Punkrock technoloog Rob Spectre: “Het type mens dat programmeur wordt, selecteert zichzelf uit de mensen die deze ellende kunnen verdragen. Je moet een beetje gestoord zijn om dit te doen.” (uit: De Coders – Clive Thompson)

Bij Maven Publishing zal binnenkort De Coders verschijnen, een boek van Clive Thompson. De auteur is een van de meest invloedrijke tech-denkers van het moment. Zijn specialiteit is een onthullende analyse geven van onzichtbare architecten van de maatschappij. Daarnaast schrijft hij voor The New York Times Magazine, is hij columnist voor Wired en columnist voor Fast Company. Eerder schreef hij zijn veelbesproken boek We worden steeds slimmer: Hoe apps, gadgets en social media ons intelligenter maken.

De Coders (Synopsis via Bol.com)
Elk tijdperk heeft zijn eigen toonaangevende beroepsgroep. In de negentiende eeuw waren het juristen (bij de vorming van rechtsstaten), en in de twintigste eeuw bankiers (financiële markten) en ingenieurs (inrichting van steden). Das war einmal. Welkom in de eenentwintigste eeuw, het tijdperk waarin programmeurs de dienst uitmaken. Deze “coders’ zijn niet alleen de architecten van onze moderne maatschappij (van het internet tot kunstmatige intelligentie), maar ook de oprichters en eigenaren van de invloedrijkste bedrijven (van Google tot Facebook). Hoog tijd dus om hen beter te leren kennen. Want wie zijn deze mensen die in essentie onze wereld vormgeven? Wat voor iemand voelt zich aangetrokken tot werk dat onmenselijke precisie vereist? En misschien de belangrijkste vraag: hoe klinkt de manier van denken van de coder door in onze samenleving?
Clive Thompson, een van de meest invloedrijke tech-denkers, neemt ons mee in een onthullend antropologisch onderzoek naar misschien wel de machtigste groep mensen ter wereld. Hij laat ons de homogene groep zien waaruit de huidige coder-populatie bestaat, lees: witte mannen met een voorliefde voor ontregelende uitvindingen waarvan later pas bekeken wordt welke morele implicaties ze hebben. Maar hij beschrijft ook hoe coderen de wereld onmiskenbaar heeft verbeterd en waar wij noncoders over na zouden moeten denken. Oftewel, ontmoet de nieuwe machthebbers: ze zijn je wereld aan het veranderen.

Bevindingen
De lezer wordt in dit naslagwerk gezogen en krijgen een fascinerend kijkje in het leven van de programmeur. Met De Coders heeft Clive Thompson een licht geworpen op hoe het beroep onder andere is ontstaan. Daarnaast mogen lezers die van een stukje geschiedenis houden dit boek eigenlijk niet missen. Het is boeiend en levendig geschreven, echter is dit naslagwerk niet dringend een leerboek waaruit lezers kunnen leren coderen.
De tech-denker zet ons aan het denken zogezegd. Wie worden programmeurs en hoe zitten deze mensen in elkaar? Kunnen vrouwen dit beroep ook uitoefenen? Waarom is het aantal vrouwelijke programmeurs in de laatste jaren zo drastisch afgenomen? Hoe beïnvloed hun manier van denken ons dagelijkse leven?
Over verandering van de technologie, hackers en crackers, de efficiencycultus, 10X’ers en de ENIAC-meisjes, deze onderwerpen komen er onder andere voorbij. Voor mensen die het gedrag van deze coders niet begrijpen, is dit naslagwerk een ware eyeopener. Wie weet heeft Thompson de interesse in het coderen gewekt.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Een fascinerend kijkje in het leven van een programmeur krijgt de lezer met De Coders. Clive Thompson schrijft boeiend en levendig, echter is dit naslagwerk niet dringend een leerboek waarmee lezers kunnen leren coderen. Het gaat er meer om wie er programmeurs worden, wie dit beroep van deze tijd weet vol te houden en hoe hun manier van denken ons dagelijks leven beïnvloed. De tech- denker zet de lezers aan het denken: misschien is het coderen wel voor de lezers van dit leuke boek weggelegd…” – 18 mei 2019

Op Hebban (Saskia Boree)

“Een kijkje in het dagelijks leven van de programmeur, dat is waar De Coders over gaat. Clive Thompson weet hier boeiend en levendig over te schrijven. Dat maakt dit naslagwerk niet meteen een leerboek waar je uit kunt leren coderen. Wel geeft hij handvatten voor als de lezer een plotselinge behoefte krijgt om dit te willen leren en waar je dan je lering wel kunt vinden. Dit boek gaat meer over de verandering van de technologie, de verdwijning van de ENIAC- meisjes, hackers en crackers en zo nog meer van deze onderwerpen. De tech- denker weet de lezer dan wel aan het denken te zetten. Wie worden er programmeurs? Moet je speciale diploma’s halen? Waarom is het aantal vrouwelijke coders in de afgelopen jaren zo drastisch afgenomen? Een ware eyeopener voor mensen die het gedrag van de programmeur niet altijd begrijpen.” – 18 mei 2019

Tekst: Saskia Boree

 

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.