Voorlopers niet te heftig of nodeloos ingewikkeld: zeer geschikt voor jeugdige lezers (Mirjam Hildebrand)

Recensent en beginnend auteur Saskia Boree werd wederom uitgenodigd voor de Hebban Feelgood Leesclub. Deze keer voor Voorlopers, het nu al goed ontvangende boek van auteur Mirjam Hildebrand. We kennen de schrijfster van Rumme Rups, een kleurrijk prentenboek, die ons onbewust aan Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle doet denken. Het boek werd bij Uitgeverij Kluitman uitgegeven en is nu al veelbelovend bevonden door onder andere Judith Visser. “Voorlopers verrijkt de jeugdliteratuur met een compleet nieuw geluid,” aldus de collega-auteur.

Voorlopers (Synopsis via Hebban)
De vijftienjarige Emma voelt zich ‘anders’: ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma’s vader – die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien – deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen… Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Bevindingen
Al in de eerste twee hoofdstukken gaat het hoofdpersonage in je hart zitten. Ondanks dat Emma een wrok heeft tegen haar vader en regelmatig gepest wordt, komt ze als een lieverd over.  Dat merk je aan de band die ze met haar moeder heeft en haar liefde voor de natuur.
Er zijn woorden zoals “dierbaar”, “voorbeeld” en “zielsverwant” die heel erg letterlijk worden genomen, waardoor het verhaal een diepere betekenis krijgt. Daarnaast legt Hildebrand lastige termen uit, waardoor de jeugd ongemerkt nieuwe dingen leren. De definitie van lucide dromen bijvoorbeeld wordt op een heldere manier beschreven, zodat de jonge lezertjes ook dit zullen snappen.
Het verhaal komt wel makkelijk to he point. Er wordt snel weggegeven wie en wat Voorlopers zijn, waardoor de verdere verhaallijn wat vertraging in de spanning oploopt. Je zit echt te wachten tot het moment dat het echt spannend of nog interessanter wordt. Het wordt pas, naarmate de plot vordert gelukkig weer wat spannender. De lezer wil hoe dan ook weten of de missie van Emma slaagt. Mirjams manier van schrijven maakt het lezen een waar genot. Haar woorden zijn met veel zorg gekozen en dat spat van de bladzijden. Ondanks dat het hier en daar wat meer bite mag hebben, is het een ware toevoeging voor de jeugdliteratuur en is de plot uitermate geschikt voor de jeugdige lezer. Deze is niet te heftig, te ingewikkeld of moeilijk te begrijpen. Voor de meer volwassen lezers kan de plot iets te makkelijk zijn.

Op Hebban (Saskia Boree)

“Het hoofdpersonage Emma gaat gegarandeerd in je hart zitten. Door haar vriendelijke karakter en de goede band met haar moeder, gaat de lezer wel van haar houden, ondanks de pestkoppen en haar vader die het gezin in de steek liet.
Hildebrand maakt van hele gewone woorden zoals “zielsverwant, “dierbaar” en “voorbeeld” een nieuwe betekenis, die tevens wat aan het verhaal toevoegen. De jonge lezers zullen ongemerkt nieuwe dingen leren, waaronder wat lucide dromen nou precies zijn en dat zonder dat ze daarbij de weg kwijtraken.
Kleine kanttekening: het verhaal komt snel tot uiting. Als lezer wordt je te snel voorgeschoteld wie en wat Voorlopers zijn. Dat had iets beter over het hele boek uitgesmeerd mogen worden. Er komen wel nieuwe feitjes en details omtrent deze opmerkelijke groep naar voren, maar er is na de onthulling dat er Voorlopers “bestaan” sprake van een tijdelijke inzakking van de verhaallijn. Pas wanneer de plot nadert ben je toch wel benieuwd of Emma in haar missie succesvol is. Bovendien maakt de hartverwarmende schrijfstijl van Hildebrand het lezen een waar genot, ondanks dat je even door de minder spannende stukjes heen moet. Daarnaast maken de personages het hoe dan ook vier sterren waard. Het is inderdaad een mooie toevoeging voor de jeugdliteratuur, waarbij de plot perfect is voor de jeugdige lezer: niet te heftig of te moeilijk, gewoon iets wat de jonge lezers kunnen begrijpen.” – 25 juni 2017

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.