Blogtour 1 november t/m 1 december 2017: De ultieme kerstgedachte met de nieuwe Young Adult bundel: Wonderland bevat tien fantastische verhalen (Dutch Venture Publishing)

Voor de aankomende feestdagen verschijnt er bij Dutch Venture Publishing een gloednieuwe verhalenbundel. Wonderland bevat tien verhalen van tien Young Adult- auteurs en is de tweede bundel van de uitgeverij. Onder andere Jen Minkman, Chinouk Thijssen, Patty van Delft en Vanessa Gerrits zijn opgenomen in deze opmerkelijke verzameling.
Met Magisch! schoot de uitgever al een schot in de roos, waardoor de verwachtingen van Wonderland hoog liggen. Tijd voor recensent en beginnend auteur Saskia Boree om zelf met deze bundel bij het haardvuur te kruipen.

Wonderland (Synopsis via Bol.com)
Dikke sneeuwvlokken, cadeautjes onder de boom, overal lichtjes en knusse kerststalletjes: het is weer tijd voor de gezelligste maand van het jaar. In navolging van internationale bestsellers ‘Let it snow’ en ‘My True Love Gave To Me’ hebben tien young adult auteurs uit Nederland en België een bundel vol romantische kerstverhalen geschreven die je hart sneller zullen doen kloppen. Van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormal: ‘Wonderland’ bevat voor ieder wat wils met verhalen waarin ware liefde en de kerstgedachte centraal staan. Met deze collectie heb je tien goede redenen in handen om lekker bij de open haard te kruipen en weg te dromen tijdens de decembermaand.

