Secret bookclub for booklovers – Jen Minkman brengt met Het licht van Lorelei haar lezers opnieuw in vervoering: het diepe ging nog eens met haar aan de haal

Recensent en beginnend auteur Saskia Boree werd gekozen voor de Secret bookclub for booklovers, waarin nieuwe boeken van Imagine Uitgeverij zullen worden besproken. Het allereerste boek dat van deze uitgeverij op de mat terechtkwam, is Het licht van Lorelei van schrijfster Jen Minkman. Minkman werd bekend door De schaduw van de tijd en haar Eilandtrilogie waarvan Het boek van voorheen, De wereld achter het water en Het land voorbij het hek onderdeel zijn. Daarnaast is Jen de eigenaresse van uitgeverij Dutch Venture Publishing.

Het licht van Lorelei (Synopsis via Hebban)
Elk helder licht werpt ook een schaduw.
Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar de Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Hun heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad, houdt de gevaarlijke Sirenes ver weg van het eiland. Zo krijgen de zeemeerminnen geen kans de arme Skylgers en rijke Angelen de zee in te lokken met hun gezang.
Maar zijn de Sirenes en Skylgers wel zo vijandig gezind? Kunnen alleen de Angelen elektriciteit opwekken? En wat gebeurt er als het Vuur van Brandarius dooft?
Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen wijze een manier om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van burgemeester Alva en de hooggeplaatste Angelen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Bevindingen
Zoals met alle boeken van Jen Minkman, weet de schrijfster haar lezers ook deze keer weer in vervoering te brengen, je mee te nemen naar een wereld met opmerkelijke wezens. Met Het licht van Lorelei heeft de auteur een magische sfeer weten te scheppen.
Het verhaal wordt eerst vanuit hoofdpersonage Enna verteld en wordt hier en daar afgewisseld met de visioenen van een nog onbekend personage, iets dat de aandacht van de lezer gegarandeerd laat vasthouden. Vervolgens nemen personages Aska en Melinda het over en is de beurt aan hun om het verhaal voort te zetten. Een goede balans tussen de emoties is hierbij gehandhaafd. De manier van schrijven is ook deze keer weer vlot uit de verf gekomen.
Daarnaast is het ook mooi dat er bestaande bedrijven zoals Rederij Doeksen en bestaande plaatsnamen in het verhaal worden gebruikt. Dit maakt het verhaal, ondanks dat het meer naar een fantasy verhaal neigt, meer geloofwaardig, iets dat misschien in een ander universum of parallel gelegen wereld zou kunnen gebeuren. De band die ze In Nije Dei heeft genoemd en de term Heilig Vuur doen de lezer vermoeden, dat Minkman zich door bepaalde artiesten heeft laten inspireren. Er zijn bepaalde dingen die nogal typisch zijn voor de omgevingen welke in het boek voorkomen.
Zoals met veel boeken van Minkman is dit er ook weer eentje waar de lezer zo lang mogelijk van wil genieten. Het kan daarom voorkomen dat het boek iets vaker wordt weggelegd en dat is dus niet omdat je er moeilijk doorheen komt. Alles valt ook deze keer naadloos op z’n plaats en Minkman weet nog eens haar lezers naar een bevredigend einde te brengen, waarin vooraf de spanning voelbaar is.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Jen Minkman weet keer op keer haar lezers in vervoering te brengen en ook met Het licht van Lorelei ging het diepe weer eens met haar aan de haal. De sprankelende personages en de magische sfeer maken het echt een boek waar de lezer zo lang mogelijk van wil genieten, waardoor men geneigd is het boek even iets vaker weg te leggen. Dit komt dus absoluut niet door de manier van schrijven, want die is zoals we inmiddels van Minkman gewend zijn heel vlot. Voor extra geloofwaardigheid heeft de schrijfster bestaande bedrijven en plaatsen gebruikt en het blijkt al snel dat de auteur zich door verschillende artiesten heeft laten inspireren, welke niet per se kenmerkend voor de omgeving zijn. Alles valt op een gegeven moment met behulp van de drie hoofdpersonages Enna, Aska en Melinda feilloos op zijn plek. Het verhaal heeft een goede balans tussen emotie en spanning. Het licht van Lorelei doet het Urban Fantasy genre dan ook eer aan.” – 10 mei 2019

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Ook deze keer weet Jen Minkman met Het licht van Lorelei haar lezers in vervoering te brengen. Een magische sfeer en de goed uitgewerkte personages zorgen voor een gebalanceerde hoeveelheid emotie. Omdat de lezer ongetwijfeld zo lang mogelijk wil genieten van dit verhaal, is men geneigd het boek vaker even weg te leggen. Dit komt niet door de manier van schrijven, want het verhaal leest heel vlot. Ook mooi is het dat bestaande bedrijven en plaatsen zijn gebruikt. De genoemde muziek in het boek doen vermoeden dat Minkman zich niet alleen heeft laten inspireren door artiesten die kenmerkend zijn voor de gekozen omgeving. Alle puzzelstukjes vallen aan het einde weer mooi op zijn plaats. Het is een mooie mix van spanning, emotie en doet het Urban Fantasy genre dan ook eer aan.” – 9 mei 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.