Blogtour 21 t/m 28 juni 2019 – Hashtag hiernamaals een weerspiegeling van de auteur: niet helemaal neutraal bevonden (Vanessa Gerrits)

Vanessa Gerrits kennen we al van eerder werk bij Dutch Venture Publishing. Hashtag hiernamaals is haar nieuwste boek en dat is waar deze blogtour over gaat. Eerder schreef de auteur de Vleugeltrilogie: Tweedehands vleugels, Zilveren vleugels en Verstrengelde vleugels werden al goed ontvangen.
Wanneer ze niet aan haar eindeloze stapel YA- en chicklitmanuscripten werkt, runt Vanessa de boekenblog ‘Mijn B.I.E.B.’ en is ze professioneel actief in de marketing- en communicatiesector als copywriter. Onder de naam Platypus Copy & Creation kan je Vanessa ook inhuren als taalbeest, illustrator of vormgever.

Hashtag hiernamaals (Synopsis via Bol.com)
Wat als … je zou kunnen infiltreren in het Hiernamaals?
Wanneer de zeventienjarige Cleo zich aanmeldt voor een goed betaalde vakantiebaan, is een bizarre sollicitatietest nog wel de minste van haar zorgen. Samen met drie andere meisjes en een jongen krijgt ze een top secret contract voor haar neus. Want de missie die de excentrieke dokter Giamotto voor hen heeft uitgestippeld, is even absurd als alarmerend …
Ga dood. Vind Elena. Kom terug.
Hun missie is het redden van de dochter van een steenrijke farmaceuticadirecteur. Maar ze hebben geen idee waar in het Hiernamaals Elena zich precies bevindt. Hoe moeten ze hun krachten aanwenden om weer veilig in het land der levenden terug te keren?

Bevindingen

In Hashtag hiernamaals gaat het om een missie met vijf studenten, waarbij Vanessa Gerrits wel een heel apart onderwerp heeft aangesneden. Het is een verhaal waarbij de vraag of er een hiernamaals is, regelmatig voorbijkomt.
Het start met een bewijsstuk, en deze bewijsstukken worden gedurende het verhaal vordert, tussen de hoofdstukken door opgestapeld om lezers een groter idee van het geheel te geven. Verder begint het verhaal vrij normaal, een beetje lauw zelfs. Kenmerkend voor het Urban Fantasy genre.
Hoewel het idee van dit verhaal leuk wordt bevonden, lijkt het traag voort te kabbelen. Misschien te wijten aan het ellenlange gekeuvel tussen de personages onderling? Gerrits heeft een goede schrijfstijl, welke te volgen is. Daar ligt het in ieder geval niet aan.
Wat ook opvalt is dat wanneer de schrijfster op een geniale manier iets laat zien, dit een zin later toch nog even gezegd wordt, en dat zorgt ervoor dat de opgebouwde prikkeling bij de lezer weer net zo snel teniet wordt gedaan. Dat het tell- gebeuren het show gedeelte overwoekert, laat uiteindelijk toch niet zoveel aan de verbeelding over. Dit zie je vooral in het stukje dat emotie hoort op te wekken, wanneer Cleo een gesprek tussen twee overledenen opvangt bij de hemelpoort. Daarnaast krijgt de lezer te veel herkenbare knipogen naar bepaalde dingen voorgeschoteld, waardoor het lijkt alsof het verhaal een wandelende reclamezuil is geworden. Een beetje vergelijkingsmateriaal doet de geloofwaardigheid uiteindelijk wel goed, mits het gedoseerd blijft. Genderneutraal, feminisme en identiteitscrisis komen voorbij, waardoor de neutraliteit van het verhaal in het geding lijkt te zijn gekomen. Aan de andere kant krijgt de lezer hierdoor wel het idee de auteur goed te leren kennen. Ze zeggen weleens dat een boek een weerspiegeling is van de schrijver.
Toch willen lezers weten of de missie zal slagen en dat is de kracht van deze standalone. Net geen vier sterren, zeker een drie-en-een-halve ster waard.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Vijf studenten op een missie naar het hiernamaals. Vanessa Gerrits heeft met Hashtag hiernamaals wel een hele bijzondere insteek gebruikt. Door het hele verhaal worden er tussen de hoofdstukken door bewijsstukken geleverd om het verhaal body te geven. Het is een typische Urban Fantasy: het begint vrij normaal, op het lauwe af zelfs. Uiteindelijk ontpopt het zich in een vreemd geheel, waarin niet al te geloofwaardige dingen gebeuren, wat kenmerkend is voor fantasy. Het idee van het verhaal is leuk bevonden, echter lijkt het verhaal traag voort te kabbelen. De schrijfster heeft een goede schrijfstijl, daar ligt het niet aan. Het show en tell gebeuren is niet helemaal in balans en er komen behoorlijk wat knipogen naar, vul maar in, voorbij. Hierdoor leert de lezer de auteur dan wel weer kennen, ook al kan dit wat te veel van het goede zijn. Lezers zullen wel heel graag willen weten of de missie zal slagen en dat is dan ook de kracht van dit boek. Drie-en-een-halve ster.” – 24 juni 2019

Op Hebban (Saskia Boree)

“Vanessa Gerrits heeft wel een hele bijzondere invalshoek gebruikt in Hashtag hiernamaals. Heel typerend voor een Urban Fantasy begint het verhaal heel normaal, op het lauwe af. Om het verhaal meer body te geven, worden lezers “geconfronteerd” met bewijsstukken tussen de hoofdstukken door. De personages lijken heel wat af te keuvelen onderling, en dit lijkt het verhaal te vertragen, rustig voort te laten kabbelen. Gerrits kan schrijven, daar ligt het in ieder geval niet aan. Uiteindelijk ontpopt de verhaallijn zich in iets dat totaal ongeloofwaardig is, iets dat ook kenmerkend is voor het genre. Het hele idee is echter wel leuk. Uitwerking had wat vlotter gemogen. Show en tell was niet helemaal in balans. Daarnaast worden er veel knipogen uitgedeeld naar diverse dingen zoals merken, muziek en series, iets waardoor de lezer de auteur al dan niet stiekem beter leert kennen, ook al is dit een beetje too much aanwezig bevonden. Toch wil men weten of het de personages lukt om de missie met succes af te ronden en dat is dan ook de kracht van het verhaal. Het is toch nog drie-en-een-halve ster waard en lezers zullen dan ook vermaakt zijn.” – 26 juni 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.