Stephen Fry over The Four Horsemen: “Vier mannen die heel goed hebben nagedacht, fel strijd hebben geleverd, toch geestig zijn gebleven en hun gevoel voor humor en potentie niet zijn kwijtgeraakt.”

Bij Maven Publishing verschijnt deze maand het opmerkelijke verslag van vier auteurs die elkaar maar een keer in levenden lijve hebben ontmoet. Uit deze ontmoeting ontstond het naslagwerk over hoe een atheïstische revolutie werd ontketend. The Four Horsemen is de titel van dit verslag.
Richard Dawkins is evolutiebioloog en schreef onder andere The God Delusion. Daniel Dennett is hoogleraar filosofie en schreef onder andere Breaking the Spell. Sam Harris is neurowetenschapper en filosoof en schreef onder andere The End of Faith. Christopher Hitchens (1949-2011) was journalist en literair criticus en schreef onder andere God Is Not Great.

The Four Horsemen (Synopsis via Bol.com)
De opkomst van het nieuwe atheïsme is voor een groot deel te danken aan vier belangrijke denkers: Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris en Christopher Hitchens. Samen worden ze ook wel “The Four Horsemen’ genoemd, naar de vier ruiters van de Apocalyps. Alleen kondigen zij niet het einde van de wereld aan, maar het einde van religie. Verbazingwekkend genoeg hebben ze elkaar slechts éénmaal in levenden lijve ontmoet. Het resulteerde in een epische discussie, niet alleen over georganiseerde religie, maar ook over cultuurkritiek, spiritualiteit en de weg naar een ethisch verantwoord leven.
The Four Horsemen is het verslag van dit grensverleggende gesprek. Ook reflecteren Dawkins, Harris en Dennett (de nog levende Horsemen) in dit boek op de revolutie die hun werk veroorzaakte. Stephen Fry, hun zelfbenoemde schildknaap, schreef er een sprankelend voorwoord bij.

Bevindingen
Met The Four Horsemen heeft de lezer een leuk naslagwerkje in handen. Vier filosofische schrijvers voeren een discussie, waardoor een atheïstische revolutie is ontketend. Of zoals Stephen Fry ze in het voorwoord ook wel voorstelt als De Vier Musketiers: Aramis (Sam Harris), Athos (Daniel Dennet), d’Artagnan (Richard Dawkins) en Porthos (Christopher Hitchens).
Het boekje is opgedeeld in vijf stukken: Het voorwoord van Stephen Fry, Richard Dawkins die schrijft over onder andere de hoogmoed van het geloof, Daniel Dennet die vindt dat je het de buren moet laten weten, terwijl je met Sam Harris in goed gezelschap bent en tenslotte de discussie zelf waarin Christopher Hitchens ook een vurig betoog heeft geleverd. “Hoe minder je gelooft, hoe sterker dat bewijst dat je wel gelooft,” aldus een van de opmerkingen van Hitchens.
De zwakste schakel in de redenering van gelovigen is hun fundamentele bewering over de Bijbel: ‘De Bijbel is het volmaakte woord van een alwetende godheid,’” zo merkte Harris op.
Het is heel belangrijk dat de wetenschap competitief is,” doet Dennett een duit in het zakje.
En tenslotte Dawkins: “Het universum is een imposant mooi, wonderlijk oord en het is kleinzielig en bekrompen en armoedig om te geloven in geesten en bovennatuurlijke scheppers en bovennatuurlijke bemoeiallen.
Lezers zullen het niet altijd eens zijn met dit opmerkelijke viertal, echter zorgt het dat het de lezers aan het denken zet. Zoals altijd lezen de boeken van Maven Publishing bijzonder vlot en heb je in korte tijd nieuwe kennis vergaard. Hun boeken lees je dan ook niet alleen voor de nood aan kennis, lezers zullen ook het plezier ervan kunnen waarderen.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Eerder kon men het gesprek tussen de vier filosofische schrijvers op Youtube volgen. The Four Horsemen is hier het verslag van, waarvoor Stephen Fry ook nog een duit in het zakje heeft gedaan. Het boek is daarmee opgedeeld in vijf stukken, waarin de auteurs hun zegje doen. Het gesprek die een atheïstische revolutie ontketende, is ook in dit leerzame naslagwerk opgenomen. Lezers zullen het niet altijd eens zijn met de uitspraken die zijn gedaan, echter zet het wel aan het denken en is het zeer vermakelijk om te lezen. Een boekje dat zeker verdiend om gewaardeerd te worden.” – 13 juli 2019

Op Hebban (Saskia Boree)

“Vele jaren na het gesprek dat een atheïstische revolutie ontketende, is deze samenspraak eindelijk in boekvorm uitgebracht. Naast dit gesprek bevat The Four Horsemen een voorwoord van Stephen Fry en van tenminste drie schrijvende filosofen is een extra bijdrage bijgevoegd. Dat zorgt voor vijf gedeelten in het boek. Lezers zullen het niet altijd eens zijn met de uitspraken die in het boek naar voren komen. Toch zal dit gesprek veel gedachten bij de lezer losmaken en het aan het denken zetten. Maven Publishing zou Maven Publishing niet zijn als er tenminste niet iets te leren valt, iets dat met dit boek zeker aan de orde is. Het is niet alleen leerzaam, maar ook zeker doorspekt met lichte humor. Het leest vlot en zal het goed doen op ieders informatieve boekenplank. Verdiend zeker waardering.” – 15 juli 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.