Tinteling Romance Een ondertoon van liefde- Blogtour Juli 2017: E-book versus papieren boek

In het kader van blogtour Een ondertoon van liefde van auteur Kate Paris, willen we het eens hebben over e-boeken versus papieren boeken. SJM Schrijft werkt vaak met een digitaal recensie-exemplaar en via sociale media zien we ook steeds vaker discussies over dit onderwerp. Waarom zou je voor e-boeken kiezen als je je leesvoer kunt ruiken en aanraken? Wat beweegt ons om, ondanks de vele voordelen die e-boeken bieden, toch nog zo nu en dan voor een papieren versie te gaan? Voor de recensie van dit boek kun je hier klikken: Een ondertoon van liefde.

E-book, ook wel bekend als e-pub
Er is de laatste tijd erg veel ophef over: het e-book, oftewel e-pub. Deze manier van lezen roept vooral veel vragen op. Tenminste in mijn boek. Want wordt lezen met een reader, tablet of computer eigenlijk wel makkelijker? De lezer die digitaal leest, maakt zich namelijk te makkelijk schuldig aan een iets wat in de eerste plaats onschuldig lijkt, namelijk het uitlenen of doorgeven van de e-pub. Om maar niet te spreken over het geduld dat je enigszins moet hebben om met zo’n apparaat om te kunnen gaan. Wie heeft er niet tenminste een keer een punthoofd van gekregen?
Iemand die voor e-boeken kiest zal er niet altijd aan denken om de e-pub van zijn of haar computer, reader of tablet te verwijderen wanneer hij of zij het boek aan iemand anders doorgeeft of verkoopt. Het is uiteraard al helemaal niet cool als men zo’n duizend boeken op een schijfje zet en dat voor een prikkie op Marktplaats aanbiedt. Dat is een pertinente moord op de traditionele auteur. (En het is kidnapping van iemands literaire kinderen.)
Technisch gezien mag je van je e-boeken dan ook geen computerback ups maken. In dat geval kopieer je het alsnog en dat is nou juist wat e-pubs zo lastig maakt. Boeken kopiëren mag namelijk wettelijk gezien niet en dat is wat er gebeurd wanneer je de e-pub doorgeeft of uitleent. Je verstuurt in feite de kopie. Een papieren boek leg je minder makkelijk onder een kopieerapparaat of scanner. Een kopie van een digitaal boek is met enkele klikken gemaakt. Je hebt het boek immers al kant en klaar op je harde schijf. Wanneer het noodzakelijk wordt ze te sorteren, zie je op een gegeven moment door het bomen het bos ook niet meer. E-boeken worden nou eenmaal niet bepaald met bontgekleurde ruggen aangeduid.
Afgezien dat je niet stiekem en snel naar de laatste pagina kunt bladeren om alvast de plot te lezen, heb je ook niet het knisperende, knusse geluid dat een papieren boek geeft wanneer je een bladzijde omslaat. Nou vooruit, oké dan. Er zijn natuurlijk wel een paar lichtpuntjes voor het e-boek. Je sjouwt je geen breuk tijdens de vakantie of wanneer je verhuist. Het zou een fantastische vervanger zijn voor al je schoolboeken: het maakt ze niet alleen goedkoper, maar je steekt letterlijk al je kennis die je nog gaat vergaren onder je arm… al is het uiteraard beter om die kennis in je hersenpan te stoppen.
Daarnaast hoef je ook nooit meer je virtuele boekenplanken af te stoffen… hoewel, een appje van een plumeau voor je digitale bibliotheek zou het natuurlijk wel realistischer maken en een leuk extraatje op je reader zijn. Tenzij het apparaat onder een grote stapel papieren bestsellers verdwijnt. Dan heb je de kans dat je het ding onder een dikke laag stof terugvindt en dan heb je aan zo’n virtuele poetsdoek ook niets meer natuurlijk…

Het papieren boek, om nostalgisch van te worden
Het papieren boek gaat ondanks de groei in de techniek en de flinke aanslag op het milieu al vele eeuwen mee. Menig bomen knuffelaar wordt er niet blij van wanneer er hele bossen er het veld voor moeten ruimen. Als het boek nog gedrukt moet worden, bestaat er ook nog het risico dat er drukinkt in de grond terecht kan komen.
Het milieu is misschien niet iets waar de lezer direct aan zal denken. Hoe vaak zie je boekenliefhebbers op social media boekenkasten opnieuw in- en uitruimen, zelfs opnieuw indelen? De mensen die lid zijn van een Facebook- pagina voor boekenliefhebbers zullen zich hier ongetwijfeld in kunnen vinden. Ruimtegebrek is iets elke boekengek weer een tikkeltje gekker maakt. In dat geval kun je een boekenkast bijkopen, zo nodig verhuizen als de kamer te klein wordt, of, zoals we ook steeds vaker zien, de boeken in een weggeefhoek doorgeven. De minibieb is ook een steeds populairder fenomeen. Helaas zou je van al dat gesjouw weleens rugpijn kunnen krijgen. Dan blijft toch weer het gemak van de reader over.
De mensen die echt geen barst van de boekenliefhebber snappen opperen soms ook, voor het geval het onderwerp rugklachten niet werkt, dat het brandgevaar een reden is om het papieren boek standvastig voor een digitale versie te vervangen. Ook dat kan anno 2017 nog gebeuren. Ware het niet dat pizzeria’s in mijn omgeving eerder in brand vliegen. Daarnaast heeft ieder modern huishouden naast een reader een rookmelder zou je denken. Zo nu en dan wordt er aan overige brandpreventie en voorlichting gedaan. We evolueren, leren van onze fouten en zullen blijven groeien.
Stiekem willen we onze geliefde papieren verhalen niet zomaar van de hand doen. Want wat is er nou leuker om deze geletterde vrienden te ruiken, aan te raken, erdoor te bladeren en stiekem toch even checken of de plot wel de moeite van het lezen is? Het is gewoon heerlijk om te kunnen verdwalen in de plaatselijke boekenwinkel, iets dat dan weer niet nodig is wanneer je online een digitale versie koopt. Je kunt jezelf niet verliezen in de digitale achterflap van het verhaal. Wie heeft er per abuis zijn reader daarvoor niet omgedraaid? Het papieren boek valt tussen de heerlijk georganiseerde chaos ook eerder op, dan het platte scherm van je reader. En papieren boeken zijn om nostalgisch van te worden…

Waar je als lezer ook voor kiest, het boek is een ontspannend medium. Ze zijn geschreven om te genieten. Dat is de boventoon van liefde voor boeken. E-book of papieren boek, het maakt je beiden tot een fervent boekenliefhebber. Tenzij je je dus schuldig maakt aan e-book piraterij. Dan mag je jezelf geen boekenliefhebber noemen. Een echte liefhebber zal namelijk niet voor een hobby ieder dubbeltje omdraaien. Wanneer er toch sprake is van een strikt budget weten de echte liefhebbers ervoor te sparen. De prijs voor boeken is slechts een detail. Laat dat maar de ondertoon van liefde voor boeken zijn…

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Schrijfsels en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.