VrouwenThrillers Leesclub – Kwelling heel andere invalshoek dan lezer verwacht (Tamara Geraeds)

Voor de VrouwenThrillers Leesclub werd recensent en beginnend auteur Saskia Boree nog eens geselecteerd. Deze keer werd Kwelling van Tamara Geraeds besproken, een thriller welke door Uitgeverij Kramat werd gepubliceerd.
Tamara Geraeds (1981) werkt naast auteur als freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven, en als redacteur voor verschillende uitgeverijen. Op haar 15e begon ze aan haar eerste boek. In 2012 verscheen haar debuut Nergens bij Uitgeverij Kluitman Alkmaar en inmiddels zijn er al 7 boeken van haar hand verschenen. Echo verscheen onlangs nog in 2017.

Kwelling (Synopsis via Hebban)
Hoe goed ken jij je moeder echt?
Vijf jaar geleden werd het leven van de familie Kaakmans op zijn kop gezet door de verdwijning van de zesjarige Colin. Met moeite houden ze zich staande, tot het ondenkbare gebeurt. Langzaam begint het gezin uit elkaar te vallen.
Terwijl dochter Christina, inmiddels achtentwintig, naar de drugs grijpt vanwege een knagend schuldgevoel, begraaft vader Harm zich in zijn werk en ligt moeder Ellen dagenlang ziek op bed.
Maar er is nog iets aan de hand met Ellen. Iets vreemds. En hoe meer Christina ontdekt, hoe meer ze begint te vrezen voor haar leven.

Bevindingen
Lezers worden door middel van een krantenartikel Kwelling in getrokken. De korte hoofdstukken zorgen dat het verhaal goed te volgen blijft. Echter is het wel wat apart dat een vrouw van achtentwintig met een behoorlijke baan als profielanalyticus nog bij haar ouders woont en ineens besluit aan de speed te gaan. Er rijzen zich eigenlijk meteen al een aantal vragen. Waarom is ze niet eerst met haar concentratieklachten naar de huisarts gegaan? Waarom werd ze niet verslaafd op een feestje, waar ze even haar zorgen probeerde te vergeten bijvoorbeeld. Dat was zoveel geloofwaardiger geweest. Een dieper achterliggend verhaal van haar plotselinge speed gebruik, kunnen we tot dusver ook niet echt ontdekken. Later blijkt wel dat ze haar baan uiteindelijk niks vond, maar toch. Ze komt slim genoeg over om naar andere oplossingen te zoeken. Het kan voorkomen dat de lezer haar door deze puntjes een niet al te sterk personage gaat vinden. Ze komt een beetje tegenstrijdig over, als het om logica gaat. De verslaving en ook de ziekte die aan bod komt zijn wel goed in beeld gebracht.
Het verhaal voelt verder heel Amerikaans aan en lezers die zich niet bewust zijn van de auteur, zullen denken dat het een vertaald boek is. Het show-gedeelte ligt er namelijk op sommige punten wat te dik bovenop, waardoor het tell-gebeuren wat ondergesneeuwd is geraakt. Tot dusver is de onderhuidse spanning in het begin niet heel indrukwekkend gebleken en zal de lezer dan ook niet meteen op het puntje van de stoel gaan zitten. De uitwerking van Kwelling is eentje waar lezers echt van moeten houden.
Gedurende het plot zullen de puzzelstukjes een voor een in elkaar passen, met een logische reactie op de situatie. Waar we oorspronkelijk dachten dat het om de moord van Colin zou draaien, gaat de schrijfster eerst een totaal andere weg in, wat dan weer heel verrassend is. Het uiteindelijke einde is dan weer niet heel verrassend, tenminste als de lezer goed heeft opgelet. Christina opperde het zelfs nog, alleen dacht ze niet aan dat andere erfelijke dingetje… Waarom het nou juist zo eindigt ligt daardoor eigenlijk heel erg voor de hand. Het einde is hoe dan ook eentje waarvan men het ijskoud kan krijgen. Een verhaal dat uitermate goed is uitgewerkt. Geraeds heeft al aangegeven aan een vervolg te werken en we hopen dan ook dat er meer van dit verhaal duidelijk wordt.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Hoewel het hoofdpersonage in Kwelling in het begin wat tegenstrijdig overkomt en de onderhuidse spanning nog niet erg indrukwekkend is, wordt het verhaal goed opgebouwd. Naarmate het verhaal vordert wordt er steeds meer duidelijk. Waar de lezer denkt dat het draait om de moord op Colin, wordt de lezer in de eerste plaats met Ellen beziggehouden. De onderwerpen zijn goed in beeld gebracht. Het stukje drugsgebruik en de genoemde ziekte zijn goed uitgewerkt, met een logisch einde tot gevolg. Het plot kan een oplettende lezer wel zien aankomen. Tamara Geraeds heeft laten weten met een vervolg bezig te zijn en we hopen dat er tegen die tijd dan meer duidelijk wordt en waarom dit eerst moest gebeuren. Het is hoe dan ook een boek dat naar meer smaakt.” – 14 april 2019

Op Vrouwenthrillers (Saskia Boree)

“Lezers krijgen de indruk dat het allemaal in Kwelling draait om de moord en ontvoering van Colin. Naarmate het verhaal voortkabbelt, blijkt het meer te gaan om Ellen. In het begin is de onderhuidse spanning nog niet heel aanwezig. Hoofdpersonage Christina werd wat tegenstrijdig personage: Hoe krijgt een slimme vrouw zoals zij het idee om aan de drugs te gaan. Je zou zeggen dat ze juist creatief genoeg is om een andere oplossing voor haar problemen te zoeken. Gelukkig wordt het allemaal duidelijk en valt het netjes op zijn plek. Oplettende lezers zullen het plot wel kunnen zien aankomen en is eigenlijk heel logisch. De schrijfster heeft al laten weten dat ze aan een vervolg werkt. We hopen dan meer verdieping tegen te komen en waarom de gebeurtenissen in Kwelling eerst moesten plaatsvinden. Een ding is zeker, Geraeds kan schrijven.” – 14 april 2019

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“De korte hoofdstukken in Kwelling lezen heerlijk weg. Echter, zijn er een aantal dingen opgevallen als we het over het hoofdpersonage hebben. Een dieper achterliggend verhaal kunnen we niet echt ontdekken als het om haar plotselinge idee om speed te gaan gebruiken gaat. Er spelen wel een aantal dingen, maar wat het hoofdpersonage een beetje ongeloofwaardig maakt, is toch het feit dat ze te slim overkomt om naar de drugs te grijpen. De gevolgen van de verslaving en de ziekte die in het boek aan bod komen zijn wel goed uitgewerkt. De onderhuidse spanning in het begin is niet heel indrukwekkend gebleken. Toch wordt het verhaal goed opgebouwd en wordt er gedoeld naar een logisch einde. De auteur heeft al aangegeven aan een vervolg te werken en we hopen dat er tegen die tijd meer van dit verhaal duidelijk wordt.” – 6 april 2019

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.