Blogtour – Karin Hazendonk presenteert een griezelig beklemmend Waanidee: geloofwaardig tot het bittere einde

Deze maand duikt beginnend auteur en recensent Saskia Boree nog een keer in een blogtour. Deze keer is het voor auteur Karin hazendonk en nee het is niet bepaald een Waanidee, gezien het boek echt op de mat lag.
De schrijfster debuteerde via een Printing On Demand uitgever, maar werd pas door Scelta Publishing bekend met Blun en Handelswaar. Ook schreef ze een aantal korte thrillerverhalen. Waanidee werd door Letterrijn in publicatie genomen.

Waanidee (Synopsis via Bol.com)
Als Victor Bronckhorst op elfjarige leeftijd zijn ouders verliest, wordt hij door zijn grootouders in huis genomen. Ondanks het leeftijdsverschil en de sadistische karaktertrekken die zijn opa blijkt te hebben, ontstaat er een hechte band tussen de twee.
Opa noemt hem de uitverkorene die een belangrijke taak heeft te vervullen.
Bronckhorst ontplooit zich tot een succesvol zakenman, maar de band met zijn grootvader blijft ook na diens dood bestaan. De gesprekken tussen beiden gaan door en ook geeft opa nog regelmatig advies, al speelt dit alles zich nu nog slechts in Victors hoofd af …
Victor ontwikkelt een idee waarmee hij de door opa gegeven taak kan volbrengen. Hij verzamelt een kleine groep mensen om zich heen die hem met hun specifieke kennis van dienst kunnen en zullen zijn.
Twee jaar later wordt het land in de greep gehouden door een golf van onverklaarbare sterfgevallen. De chaos is compleet en het land verandert in een puinhoop met overal mensen die op de vlucht slaan. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Bevindingen
Meteen fijn aan Waanidee is dat de lezer zo in de verhaallijnen rolt. Je voelt direct dat er iets goed mis is en dit laat zich dan ook niet lang op zich wachten. Het heeft een griezelig, maar geloofwaardig onderwerp, waarvan we heel hard hopen dat deze niet de kille werkelijkheid wordt.
Ieder personage is zodanig uitgewerkt, dat je eigenlijk geen een kunt weglaten. Ieder van hen heeft zo zijn of haar bijdrage in het verhaal. Ze zijn stuk voor stuk niet saai, te plat of nietszeggend en dat is wat deze thriller de aandacht vasthoudt. Sommigen zijn zelfs een tikkeltje te sadistisch en meedogenloos. Deze personages zijn dat in zo’n ernstige mate, dat het weleens woede bij de lezer kan oprakelen.
Op de kaft mag dan wel thriller staan, Waanidee kan ook prima doorgaan als boek in het sci-fi en horrorgenre. Er schemert namelijk een soort van waarschuwing voor de toekomst in door. Misschien is die waarschuwing tegelijkertijd een bekentenis van de schrijfster?
Hoe dan ook, het is een beklemmend verhaal, waarbij je je toch zal gaan afvragen of het personage dat de macht wil grijpen, niet door zijn koppigheid in zijn eigen zo zorgvuldig opgezette val zal stappen en zijn wanen hem uiteindelijk zullen verslaan.
De plot kan je al wel een beetje raden en hierdoor lijkt het erop dat het meer om de overtuigende boodschap van Waanidee gaat, dan dat Hazendonk voor een verrassende plot is gegaan. De verhaallijn is namelijk al origineel en weloverwogen genoeg. Eentje die de lezer niet zal loslaten tot het bittere einde en nog lang op de tijdlijn zal nagalmen.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Wat meteen opvalt aan Waanidee, is dat de omslag er niet meteen uitspringt, hoewel je als lezer meteen vanaf de eerste bladzijde geboeid zult zijn. Het verhaal leest niet tergend stroef, dankzij de interessante personages. Deze zullen er de vaart inhouden tijdens het lezen. Je wilt eigenlijk door alles heen vliegen, weten hoe dit sadistische verhaal eindigt, of de slechterik door de mand zal vallen.
Een verhaal dat niet ver van de werkelijkheid ligt. Mede vanwege dat aspect, zou je het eigenlijk pas moeten lezen, wanneer de tijd van afspelen is verstreken en dat is pas over drie jaar.
Karin Hazendonk heeft met dit griezelig geloofwaardige verhaal een draak geschapen vanwege het feit dat het woede en verontwaardiging kan opwekken bij de lezer. Het is beklemmend tot het bittere einde. De plot mag dan simpel en in een zucht klaar zijn, de verhaallijn is al indrukwekkend en doordacht genoeg en dat maakt een originele plot daardoor eigenlijk overbodig. Waanidee is eentje dat nog lang in de geschiedenis zal nagalmen.” – 13 september 2017

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“De titel Waanidee zal misschien in de eerste plaats niet al te aantrekkelijk klinken. Dit boek is dan ook een typisch gevalletje van “don’t judge a book by it’s cover”. Wat het toch doet besluiten er wel in te duiken is de synopsis, de samenvatting. Eenmaal het boek geopend te hebben, rol je dan ook makkelijk de verhaallijnen binnen en vergeet je alle twijfels.
De personages zijn geen van allen saai of overbodig. Ze voegen stuk voor stuk hun eigen charmes aan het verhaal toe en laten de lezer er als een stoomwals doorheen rollen. Nergens wordt het ineens stroef of remt het af. Je wilt eigenlijk niets liever weten hoe dit bizar griezelige verhaal eindigt, of het überhaupt nog wel goed komt.
De auteur heeft voor een vrij simpel en voorspelbaar plot gekozen, eentje die het wel erg plotseling af maakt. Hazendonk snijdt met Waanidee een meedogenloos geloofwaardig onderwerp aan, welke op zichzelf al indrukwekkend genoeg is, waardoor zo’n plot ook eigenlijk niet nodig is. Dit boek zal namelijk nog lang in ieders geheugen gegrift staan, kan zelfs verontwaardiging oproepen. Het is dan ook aan te raden het pas ergens in 2020 te lezen, gezien de elementen die het verhaal bevat. Het wordt aangeprezen als een thriller, maar kan eigenlijk ook gerust als horror- sci-fi doorgaan. Waanidee is hoe dan ook een opvallend verhaal, die naadloos tijdens bijvoorbeeld Halloween gelezen kan worden.”– 6 september 2017

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.