“Mijn bewondering voor Wrights precisie wordt slechts overtroffen door mijn bewondering voor zijn moed en vastberadenheid,” aldus Judea Pearl in Het boek waarom

Eind april verschijnt er bij Maven Publishing Het boek waarom, een boek over de nieuwe wetenschap van oorzaak en gevolg. Het boek werd geschreven door computerwetenschapper Judea Pearl en wiskundige slash schrijver Dana Mackenzie. Judea is naast computerwetenschapper ook filosoof en onder andere ook bekend door zijn werk binnen de kunstmatige intelligentie. Hij won in 2011 de Turing Award, de belangrijkste prijs in de informatica. Daarnaast is hij voorzitter van de Daniel Pearl Foundation. Dana schreef voor onder andere de Science, Discover en New Scientist.

Het boek waarom (Synopsis via Bol.com)
Met een voorwoord van Bas Haring.
Waarom duurde het zo lang voordat wetenschappers durfden te stellen dat roken longkanker veroorzaakt? Waarom was er zoveel controverse over de vraag of de mens de opwarming van de aarde veroorzaakt? Kortom: waarom is het zo moeilijk om oorzaak en gevolg vast te stellen?
Volgens Judea Pearl (legendarische computerwetenschapper en grondlegger van de Bayesiaanse netwerken) komt dit doordat de wetenschap een cruciale denkfout maakte: we hadden geen manier om causale verbanden aan te tonen en durfden het daarom alleen over correlatie te hebben. Tijdens zijn werk aan kunstmatige intelligentie ontwikkelde Pearl een methode voor omgaan met onzekerheid. Het bleek het startpunt van een causale revolutie in de wetenschap (en het einde van de mantra “correlatie is geen causatie’).
In Het boek waarom doet Pearl met wetenschapsjournalist Dana Mackenzie voor het eerst uit de doeken hoe zijn causale redenatie werkt. Deze stelt ons in staat om de wereld om ons heen te onderzoeken in termen van oorzaak en gevolg (“waarom?’) én om te begrijpen wat onze mogelijkheden zijn (“wat als?’).
Dit revolutionaire boek is daarmee de sleutel tot de essentie van kunstmatige intelligentie en ons menselijke denken.
Judea Pearl is computerwetenschapper en filosoof, bekend door zijn grensverleggende werk binnen de kunstmatige intelligentie. In 2011 won hij de Turing Award, de grootste en belangrijkste prijs in de informatica. Hij is voorzitter van de Daniel Pearl Foundation.

Bevindingen
In Het boek waarom draait het allemaal om oorzaak en gevolg. Vooral waarom het zo moeilijk is om oorzaak en gevolg vast te stellen komt aan bod. Hoe ziet de Ladder van Causatie eruit? Wat is de doe-methode en hoe pas je die toe? Wat zijn Bayesiaanse netwerken?
Al deze onderwerpen weet Pearl goed uit te leggen en hij kan er uitermate boeiend over te schrijven. Hoewel de niet wetenschappelijke lezer al in de inleiding dreigt overspoeld te worden, gaan ook beginners aan de hand van onder andere pijldiagrammen en tabellen deze wetenschap steeds beter begrijpen. Je kunt zeggen dat de auteur heel gepassioneerd is wanneer het om causatie gaat. Ondanks dat het in de eerste plaats pittige kost lijkt te zijn, is het erg leerzaam en interessant. Lezers moeten natuurlijk wel affectie met wiskunde, natuurkunde en scheikunde hebben.
Het is een naslagwerk waar je het beste de tijd voor kunt nemen, een boek dat je vaker open zult slaan en waar je nog lang over zult peinzen. Het is een briljant boek, ook voor de niet zo wiskundig aangelegden onder ons. Interessant tot de laatste bladzijden.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Met Het boek waarom slaat Maven Publishing weer de wetenschappelijke weg in. Hoewel de beginnende wetenschapslezer in de inleiding overspoeld dreigt te worden, weet Judea Pearl haarfijn uit te leggen hoe je oorzaak en gevolg vaststelt. De Ladder van Causatie, de doe-methode en Bayesiaanse netwerken komen voorbij. Aan de hand van tabellen en pijldiagrammen zullen lezers langzaam maar zeker deze wetenschap beter leren begrijpen. Een uitermate boeiend boek, ook al is wiskunde, natuurkunde en scheikunde misschien niet je beste vak. Het is leerzaam en interessant. Eentje die geen enkele liefhebber van wetenschap mag missen.” – 22 april 2019

Op Hebban (Saskia Boree)

“Maven Publishing komt weer eens met een wetenschappelijk naslagwerk. Judea Pearl en Dana Mackenzie zijn verantwoordelijk voor de uitleg waarom het zo moeilijk is om oorzaak en gevolg vast te stellen in Het boek waarom. Er wordt verteld wat Bayesiaanse netwerken zijn, hoe je de doe-methode kunt toepassen en hoe de Ladder van Causatie eruitziet. Hoewel het de beginnende wetenschapslezer in het begin wat kan duizelen, weten Pearl en Mackenzie er helder en boeiend over te schrijven. Zelfs als je niet zo wiskundig of scheikundig bent aangelegd, is dit boek op een gegeven moment te begrijpen. Aan de hand van pijldiagrammen en tabellen wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. Het is een boek dat elke wetenschapper (in de dop) zou moeten hebben. Een absoluut leerzaam boek, dat tot de laatste bladzijde boeiend blijft.” – 22 april 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.