Zaterdag 20 oktober 2018

Oké. Deze keer sloeg het echt alles. Hou je vast, m’n laatste stukje dat ik voor SJM’s Journal schreef was op 13 september 2017… ahum, dat is dus ruim een jaar geen update hier. Behoorlijk slecht.

Te beginnen bij Zijdelings. Voor dit manuscript lijkt het stroef te gaan als het om proeflezers en proeflezen gaat. Ja, er zijn mensen die zich hebben aangemeld om te komen proeflezen. Tot zover heb ik nog geen hoofdstukken prijs gegeven. Er staat een klein stukje van plusminus 750 woorden op de pagina hier op SJM Schrijft. Daar heb ik via Schrijven Online al wat feedback op gekregen. Ik worstel nog met de manier hoe ik de proeflezers zo efficiënt mogelijk het allemaal te laten lezen en hoe ik de feedback vervolgens kan verwerken, gezien ik minstens vijf lezers zoek met een oog voor detail, vreemde fouten en vooral ontwikkeling van de personages. Taalfouten zou ik dan daarna aan een professionele redacteur kunnen overlaten. Die zijn overigens niet goedkoop (heel begrijpelijk, die mensen moeten ook leven) en ik weet eerlijk gezegd niet of dit er financieel op korte termijn in zal zitten.
Om terug te komen op de proeflezers: ik heb Zijdelings inmiddels opgedeeld in enkele delen. Men zal dus niet het complete verhaal in een keer krijgen, omdat wanneer een proeflezer tot de ontdekking komt dat het niet zijn of haar cuppa tea is, gewoon ieder moment kan stoppen. Eerst eens zien of het lezenswaardig is en dat kan ik alleen met behulp van proeflezers. Ik zou in september hier al mee zijn begonnen als ik eens wist hoe ik dit dus efficiënt kan aanpakken. Iedereen telkens een mailtje sturen met een deel van het verhaal of via een Facebook pagina? Dat laatste blijf ik toch wegens copyright en zo maar niks vinden, dus dat liever niet. Dan liever old school stukjes via de mail rondsturen.

Van mijn Paranormale verhaal zonder titel ben ik niet heel veel verder gekomen sinds februari 2017. Ik ben zo rond de 30.000 woorden blijven hangen, als ik me niet vergis. Ben nog aan het brainstormen en ik hoop hier nog in de flow terug te komen. En zo niet, dan kan ik het altijd nog als een kort verhaal in een schrijfwedstrijd aanbieden of iets dergelijks. Hoewel… de laatste schrijfwedstrijd voor de Enge Verhalenbundel is naar mijn idee ook niet heel soepel verlopen, zo met het oog op de voorwaarden… Laten we zeggen dat mijn aandacht vooral naar het recenseren van boeken uitgaat.

En verder krijg ik nog vrij vaak verzoekjes van uitgeverijen en auteurs voor het recenseren van hun boeken. Zelf geef ik me regelmatig op voor een Leesclub, of mail ik zelf voor een recensie exemplaar. In juli dit jaar had ik zo maar liefst acht recensie boeken. Ik heb momenteel nog een aantal open staan, waaronder Rik Raven – Recht (komt rond de eerste/ tweede week van november online) en Susanne van den Beukel – Verslingerd (deze recensie komt rond 28 oktober online). Momenteel ben ik dit boek voor een Hebban Leesclub aan het lezen: Machteld Kruijssen – Het land van de zon.

Daarnaast worden er weleens regels uit de recensies van SJM Schrijft ge-quoted. Mijn eerste vermelding op een boek was die voor Patricia Verlinden – Bloedband. Eerlijk gezegd ben ik de tel hierin alweer kwijt. Soms maak ik er ook een nieuwsberichtje van. Owan Drake heeft voor zijn boeken ook een aantal quotes van mijn hand gebruikt. En de laatste keer stond ik op de voorkant (! niet de achterkant !) van de nieuwe cover voor Kate Paris – Een ondertoon van liefde.  Nja, de quote staat er nog steeds natuurlijk, gezien het boek nog maar net de nieuwe cover heeft.
Ik heb geen idee waar ik met SJM’s Journal heen zal gaan, gezien ik steeds minder updates rondom het schrijven post. Wie weet veranderd dat weer in de toekomst en heb ik straks weer volop updates te delen.
Ik wil me toch echt weer op Zijdelings en mijn Paranormale project storten naast alle recensies en verzoekjes van auteurs, uitgeverijen en tegenwoordig ook van directors.
Ondertussen werk ik ook nog aan mijn eigen gezondheid. Ik kan alvast wel melden dat het om niets ernstigs gaat. Hierover later misschien meer. Wie weet komt dat nog in de vorm van een verhaal of in De Definitie van… Voor nu zeg ik tot de volgende keer.

~Saskia (SJM)~

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in SJM's Journal. Bookmark de permalink .