Duw me weg, houd me vast komt aan en heeft sterke boodschap met droevig einde (Vanessa Garden)

Van Dutch Venture Publishing is het boek Duw me weg, houd me vast onlangs verschenen, welke een vertaling is van Push me pull me. Van dezelfde auteur verscheen eerder onder andere Carrier en Beautiful Enemy. Schrijfster Vanessa Garden woont aan de kust van West-Australië en wanneer ze niet schrijft, werkt ze parttime in een boekhandel. Daarnaast vind ze het ook belangrijk om tijd met haar familie door te brengen.

Duw me weg, houd me vast (Synopsis via Bol.com)
Na de zelfmoord van haar moeder is het leven voor de zeventienjarige Ruby verre van zorgeloos. Ze ontfermt zich over haar broertje en past op haar alcoholische vader. Tijd om tiener te zijn is er niet. Ruby kan de dood van haar moeder niet verwerken en het leven is een strijd. Tot ze Byron ontmoet. De jonge muzikant draagt zijn eigen demonen met zich mee. Toch laat hij zich door niemand voorschrijven hoe hij moet leven… of om moet gaan met de dood.
Hoe meer Byron voor Ruby gaat voelen, hoe meer hij beseft dat hij zijn eigen verleden onder ogen moet komen. Als Byron teruggaat naar zijn geboorteplaats, volgt Ruby hem en ontdekt wat hij al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden. Kunnen ze samen het duister overwinnen – of is het beter om elkaar te laten gaan?

Bevindingen
Een heftig begin zorgt ervoor dat het boek de lezer niet meer loslaat. Het hoofdpersonage heeft behoorlijk wat gedachten en de daarbij komende emoties. Deze zorgen ervoor dat ze realistisch uit de verf is gekomen. Dit geldt overigens voor alle personages. Het maakt dat ze stuk voor stuk een eigen karakter hebben en dat komt ook vooral door dat heftige randje in de verhaallijn.
Duw me weg, houd me vast is een verhaal dat in het teken staat van een sterke gemeenschap, die het niet bepaald op nieuwkomers heeft. Dit beeld wordt heel levendig omschreven. Waarom wordt Ruby bijvoorbeeld steeds met mevrouw Patfield geconfronteerd? En wat is de rol van Byron?
Een verhaal die ondanks dat het hier en daar traag is, een aantal beladen onderwerpen heeft. Het heeft een droevig einde en tegelijkertijd een sterke boodschap voor diegenen die het moeilijk hebben.

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Ondanks dat Duw me weg, houd me vast op sommige punten wat traag uit de verf is gekomen, heeft het een ontroerende touch. De onderwerpen zijn beladen, een beetje duister zelfs. Het hoofdpersonage heeft voor haar jonge leeftijd nogal wat diepgaande gedachten, die ervoor zorgen dat de lezer zich blijft afvragen hoe ze hierop is gekomen. De gemeenschap waar ze zich in verkeerd, heeft het niet zo op nieuwkomers en dat wordt maar al te duidelijk wanneer Byron ten tonele verschijnt. Wat is zijn rol in het geheel? Het droevige einde komt onverwachts, maar heeft een sterke boodschap voor mensen die het momenteel zelf moeilijk hebben. Een prachtig verhaal dat zeer zeker de moeite van het lezen waard is.” – 11 juli 2018

Op Hebban (Saskia Boree)

“Ondanks dat Duw me weg, houd me vast geen lichte zomerkost is, is dit boek binnengekomen. Op sommige punten kan het wat traag zijn, doordat het jonge hoofdpersonage nogal wat diepgaande gedachten heeft. Dit laat lezers toch nadenken over hoe ze hierop is gekomen. Het duistere onderwerp aan het begin van het verhaal zal hierin een grote rol hebben gespeeld. Naast dit onderwerp is er onverwacht een ander beladen onderwerp ten tonele verschenen, wat ervoor gezorgd heeft dat dit boek een sterke boodschap heeft gekregen voor de mensen die het momenteel moeilijk hebben. Het mag dan een droevig einde bevatten, Duw me weg, houd me vast is de moeite van het lezen waard. Ook als het niet helemaal je ding is.” – 11 juli 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.