Bevindingen
Wat meteen opvalt is de prachtige cover. Deze bevat geen enkel spatje groen of rood zoals je bij veel boeken met kerstthema ziet. Er is juist voor een frisse kleurcombinatie van wit en blauw gekozen, zodat er niet te veel wordt afgeweken van het barre winterthema. En niet alleen de cover springt eruit: Deze tien prachtige verhalen passen ook nog eens goed bij elkaar.
Chinouk Thijssen schreef het eerste verhaal van deze bundel. It’s a match is een verhaal waarin Gaia haar droomdate denkt te ontmoeten, echter, is dit wel de jongen die ze denkt dat hij is? Kerst met een dramatisch tintje.
Vervolgens neemt Anne Nicholai de pen van haar over met Een wonder. Tijdens een repetitie voor een kersttoneelstuk ontmoet Lynn Wil. Met zijn opmerkelijke manier van kleden en het improviseren van een rol, lijkt het erop dat er veel meer met deze jongen aan de hand is. Een verhaal met een buitengewoon excentrieke vibe.
In Maria’s kerstengel van Rianne Werring draait het allemaal om de zoetheid van de bakkerij, welke een mooie achtergrond van het verhaal vormt. Hoofdpersonage Maria heeft wel een hele andere smaak als het om de liefde gaat. Het is dan ook eentje die een oud taboe doorbreekt en heeft een sfeervolle twist.
De Alf in het verhaal van Eva Moraal is niet de Alf die je denkt dat hij is. In Alf leert Sigrid een nogal vreemde jongen kennen. Voor deze jongen is zijn tekenblok ronduit belangrijk. Een heerlijk mysterieus verhaal waar twee zielen meer met elkaar gemeen hebben dan je zou denken en waar de wintersfeer vanaf spat.
Zoals we van Jen Minkman gewend zijn, schrijft ook zij deze keer weer een romantisch verhaal. Met De wensster, waarin Imre met Jonas in de Drentse bossen vallende sterren gaat fotograferen, snijdt ze wederom een bijzonder onderwerp aan. Wanneer een vallende ster in een boom slaat, veranderd een gewone avond in eentje vol magie. Dit verhaal doet denken aan de film Stardust en knipoogt subtiel naar een oude religie.
Deborah Elisabeth mag niet met Mijn allerliefste ontbreken. Het is een verhaal tussen twee personages en heeft daardoor meerdere perspectieven. Het speelt zich niet al te ver in de toekomst af en is ontroerend, anders en heeft een verdrietig randje. Wat maakt Annabelle zo speciaal?
Ook Jennefer Mellink kiest voor een verhaal met twee perspectieven. In Kerst’mis is Lotte geobsedeerd in het vinden van haar ouders, terwijl Jochem vindt dat ze beter al haar liefde en energie in hem kan steken. Een spannend kerstverhaal met een happy end.
Marijke F. Janssen heeft met Helse heenreis een meer zweverig verhaal geschreven. Killian hoort namelijk iemand uit de lucht vallen. Het meisje in kwestie is haar geheugen kwijt, maar ze weet nog wel hoe ze heet. Jammer genoeg is dit verhaal een beetje voorspelbaar en heeft een beladen onderwerp. Zelfmoord rond kerstmis is tenslotte niet niks. Toch is het goed dat dit onderwerp aan bod komt. Het laat je weer een andere kant van de feestdagen zien.
Droomband van Patty van Delft heeft gelukkig weer een luchtiger onderwerp. Julia moet tenslotte een cadeautje voor haar tante kopen. Ze stapt hiervoor een newage winkel binnen om vervolgens door een mysterieuze armband te worden aangetrokken. Sinds ze deze armband kocht, wordt ze geplaagd door opmerkelijke dromen, waarvoor de armband verantwoordelijk is, zo blijkt al snel. Ook in dit verhaal wordt er subtiel naar een oude religie geknipoogd. Het verhaal is een beetje griezelig en heeft tegelijkertijd romantisch plot.
Als laatste het verhaal van Vanessa Gerrits. In Suikersneeuw runt Sien samen met haar moeder de oliebollenkraam van haar overleden vader. Liever verdiept ze zich in “De erfgenamen van het Licht”- trilogie. Totdat er een jongen met opvallende komaf om churros komt vragen en haar vervolgens bij kraam 32 uitnodigt. Suikersneeuw bevat een mooie kerstgedachte en is meteen een mooie afsluiter van de bundel.
Wonderland is niet alleen een mooi vormgegeven verhalenbundel, het bevat met deze tien verhalen de ultieme kerstgedachte. Fans van korte Young Adult verhalen mogen dit boek dan ook niet missen.

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“De prachtige cover van Wonderland bevat, ook al gaat het hier om tien verhalen met de ultieme kerstgedachte, geen spatje groen of rood. De verhalen passen goed bij elkaar en vullen elkaar mooi aan. Er zitten een paar beladen onderwerpen tussen, welke gelukkig worden afgewisseld met de blijere verhalen. Onder andere Chinouk Thijssen, Vanessa Gerrits, Jen Minkman en Patty van Delft hanteren soepel de pen en hebben samen een prachtige bundel gecreëerd. Voor Young Adult fans die van korte verhalen houden, mag deze dan ook niet ontbreken in de boekenkast.” – 31 oktober 2017

Op Hebban (Saskia Boree)

Wonderland is de nieuwe verhalenbundel van Dutch Venture Publishing en heeft naast tien verhalen met de ultieme kerstgedachte ook een prachtige cover. Deze springt er ongetwijfeld uit, net zoals een aantal verhalen in dit boek met een beladen onderwerp doen. Ze bevatten stuk voor stuk een sterke boodschap. De bundel heeft voor ieder wat wils: verhalen met een historisch tintje, met een knipoog naar klassiek, of het moderne werk. Wonderland heeft een mooie balans tussen serieus en luchtig. Marijke F. Jansen, Deborah Elisabeth, Jen Minkman, Rianne Werring en Anne Nicholai werkten onder andere mee aan deze fantastische verzameling. Het is dan ook meteen een mooie kennismaking met nieuwe auteurs binnen het Young Adults genre.” – 7 november 2017

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.