Hebban Leesclub – Het land van de zon historische charmeur (Machteld Kruijssen)

Nog eens werd recensent en beginnend auteur Saskia Boree voor een Hebban Leesclub uitgeloot. Deze keer voor een boek van Machteld Kruijssen. Het land van de zon is haar historische debuut en verscheen bij Zomer&Keuning. De schrijfster weet sinds haar vroegste jeugd dat haar hart bij zowel Egyptologie als schrijven ligt. Een interessante leesclub om in deel te nemen.

Het land van de zon (Synopsis via Hebban)
‘Het land van de zon’ van Machteld Kruijssen gaat over Sarah Banne. Zij leefde in het begin van de negentiende eeuw in Engeland, waar ze onder grote druk stond van haar familie om te trouwen. Maar het idee van een saai, voorspelbaar leven zag ze niet zitten. Machteld Kruijssen beschrijft op een geweldige manier de ontmoeting tussen Sarah en haar circusartiest Giovanni Batista Belzoni, die Sarahs hart sneller doet kloppen. Deze grootse liefde voert haar mee naar Egypte, waar Sarah op haar manier een land ontdekt dat voor Europa op dat moment nog een mysterie is.

Bevindingen
De manier hoe Machteld Kruijssen de lezer voor zich weet te winnen, is hoe ze personage Sarah in het leven heeft gezet. Ze is een eigentijdse dame die niet op haar mondje is gevallen en weekt zichzelf dan ook snel los van het juk dat haar vader heeft geprobeerd op te leggen. Dit geeft de lezer meteen een sterke boodschap.
De hoofdstukken die erop volgen worden naarmate het boek vordert stukje voor stukje interessanter. De lezer vraagt zich steeds vaker dingen af. Waarom krijgen ze de kans om naar Egypte te gaan van die ene specifieke persoon bijvoorbeeld. Wat steekt daarachter?
Kruiijssen beschrijft de plekken en omgevingen die het echtpaar trotseren vlekkeloos en hierdoor is het verhaal zeer sfeervol geworden. De charme is niet te missen. Men wordt door een leerzame reis geloodst, waarin de cultuur van het Egypte in 1816 voorop staat. Doordat de cultuur zodanig in het boek is beschreven, krijgt de lezer een hele nieuwe woordenschat uit dat gedeelte van de wereld mee.
Een puntje: de lezer heeft in de eerste plaats niet door dat het in feite om twee historische figuren gaat, ongeacht of geschiedenis wel of niet de cup of tea van de lezer is. In dat geval had Giovanni Belzoni naar idee meer betrokken mogen worden. Hij is duidelijk ook een hoofdpersonage binnen dit verhaal over deze historische mensen en heeft iets belangrijks in de geschiedenis gedaan. Doordat het merendeel om Sarah gaat, zijn er te veel dingen die mooier zijn gemaakt. Zelfs de zonnesteek van Giovanni lijkt daardoor voor die tijd een piece of cake. Hierdoor is Het land van de zon net geen vier sterren waard.
Het is hoe dan ook een avontuurlijk verhaal over een fascinerende vrouw welke het beste tot zijn recht komt als je er de tijd voor neemt. Dan wordt deze toch nog fijne roman helemaal de moeite van het lezen waard.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Machteld Kruijssen heeft met Het land van de zon een risico genomen het verhaal van Sarah en Giovanni Belzoni niet als een biografie te schrijven. De lezer zal niet meteen doorhebben dat men een verhaal over twee historische figuren leest, zelfs niet als geschiedenis je ding is. Oké, voor sommigen zal er wel een lichtje gaan branden en het was daarom dan ook mooi geweest als de schrijfster Giovanni Belzoni beter in het verhaal had betrokken. Hij is tenslotte ook een belangrijk persoon uit de Egyptische geschiedenis. Doordat het alleen om Sarah draait, lijkt het erop dat het verhaal mooier is gemaakt. We begrijpen dat de auteur het verhaal van deze opmerkelijke mensen zo gedenkwaardig mogelijk heeft willen neerzetten en daarin is ze zeer zeker geslaagd. Bovendien wordt de lezer door een cultuur geloodst waarvan men wat kan leren en weet ze de omgeving met veel sfeer te omschrijven. Ondanks dat Het land van de zon net geen vier sterren haalt, is het boek een charmeur en de moeite van het lezen waard.” – 11 november 2018

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Met Het land van de zon beschrijft Machteld Kruijssen het avontuur van Sarah en Giovanni Belzoni, twee historische personen die echt hebben bestaan. Hiermee heeft de schrijfster een risico genomen. We begrijpen dat de auteur het verhaal van deze mensen gedenkwaardig heeft willen neerzetten en in dat opzicht is ze ook geslaagd. Wel krijgt de lezer het idee dat bepaalde dingen mooier zijn gemaakt en in de eerste instantie heeft zelfs de meest diehard geschiedenis fan niet door dat het om twee historische mensen gaat. Tenzij Egypte je specialiteit is binnen het vak. In dat opzicht had Kruijssen Giovanni Belzoni iets beter in het verhaal mogen betrekken, ook al is Sarah de duidelijke hoofdpersoon.
Daarentegen loodst de auteur de lezer vlekkeloos door de cultuur van het land en heeft het verhaal een mooie charme. Ondanks dat het boek net geen vier sterren krijgt, is het zeker een boek waar je de tijd voor moet nemen.” – 3 november 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.