Jonge schrijfster Merel De Keyzer brengt lezers “fairytalefantasy”: Over wezenloze zielen geeft stof tot nadenken

In september dit jaar komt Over wezenloze zielen van auteur Merel De Keyzer bij Uitgeverij WillowTreez uit. Het is voor het eerst dat we een fairytalefantasy voorbij zien komen en dat van een erg jonge schrijfster. Aan recensent en beginnend auteur Saskia Boree de eer om als een van de eersten dit boek te mogen lezen nog ruim voordat het verschijnt.

Over wezenloze zielen (Synopsis via Bol.com)
Er was eens…
Ergens ver weg, diep in het Zwarte Woud, het dorpje Flüstern. Ooit viel dit dorp onder het toezicht van de mysterieuze graaf van Nebelburg. Niemand van de dorpsbewoners had hem ooit gezien, maar iedereen kende zijn donkere vervallen kasteel dat hoog in de bergen stond. Ondanks de geruchten en enge verhalen, die aan de kinderen werden verteld voor het slapen gaan, wist niemand wat er zich werkelijk afspeelde achter de oude kasteelmuren.
Daar in Flüstern, vlakbij de Flüsternsee, woonde een meisje met haren als koren en ogen zo groen als lenteblaadjes. Door haar volk onbegrepen en ongeschikt gevonden voor het huwelijk. Dit meisje zou zonder dat zij het wisten hun levens en dat van de graaf voorgoed veranderen.
Haar naam was Sieglinde en dit is haar verhaal…

Bevindingen
Over wezenloze zielen is een modern verhaal met een klassieke insteek, waardoor de interesse meteen wordt gewekt. Aan de schrijfstijl zal menig lezer misschien eerst even moeten wennen, gezien het een deftig ritme heeft. Je zult direct merken dat de schrijfster uit Vlaanderen komt en dat heeft zo ook zijn charme. Helemaal als je je bedenkt dat De Keyzer nog maar zeventien is. Bewonderenswaardig is het dat de schrijfster al heel beeldend probeert te schrijven. Helaas is daardoor de zinsbouw niet helemaal perfect en lijkt ze nog weleens in de knoop te komen. Er zijn dus op een aantal punten rare zinnen ontstaan. Zo met het oog op de jonge leeftijd kan dit in de toekomst uiteraard nog bijgeschaafd worden.
Het verhaal blijft menig lezer fascineren. Misschien zal de lezer door de eerste hoofdstukken moeten bijten. Daarna zal men gegarandeerd de magie vinden die dit verhaal rijk is. Waar een gewoon sprookje met een “en ze leefden nog lang en gelukkig” eindigt, heeft Over wezenloze zielen een iets meer duister plot waar de lezer genoeg stof tot nadenken aan overhoudt. En ook mooi: de personages zijn niet te overdreven uitgewerkt, ook al hebben ze stuk voor stuk zo hun eigenzinnigheid. Een verhaal dat dit verfrissende nieuwe genre zeker eer aan doet.

Op Goodreads (Saskia Boree)

“Een nieuw genre heeft dient zich dit najaar bij Uitgeverij WillowTreez aan. De fairytalefantasy is nog volop in wording en werd als eerste door een jonge schrijfster van zeventien jaar ten uitvoer gebracht. Het is misschien even wennen aan de deftige schrijfstijl die De Keyzer in haar Over wezenloze zielen erop na houdt en tegelijkertijd is het ook bewonderenswaardig hoe ze dit verhaal heeft weten neer te zetten. Het verhaal straalt een bepaalde charme uit en blijft de lezer dan ook fascineren. Knap dat zo’n jonge auteur de lezer ook nog eens stof tot nadenken in haar plot weet te geven. Dit sprookje bevat genoeg fantasie en magie en doet dit verfrissende nieuwe genre eer aan, en al helemaal als De Keyzer alle kansen tot het verfijnen van haar werk aangrijpt.” – 11 juni 2018

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Het nieuwe genre bij Uitgeverij WillowTreez, een fairytalefantasy, is nog volop in opkomst. Helemaal bijzonder is het dat een jonge schrijfster – ze is zeventien als haar boek Over wezenloze zielen in dit genre (medio september) uitkomt – dit als een van de eersten op papier heeft gezet. Lezers zullen dan ook verrast worden en bewondering hebben voor de beeldende schrijfstijl van De Keyzer. Hierdoor zal de verhaallijn de lezer blijven fascineren. Het einde is niet het gebruikelijke “en ze leefden nog lang en gelukkig”, maar zal je de nodige stof tot nadenken geven. Een verfrissend nieuw genre, welke uitermate knap ten uitvoer is gebracht. Chapeau.” – 11 juni 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.