Blogtour 6 t/m 13 oktober 2018 – Mooie balans tussen oude tijden en modern tijdperk in Het land voorbij het hek (Jen Minkman)

Jen Minkman bracht eerder in de Eilandserie Het boek van voorheen en De wereld achter het water uit. Deze maand verschijnt bij Dutch Venture Publishing nu ook het derde deel in deze serie, wat de titel Het land voorbij het hek draagt. Minkman publiceerde eerder onder andere Back to school!, De jongen uit het woud en Schaduw van de tijd.

Het land voorbij het hek (Synopsis via Bol.com)
“Mensen draaien hun hoofd naar me toe als ik ze voorbijloop. Ze weten waar ik heen ga. Mijn voeten struikelen bijna op het ongelijke wegdek als ik Marks blik op me voel branden. Dit is de enige manier waarop ik ooit zijn aandacht weet te trekken en het is vanwege een reden waarvan ik wilde dat die niet bestond. Alle andere keren dat ik wil dat hij me ziet – op school, op het marktplein, tijdens feestdagen – kijkt hij me expres niet aan. In de ogen van deze mensen ben ik een wolf in schaapskleren. Een mogelijke bedreiging.
Ik weet al wat me te wachten staat als ik eenmaal bij de Kliniek naar binnen stap. Dan moet ik met die idioot van een dokter praten zodat hij kan testen of ik aanleg heb voor gewelddadige reacties. Want dat stigma heeft sinds mijn twaalfde levensjaar op me gerust, toen de persoon van wie ik het allermeeste hield Gezuiverd werd omdat hij een smet was op deze stad.
Mijn naam is Sarah en mijn vader was een geweldsdelinquent.’

Sarah woont in Dartmoor-Stad. Ze voelt zich verbitterd en wil niets liever dan voorbij het hek reizen dat haar binnenhoudt in de “vredigste stad op aarde’. Ze weet alleen niet hoe. Maar als ze een geheim ontdekt dat president Jacob liever verborgen had gehouden, wordt Sarah gedwongen riskante stappen te ondernemen. Ze leert een jongen kennen die nog erger gevangen zit dan zij… en hij heeft haar hulp dringend nodig.
Het land voorbij het hek is het derde en laatste deel in de Eilandserie. Eerdere boeken in deze reeks zijn Het boek van voorheen en De wereld achter het water.

Bevindingen
Jen Minkman weet de lezer wederom in het derde deel van de Eilandtrilogie te trekken. In Het land voorbij het hek volgt de lezer Sarah, een meisje met een rood stempel in haar paspoort. Tijdens de uren in de Kliniek ontmoet ze Jinn, een personage die de schrijfster linkt met De wereld achter het water, het tweede deel van de serie. Later volgt de lezer ook Kian. Het is een verhaal waarbij de hoofdpersonages meteen een missie hebben en waarin snel duidelijk wordt dat onrecht enkel wraak oplevert.
Het verhaal heeft een mooie spanningsboog en diepgang is ook aanwezig. Het is boeiend om te zien hoe de twee perspectieven tussen Sarah en Kian zich ontwikkelen, hoe alles met elkaar verbonden schijnt te zijn. Daarnaast snijdt Minkman, zoals de lezers inmiddels al wel van haar gewend zullen zijn, een actueel onderwerp aan. Het is eentje dat nu misschien nog dystopisch is. Het is een verhaal dat zeker een kern van waarheid met zich meedraagt en misschien niet ver van wat de toekomst voor de mensheid in het vizier heeft. Het heeft een mooie balans tussen oude en moderne tijden. Het bewind dat Minkman beschrijft voelt oubollig aan en ondanks dat wordt dit door de moderne technologie die in het verhaal voorkomt rechtgetrokken, waardoor het een verhaal van deze tijd blijft. Er schemeren gestaag meerdere boodschappen in de verhaallijn door, waaronder de zin van mensen alsmaar moeten bestempelen. Het zal de lezer hoe dan ook aan het denken zetten. De schrijfster zal de lezer naar een spannend einde brengen. Zal het Sarah en Kian lukken het opmerkelijke bewind van Jacob te breken? De schrijfster heeft met Het land voorbij het hek wederom een prachtig verhaal neergezet, die zeer zeker de moeite van het lezen waard is.

 Op Bol.com (SJMschrijft)

“Dit najaar brengt Jen Minkman het lang verwachte derde deel binnen de Eilandtrilogie uit. Met Het land voorbij het hek weet ze de lezer nog eens in het verhaal te trekken. Ondanks dat het een dystopisch verhaal lijkt, snijdt de schrijfster ook deze keer actuele onderwerpen aan, die je, onder het motto dat het in een hopelijk nog verre toekomst waarheid kan worden, aan het denken doet zetten. Naast emotie heeft de verhaallijn een mooie spanningsboog en zal het aan diepgang niet ontbreken. Er is een mooie balans tussen oude tijden en het moderne tijdperk. Daarnaast heeft de auteur subtiel een aantal levenslessen voor de lezer achtergelaten. Minkman brengt de lezer ook deze keer naar een hartverwarmend einde.” – 1 oktober 2018

Op Hebban (Saskia Boree)

“Menig fan heeft er al een tijdje op moeten wachten en dat was dan ook de moeite waard. Dit seizoen brengt Jen Minkman eindelijk het derde deel binnen de Eilandtrilogie uit. Met Het land voorbij het hek heeft de schrijfster wederom een verhaal met actuele onderwerpen neergezet en hoewel het om een dystopisch verhaal gaat, zou je weleens kunnen denken dat het allemaal in een hopelijk nog verre toekomst pas werkelijkheid wordt. Zoals we van het genre gewend zijn, draait het allemaal om sterke personages. De emoties spatten er dan ook vanaf. Tevens bevat het een mooie spanningsboog en zal de diepgang niet ontbreken. De schrijfster brengt ook deze keer de lezer naar een hartverwarmend einde. Voor de oplettende lezers heeft ze zelfs een aantal subtiele levenslessen achtergelaten.” – 7 oktober 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.