Ravenzwart bloed komt binnen denderen, heeft een confronterend onderwerp en een dieperliggende boodschap (Kim Verheugen)

Via de Facebook- pagina Kim tikt, vroeg auteur Kim Verheugen om recensenten voor Ravenzwart bloed. Deze thriller werd gepubliceerd door Brave New Books.
De schrijfster debuteerde in 2017 met Als het roodborstje haar kleur verliest. Kort erna bracht ze De wijven van vijf en Scherven brengen echt geluk! uit.

 

Ravenzwart bloed (Synopsis via Hebban)
Ze woonden in één van de mooiste villa’s van Wageningen, maar hun leven was allesbehalve mooi. Het leven van Tess en haar tweelingzusje Inka was een hel. Dagelijks leefden ze in angst. Misbruikt door hun broer en mishandeld door vader. Niemand hielp ze. De kinderen raakten steeds meer beschadigd. Tot vader een familiedrama veroorzaakt. Alleen Tess en peuter David overleven het.
Achttien jaar later is Tess uitgegroeid tot een zelfstandige vrouw. Haar verleden is een verborgen episode uit haar leven. Alleen Tuk, haar hond, weet dat Tess zichzelf niet altijd onder controle kan houden. ’s Nachts is hij het die haar helpt. Hij beschermt haar ook voor Machiel. De man die toch niet haar grote liefde bleek. Machiel accepteert hun relatiebreuk niet en zijn stalken neemt steeds grotere vormen aan. Hij zorgt ervoor dat haar verstopte verleden weer boven komt. Met alle gevolgen van dien.

Bevindingen
De proloog van Ravenzwart bloed schijnt de lezer al direct op te zuigen en komt gegarandeerd binnen. De personages zijn eigenlijk al heel apart. De hoofdstukken van Tess zijn in de vertellende vorm geschreven en die van Inka daarentegen is vanuit de visie van het personage zelf neergezet. De Inka onthuld vooral veel gebeurtenissen uit het verleden op deze manier, terwijl de stukjes van Tess zich meer in het heden afspeelt. Op een gegeven moment neemt ook Max een gedeelte over in het heden. Een interessante manier van schrijven.
Ook valt het taalgebruik van Verheugen op. Hierbij neemt ze geen blad voor de mond. Veel spreektaal, waardoor het soms wat rauw en banaal overkomt. Aan de andere kant maakt dat het juist geloofwaardiger en echter. Het is niet te mooi gemaakt, waardoor echtheid geen grip verliest.
Ravenzwart bloed is een verhaal waarin een verknipt gezin de hoofdrol heeft en waarin onvoorstelbare dingen gebeuren. Onderwerpen als oneerlijkheid en machteloosheid komen voorbij. Daarnaast snijdt Verheugen het onderwerp PTSS aan, waar nog deels taboe over bestaat. Zoals altijd met verhalen over tweelingen kan de lezer al raden hoe zo’n verhaal in elkaar steekt. Vooral als heden en verleden op een bepaalde manier in elkaar worden verweven. Doordat de zo subtiele details er soms wat dik bovenop liggen, kan het einde wat voorspelbaar uitpakken. Toch zit dit boek goed in elkaar en is goed uitgedacht, ook al is dit plot al vaker gedaan. Zeer zeker de moeite van het lezen waard, ook vanwege de dieperliggende boodschap. Opnieuw is Nederland een talentvolle thrillerschrijfster rijker.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Een onlangs ontdekte schrijfster is Kim Verheugen, die met Ravenzwart bloed de lezer vakkundig weet mee te nemen in hetgeen dat ze te vertellen heeft. Het komt dan ook meteen binnen en de aparte personages zorgen ervoor dat dit een verhaal is om nooit te vergeten. Opvallend werd ook het taalgebruik bevonden, spreektaal welke wat rauw en banaal over kan komen. Dit zorgt tegelijkertijd voor de nodige geloofwaardigheid. De lezer krijgt zowel de gedachten van Tess als van Inka onder ogen. Omdat er in Ravenzwart bloed het thema tweelingen aan bod komt, kan een oplettende lezer snel begrijpen waar Verheugen met haar plot heen wil en in dat geval kregen we gelijk wat het plot betreft. Daarnaast komen de thema’s machteloosheid, oneerlijkheid en PTSS aan bod. Het blijkt al snel een heftig verhaal met een dieperliggende boodschap te zijn. Hoewel het misschien wat voorspelbaar voor de meer ervaren lezer kan zijn, is dit een verhaal dat absoluut lezenswaardig is. Boekenland mag zich gelukkig prijzen met deze aanwinst.” – 28 april 2019

Op de Facebookpagina Kim Tikt (Saskia Boree)

“Schrijfster Kim Verheugen heeft een uitgesproken schrijfstijl in Ravenzwart bloed, welke soms wat banaal en rauw is. Dit kan uiteraard wat confronterend overkomen, hoewel deze manier van schrijven het verhaal met oog op de onderwerpen juist geloofwaardiger maakt. Onderwerpen als PTSS, oneerlijkheid en machteloosheid passeren de revue. Het verhaal komt dan ook binnen denderen en weet van geen ophouden als het om de aparte personages gaat. Zowel Tess als Inka hebben de lezer het een en ander te vertellen, echter, zoals bij veel verhalen over tweelingen kan een oplettende lezer snel weten waar en hoe het gaat eindigen. Zo ook als we naar deze insteek kijken. Wat het einde betreft hadden we hierin ook gelijk. Ondanks dat heeft het boek een dieperliggende boodschap en zal de lezer het absoluut de moeite en tijd waardig vinden. Verheugen is een verrijking van het boekenvak, daar wil je wel meer van lezen.” – 28 april 2019

 Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Lezers van Ravenzwart bloed zullen merken dat ze eigenlijk meteen worden opgezogen. Het is een verhaal dat absoluut binnen komt denderen en je kunt dan ook niet om de aparte personages heen. Het taalgebruik van Kim Verheugen is ook een dingetje dat meteen opvalt. Veel spreektaal waardoor het soms wat banaal kan overkomen, maar waardoor het wel weer geloofwaardiger wordt. Het is een verhaal waarin tweelingen centraal staan en dat afwisselend wordt verteld vanuit zowel Tess als Inka. Klein puntje is toch wel bij een verhaal waarin zo expliciet tweelingen aan bod komen er een kans bestaat dat een oplettende lezer wel weet waar en hoe dit kan eindigen. In dit geval hadden we gelijk wat de wending en het plot betreft. Onderwerpen als PTSS, oneerlijkheid en machteloosheid worden hier onder de loep gelegd. Een dieperliggende boodschap is ook niet te ontkennen. Het verhaal zit, ondanks dat het voor ervaren lezers misschien wat voorspelbaar is, goed in elkaar en zeer zeker de moeite waard.” – 25 april 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.