Onderstroom tot het laatste moment spannend: authentieke schrijfstijl in het teken van rouwverwerking (Tine Bergen)

Via de Facebookpagina van schrijfster Tine Bergen werd recensent en beginnend auteur Saskia Boree uitgeloot om het boek Onderstroom te mogen lezen en recenseren. Het boek is het tweede deel uit de serie Het College, waarvan het eerste boek Onderbuik in 2017 bij uitgeverij Bakermat verscheen. Onderstroom werd tevens bij Bakermat gepubliceerd.

Onderstroom (Synopsis via Hebban)
Het is een traditie: wie in het vijfde jaar zit, moet mee op survivalkamp op een eilandje voor de Noordzeekust. Hoewel ze niet in de stemming is, gaat ook Nina mee. Er doen immers de wildste eilandverhalen de ronde over geesten en ontgroeningsrituelen, dronken leerkrachten en vriendschappen voor het leven. Een onheilspellende boodschap op de eerste avond wordt dan ook lacherig onthaald. Tot er tafels inzakken, dode vissen opduiken en leerlingen ziek worden… — “Het College’ is een psychologische thrillerreeks over een seriemoordenaar die graag manipuleert. Dus kiest hij slachtoffers, maar ook daders. Hoe makkelijk is het om mensen te doen moorden?

Bevindingen
De setting in Onderstroom is zowel op pubers als op ouders gericht en het blijkt al snel een echt verhaal van deze tijd te zijn. Moderne woorden zoals sexting en texting zijn onder andere gebruikt en dat maakt het misschien niet altijd geschikt voor de beoogde jonge doelgroep. Ieder kind of puber is natuurlijk anders en sommigen gaan hier gevoeliger mee om.
Tegenwoordig worden er in de opvoeding andere normen en waarden gehandhaafd dan voorheen. Vandaar dat dit boek ook geschikt is voor de moderne ouder. Het gebruik van mobieltjes en het taalgebruik onder deze jongvolwassenen laten weer eens zien hoe anders de ouders met de kinderen van deze tijd omgaan. Het geeft dus niet alleen voor ouders een goede kijk op het gedrag van tieners en wat er in het hoofd van deze jonge mensen afspeelt. Het laat tevens aan de jonge, soms te goed beschermde lezers zien hoe het ook kan als het gaat om bepaalde genotsmiddelen, zoals alcohol en het gebruik van wiet.
Hoewel de auteur duidelijk Nederlands gebruikt, sijpelen er nog wel eens typisch Vlaamse uitspraken en gebruiken binnen deze taal doorheen. Dit hoeft niet als storend te worden ervaren. Daarnaast zorgt dit voor een bepaalde authenticiteit. De zwarte bladzijden plus de brieven tussendoor geven de verhaallijn een mysterieuze sfeer en wekt fascinatie bij de lezer op. Het verhaal is vooral geënt op rouwverwerking en er zitten dan ook een aantal mooie, diepgaande zinnen in verweven die niet onopgemerkt zullen blijven.
Ondanks dat het een vervolg is op een eerder boek binnen de serie Het College, kan Onderstroom ook zonder problemen los worden gelezen. Het wordt aangeraden ook het eerste boek te lezen en dat is absoluut raadzaam: er wordt namelijk op sommige punten subtiel gehint naar wat er in het voorafgaande deel heeft gespeeld. En dat maakt toch weer nieuwsgierig als je Onderbuik nog niet hebt gelezen.
Het verhaal dat Bergen heeft geschreven, zal de lezer niet los kunnen laten en het blijft dan ook tot het laatste moment spannend.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Tine Bergen weet met Onderstroom bijna feilloos is het hoofd van een puber te kruipen en heeft hiermee een hele andere, duistere kant van rouwverwerking laten zien. Hoewel het een boek uit een serie betaamt, de serie Het College om precies te zijn, kan het uitstekend los worden gelezen. Er wordt uiteraard wel subtiel naar Onderbuik, het eerdere boek verwezen. Het is dus van tevoren geadviseerd deze eerst te lezen. Het is niet alleen specifiek voor jonge lezers bedoelt, ook ouders kunnen door dit verhaal een betere kijk krijgen op wat er zoal in een hoofd van een jongere af kan spelen. De auteur heeft een authentieke schrijfstijl aangehouden, waarin nog weleens het Vlaams in door kan sijpelen. Dit hoeft niet storend te zijn. De zwarte pagina’s evenals de aparte brieven tussendoor geven het een extra beklemmende sfeer. Het is een spannend verhaal dat de lezer moeilijk zal kunnen wegleggen.” – 15 december 2018

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Het tweede boek in de serie van Het College kan, ondanks dat het wordt aangeraden eerst het eerste boek te verdiepen, prima los worden gelezen. Tine Bergen weet bijna feilloos in het hoofd van een puber te kruipen en heeft dan ook met Onderstroom een opmerkelijke manier van rouwverwerking laten zien. Niet alleen is het een uitstekend verhaal dat vooral op jonge lezers is geënt, ook ouders krijgen door dit verhaal een betere kijk op wat er in de hoofden van jongvolwassenen af kan spelen. Het is tot het laatste moment spannend en intrigerend. De zwarte bladzijden en de brieven tussendoor geven het boek extra karakter. De schrijfster heeft een authentieke vingerafdruk achter weten te laten. De nieuwsgierigheid voor haar andere boeken zijn in ieder geval gewekt.” – 15 december 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.