2019

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Met Gebroken wordt de Gewist– serie voortgezet daar waar het vorige deel is geëindigd. Lezers zitten er meteen weer helemaal in. De schrijfster weet zich ook nu weer feilloos in het hoofdpersonage te verplaatsen. Daarnaast zijn er aspecten uit de huidige tijd gebruikt, waardoor de verhaallijn weer griezelig geloofwaardig blijft. De gelaagdheid wordt in dit deel langzaam maar zeker afgepeld, waardoor in een keer nog meer duidelijk wordt. Robots en computerwetenschap speelt een grote rol en de onderwerpen als privacy, middelen en doel, en vrijheid van burgers blijven fascineren. Deze serie wordt alsmaar beter en is daarom een aanrader van het eerste uur. Het grijpt lezers bij de lurven en laat lezers pas gaan als elke letter is opgezogen.” – 19 juli 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.