Blogtour 4 t/m 21 februari 2018 – Debuut Hart van glas smaakt naar Marvel: Miranda Peters schrijft monsterlijke Young Adult

Dutch Venture Publishing organiseerde deze maand een nieuwe blogtour. Hiervoor las recensent en beginnend auteur Saskia Boree het eerste deel van de Gaia-trilogie, waarvan Hart van glas de titel is. Het is het debuut van auteur Miranda Peters. Het boek is vanaf 14 februari te koop.

Hart van glas (Synopsis via Bol.com)
Hester is nog maar zeven jaar oud als de auto waarin ze met haar familie zit slipt, over de kop slaat en in brand vliegt. Ze weet haar moeder en zusje te redden, maar haar vader niet en ze geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. Het blijft een raadsel hoe het kan dat ze zelf geen enkel schrammetje heeft opgelopen.
Bijna tien jaar later lijkt ze een gewoon meisje. Ze doet het goed op school, heeft leuke vriendinnen en is populair bij de jongens. En dat wil ze graag zo houden. Behalve haar beste vriendin mag niemand weten wat Hesters geheim is: dat ze bovenmenselijke kracht bezit.
Dan ontmoet ze Siem en wordt ze voor het eerst in haar leven hopeloos verliefd. Alleen is niets wat het lijkt en beleeft Hester dingen waar ze nooit van heeft kunnen dromen – of misschien toch wel?

Bevindingen
Miranda Peters weet meteen de toon voor Hart van glas te zetten. Wat een hartverscheurend begin! Vervolgens raakt deze spanning even op de achtergrond, doordat de lezer eigenlijk eerst door een personagemolen wordt getrokken. Met name Hester wordt er al veel uitgediept. Ze heeft in ieder geval een aantal bijzondere krachten. Peters heeft een goede schrijfstijl en dit zorgt ervoor dat de lezer zich niet gaat vervelen nog voordat er een nieuwe dosis originaliteit in de verhaallijn langskomt. Gelukkig komt dat niet te laat. Het laat zien dat Hart van glas nog veel meer in het verschiet heeft.
Helaas is het moment bij de Martinitoren niet daadkrachtig genoeg. Daarnaast worden meerdere momenten als niet realistisch genoeg ervaren. Dat ze met pijltjes uit de lucht worden geschoten is niet echt geloofwaardig, hoewel de lezer wel aan het denken wordt gezet waarom dit zo is. Het is al een kleine knipoog naar het plot. Ze hebben natuurlijk bepaalde krachten en deze scenes zijn voor de verhaallijn belangrijk om de lezer daarvan bewust te maken.
Echter komen sommige gebeurtenissen op de een of andere manier niet uit de verf. Het doet denken aan iets dat Marvel zou tekenen. Je gaat je hoe dan ook afvragen of de personages wel menselijk zijn en misschien is dat tegelijkertijd ook de bedoeling. De invalshoek mag dan raar zijn, het wekt tegelijkertijd nieuwsgierigheid bij de lezer op.
Verder is het opgevallen dat Siem uit een Fries gezin komt dat eerder Brabants aanvoelt. We missen de typische Pompeblêden en Fryske Dúmkes. Dit vooral omdat in dat specifieke gedeelte van Friesland deze dingen een grote traditie zijn. Misschien is zijn vader oorspronkelijk geen Fries? Het zet je wederom aan het denken.
Het is hoe dan ook weer eentje met een typische Young Adult vibe waarvan lezers niet kunnen wachten tot het einde zich ontpopt. Dit boek is gelukkig wel heerlijk om te lezen. Het redt wel net geen vier sterren, de schrijfster is hoe dan ook goed op weg. Een goede drie-en-een-halve ster is het zeker waard.

Op Bol.com (SJMschrijft)

“Een hartverscheurend begin prikkelt de lezer bij dit verhaal. Hoewel vervolgens de spanning even op de achtergrond raakt, heeft het hoofdpersonage interessante krachten die je doen denken aan enkele personages van Marvel. Er zijn jammer genoeg een aantal niet al te geloofwaardige scenes, welke niet lekker uit de verf komen. Toch zetten deze gebeurtenissen de lezer aan het denken en wil je weten hoe het afloopt, zoals het een goede Young Adult betaamt. Er wordt een goede schrijfstijl op na gehouden.
Hart van glas is het eerste deel uit een trilogie, waar Peters in ieder geval goed mee op weg is. De plot ontpopt zich tot een cliffhanger, waardoor nieuwsgierigheid wel wordt gewekt. Een vier sterren zal het net niet halen, hoewel er nog altijd een halve ster bij gerekend mag worden. Dat maakt het dus dat het verhaal eindigt met drie-en-een-halve-ster.” – 23 januari 2018

Op Hebban (Saskia Boree)

“Enkele personages die je doen denken aan Marvel en een begin die binnen zal komen bij de lezer zorgen ervoor dat er nog eens een Young Adult aan de collectie toegevoegd mag worden. Peters loodst je eerst door een aantal stukken waarin ze de personages voorstelt. Hierdoor zakt de opgebouwde spanning aan het begin eigenlijk een beetje weg. Sommige gebeurtenissen die hierop volgen kunnen als ongeloofwaardig worden ervaren, waardoor deze net niet goed genoeg uit de verf komen.
De auteur heeft gelukkig wel een fijne schrijfstijl, zodat je deze “ongemakken” snel vergeet. Zoals bij veel trilogieën eindigt ook dit verhaal met een cliffhanger, die de lezer genoeg zal prikkelen het tweede deel op te pakken. Ze is hoe dan ook met Hart van glas goed op weg, hoewel ze een vierde ster er net niet mee haalt. Een goede drie-en-een-halve ster is wat het in ieder geval wel waard is.” – 4 februari 2018

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.