Asha ten Broeke in Calm.The.F***.Down: “Steeds dapper moeten zijn is vreselijk vermoeiend.”

Een boek waar de lezer ongetwijfeld voor bij de brievenbus gaat zitten wachten vanwege de vrolijke cover komt medio november bij Maven Publishing uit. Met Calm. The. Fuck. Down zou je denken een zelfhulpboek over kalmte in je handen te hebben, echter heeft Asha ten Broeke haar beste stukken in dit opmerkelijke boek verzameld. Deze columns zijn al eens verschenen in Trouw, De Volkskrant, Opzij en Ut Nieuws.

Calm.The.Fuck.Down (Synopsis via Bol.com)
In dit boek zijn Asha’s beste stukken verzameld. Waarom was iedereen Charlie, maar niemand bootvluchteling? Als alle politici zich druk maken over de rechtse onderbuikgevoelens, wie luistert er dan naar linkse onderbuiken? Hoe komt het dat we zieke vrouwen minder serieus nemen dan zieke mannen? Waarom is het kabinet niet blij met zzp’ers, is sletvrees al op de basisschool een issue en waarom wilde neurobioloog Dick Swaab een prinsessenjurk voor Asha kopen?
Asha bespreekt deze en nog veel meer vragen vanuit één vurige en schaamteloze wens: een betere, rechtvaardigere wereld voor iedereen. En die begint met rustig tot tien tellen (oftewel: Calm. The. Fuck. Down.).

Bevindingen
Hoewel Calm. The. Fuck. Down niet meteen de indruk wekt dat het bedoeld is om heel leerzaam te zijn, valt er altijd wel iets te leren van deze passages. Ook valt er altijd wel iets unieks in te ontdekken. De schrijfster heeft duidelijk een rode draad door haar teksten en dat is haar wens naar een betere wereld voor haar kinderen. Ze geeft zelf al in het voorwoord aan dat sommige van deze dingen haar boos kunnen maken, terwijl andere haar juist opvrolijken en dat is merkbaar.
Hoewel er getracht is de onderwerpen zoveel mogelijk bij elkaar te zetten, is er niet de moeite genomen deze zaken in verschillende subgroepen te sorteren. Dit had het boek voor de lezer overzichtelijker kunnen maken. Toch leest dit niet onprettig en kan deze “onoverzichtelijkheid” voor leuke verrassingen zorgen. De lezer weet tenslotte niet wat het volgende topic in lijn gaat zijn. Ondanks dat de lezer het niet altijd eens hoeft te zijn met de stukken die Ten Broeke heeft geschreven, is het een ronduit vermakelijk boek en geeft het een flinke portie stof tot nadenken. En zeg nou zelf, alleen al door die regenboog op de voorkant kan je niet om deze schrijfsels heen.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Met Calm. The F***. Down doet Maven Publishing het deze keer even anders. In plaats van dat de lezer een boek krijgt voorgeschoteld met tips over hoe je de kalmte kunt bewaren, is dit een boek met messcherpe columns, waarin Asha ten Broeke duidelijk niet op haar mondje is gevallen. Hoewel lezers het niet altijd met haar eens kunnen zijn, is er een ding waar men niet omheen kan en dat is dat ze deze teksten met het oog op een betere wereld voor haar kinderen heeft geschreven. Het boek was misschien iets overzichtelijker geweest als er de moeite was genomen de onderwerpen in subgroepen te verdelen. Toch leest het niet onprettig en is het elke column weer een verrassing waarover Asha nu weer een betoog heeft. Het is een vermakelijk boek en zeg nou zelf. Door de uitspatting van kleuren op de cover, kun je eigenlijk niet om dit boek heen.” – 28 oktober 2018

Op Hebban (Saskia Boree)

“Met het oog op de reputatie van Maven Publishing zal de lezer denken dat men met Calm. The. F***. Down een zelfhulpboek over het bewaren van kalmte in handen heeft. Echter is het een scherp boek met de verzamelde stukken van columniste Asha ten Broeke. Niet iedereen kan het met haar passages eens zijn. Toch bevat het boek een kleurrijke lijst aan spraakmakende onderwerpen en geven deze stof tot nadenken. Hoewel deze zaken zoveel mogelijk achter elkaar zijn gezet, is er niet de moeite genomen het boek in subcategorieën te verdelen, waardoor het meer overzicht had kunnen hebben. Aan de andere kant: de lezer kan door deze manier al dan niet aangenaam verrast worden en het leest niet onprettig. Door de kleurkeuze op de voorkant is dit eigenlijk een boek waar je niet omheen kunt. Het is een ronduit vermakelijk boek en dan ook zeer zeker de moeite van het lezen waard.” – 28 oktober 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.