Luitingh Sijthoff Sterrenthriller Leesclub – Zombies in het noorden: Erik Betten heeft zijn eigen dodelingen geschapen met Quarantaine

Uitgeverij Luitingh Sijthoff organiseerde een LS Sterrenthriller Leesclub, waar recensent en beginnend auteur Saskia Boree voor werd uitgekozen. Quarantaine is de veelbelovende eerste thriller van Erik Betten en springt in het oog vanwege zijn opmerkelijke en actuele onderwerp. De auteur (Leeuwarden, 1976) is naast auteur ook journalist. Hij schreef al boeken over geschiedenis, het landschap, kunst en cultuur en schrijft zowel in het Fries als in het Nederlands.

Quarantaine (Synopsis via Bol.com)
Quarantaine is het spannende debuut van Erik Betten. Een actuele thriller over een dodelijke bacterie – en een overheid die ondenkbare maatregelen neemt.
Groningen, oktober. Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten.
Het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier, die zich jarenlang heeft ingezet voor de lokale bevolking en haar problemen met de gaswinning, wordt naar voren geschoven als woordvoerder. Aan hem de taak om de kalmte te bewaren terwijl er naar een oplossing wordt gezocht.
Maar als de overheid vervolgens het leger inzet om de vluchtelingen uit het gebied tegen te houden, lijkt Homme juist als zondebok te worden gebruikt.
Als hij kort daarna een berichtje ontvangt dat zijn vrouw in het gebied blijft om te helpen, besluit Homme zijn taken in Den Haag achter te laten om haar te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven trotseert hij het door de bacterie geteisterde noorden, op zoek naar iets wat misschien niet meer te redden valt…

Bevindingen
Van het onderwerp dat Quarantaine rijk is moet men houden en, indien de lezer goed oplet, is het een alsof Resident Evil en The Walking Dead een baby hebben gekregen.
Op geloofwaardige wijze wordt de lezer in een verhaal met een actueel onderwerp getrokken en het valt op dat de auteur er een goede schrijfstijl op na houdt. Betten heeft een fascinerende manier van vertellen. Hij kan de lezer op zijn manier blijven boeien zonder dat de verhaallijn zienderogen vertraagd.
De lezer kan de passages waarin Fries wordt gebruikt als lastig ervaren, waardoor soms de insteek kan worden gemist, en dat maakt het op die punten iets moeilijker te volgen. Zeker voor de niet- Friezen onder ons en wanneer deze taal niet zo bekend voor de lezer is. We begrijpen dat de schrijver een bepaalde sfeer- de sfeer van Zuidwest Friesland- wilde scheppen en laten proeven. In dat opzicht is Betten daarin geslaagd.
Wanneer het einde in zicht komt, bouwt de auteur de spanning subtiel op, waardoor het onmogelijk wordt om het boek alsnog weg te leggen. Hij neemt de lezer mee in een rollercoaster van emoties, gebeurtenissen en knalt er met het plot een verhaal uit dat naar meer smaakt. Het verhaal is tot de laatste bladzijden boeiend en zo spannend dat je wel op het puntje van je stoel moet gaat zitten. Voor fans van zombies en dergelijke horror is het zeker een aanrader.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Erik Betten heeft met Quarantaine een actueel verhaal geschreven in de stijl van The Walking Dead dat tegelijkertijd neigt naar iets soortgelijks als in Resident Evil. Op zich niet verkeerd als je van het onderwerp zombies en samenzweringen houdt. Het verhaal is vlot geschreven en verveeld niet, ondanks dat de lezer het gevoel krijgt dat het al eens eerder is gedaan. Uit de plot had meer kunnen worden gehaald. Aan de andere kant, het blijft een onderwerp met een einde dat je logischerwijs al vooraf kunt vermoeden. Het is een actueel en sfeervol tussendoortje. Spanning gegarandeerd voor de fans van thriller, horror en vlotte actie.” – 5 augustus 2018

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Met een actueel onderwerp probeert Erik Betten met Quarantaine de harten van menig thriller liefhebber te veroveren. Het wordt echter al snel duidelijk dat het smaakt naar The Walking Dead en daarnaast doet de insteek van het verhaal enigszins denken aan Resident Evil. Op zich niet verkeerd als je hier graag over het onderwerp zombies leest. Ondanks dat het voor het gevoel al eens is gedaan, weet de schrijver het verhaal toch mooi te vertellen en het leest dan ook lekker weg. Het einde is uiteindelijk iets dat je kunt verwachten. Het is spannend, geloofwaardig en sfeervol. Als je op zoek bent naar wat vlotte actie en actuele horror, dan is dit zeker een goed boek. Het blijft een tussendoortje dat wel.” – 31 juli 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.