Secret bookclub for booklovers – Orangeboy meer een verhaal van de straat dan Young Adult: zoektocht waarvan je moet houden (Patrice Lawrence)

Recensent en beginnend auteur Saskia Boree werd gekozen voor de Secret bookclub for booklovers, waarin nieuwe boeken van Imagine Uitgeverij zullen worden besproken. Het boek dat samen met Het licht van Lorelei van deze uitgeverij op de mat terechtkwam, is Orangeboy van schrijfster Patrice Lawrence. Later dit jaar zal de uitgever ook Indigo Donut van de schrijfster publiceren.

Orangeboy (Synopsis via Hebban)
Niet cool genoeg, niet slim genoeg, niet street boy genoeg om op te vallen.
Ik was de jongen waar mensen dwars doorheen keken.
Maar nu niet meer. Niet sinds Mr. Orange.
De 16-jarige Marlon heeft zijn moeder beloofd dat hij nooit het gangsterleven in zal gaan, zoals zijn grote broer Andre. Tot nu toe lukte dat makkelijk, maar nadat een afspraakje eindigt in een tragische gebeurtenis heeft Marlon het gevoel dat ze achter hem aan zitten.
Ze zijn op zoek naar de mysterieuze Mr. Orange en willen Marlon gebruiken om hem te pakken te krijgen.
Marlon heeft geen keuze: kan hij worden wie hij nooit wilde zijn, om de mensen om hem heen te beschermen?

Bevindingen
Patrice Lawrence heeft Orangeboy zo overtuigend mogelijk neergezet en is niet in zijn geheel onschuldig. De gebeurtenis die het meteen heftig maakt, levert al de nodige vragen op. Waarom heeft Marlon’s moeder niet eerder ingegrepen, niet kunnen voorkomen dat haar zoon nou juist dat pad op is gegaan?
Het boek wordt aangemerkt als Young Adult, hoewel het meer iets heeft van een gangsterverhaal, waarin het hoofdpersonage op zoek is naar antwoorden en hierin zelf de touwtjes in handen neemt. Het is een verhaal met weinig echte actie, iets wat de lezer wel zou verwachten gezien het onderwerp. Er gebeuren dingen en toch dreigt het op sommige punten weg te zakken.
Ondanks dat de schrijfstijl goed is, remt het voor de lezers die niet echt fan zijn van verhalen over het dealen van drugs, af. Het is doorspekt met straattaal, termen die je binnen die wereld veel hoort en daar moeten lezers wel affiniteit mee hebben. Daarnaast schijnt het verhaal iets te missen, iets waar geen vinger op valt te leggen, zo lijkt het. Er is niet echt diepgang of sprake van een scherpe boodschap die de lezer zal bijblijven. Het is een verhaal dat te abrupt eindigt, in het straatje van dat het met de brave jongen wel goedkomt. Niet echt een verhaal dat voor iedereen is weggelegd en is dan ook voor de lezers die van meer diepgang en pit houden eerder een worsteling dan een genot. Het is uiteraard aan te raden voor degenen die wel van gangsterverhalen houden. Een boek wat je mooi gaat vinden of waar je helemaal niets mee hebt.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Hoewel Orangeboy als Young Adult wordt gepresenteerd en diverse prijzen in de wacht heeft gesleept, komt het verhaal eerder als een gangsterverhaal over, iets waar lezers van moeten (leren) houden. Patrice Lawrence heeft de nodige straattaal gebruikt en ondanks dat, heeft ze een heldere en overtuigende manier van schrijven, al dan niet dat het voor de niet- liefhebbers traag leest en dreigt weg te zakken. Het onderwerp is dus niet voor iedereen weggelegd. Het voelt alsof er iets mist, al kan de lezer hier geen vinger opleggen. Personage Marlon is duidelijk op zoek naar antwoorden. Het is een verhaal dat te abrupt eindigt en het komt eigenlijk erg vaag over. Het is wel geschikt als de lezer graag straatverhalen leest, al had de auteur naar idee hier veel meer uit kunnen halen.” – 12 mei 2019

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Overtuigend, maar niet helemaal onschuldig, dat is hoe Orangeboy overkomt. Patrice Lawrence heeft met dit verhaal niet per se een Young Adult geschreven, want het komt eerder als een gangsterverhaal over. Hoofdpersonage Marlon is op zoek naar antwoorden. Het is misschien niet een onderwerp dat voor iedereen is weggelegd en voor de lezers die liever een klassieke Young Adult lezen, zal het boek ook traag zijn en dreigen weg te zakken. De schrijfstijl is ondanks dat er nogal wat termen van de straat in voorkomen wel helder. Het verhaal schijnt ook iets te missen, iets waar de lezer niet meteen de vinger op kan leggen. Het eindigt abrupt en is een boek waar je echt van moet (leren) houden. Wel geschikt als je van straatverhalen houdt.” – 10 mei 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.