Adam Alter over Superverslavend: “We zijn allemaal maar een product of ervaring verwijderd van het ontwikkelen van onze eigen verslaving.”

Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving.
Van Maven Publishing mocht auteur en recensent Saskia Boree Superverslavend lezen van schrijver en universitair hoofddocent marketing en psychologie Adam Alter. In dit naslagwerk is er vooral aandacht voor deze zogenaamde digitale suiker en wat je hieraan kunt doen. ‘Indien je niet kunt stoppen met checken, klikken, surfen en liken, leg dan nu je Smartphone weg en lees dit boek,’ aldus Arianna Huffington, oprichter van The Huffington Post.

Superverslavend
Hoe komt het dat meer dan de helft van de westerse bevolking een digitale verslaving heeft? Het is namelijk geen toeval dat er een onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables, social media, de wereld in is geholpen. “Het is niet zozeer dat mensen geen wilskracht hebben. Er zitten betaalde mensen aan de andere kant van het scherm die je vermogen tot zelfregulering kapot maken.
In deze lexicon wordt dieper op het fenomeen ‘digitaal suiker’ ingegaan. Welke doelbewuste trucs passen fabrikanten toe om de apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken? En vooral, hoe kun je je hier allemaal tegen wapenen?
Het boek bestaat uit drie delen waarin het ontstaan van gedragsverslaving wordt uitgelegd, wat de ingrediënten van deze begeerte zijn en wat de toekomst van deze uit de hand lopende digitale gewoonte zal worden.

Bevindingen
De opbouw van Superverslavend is bijzonder plezierig. In het eerste deel wordt helder waar en hoe de gedragsverslaving ontstaat aan de hand van duidelijke voorbeelden en verhalen. Omdat het ook verslavend is lering te trekken uit de Maven-boeken, zal de lezer zomaar ongemerkt de honderd bladzijden passeren, daar totaal geen moeite hebben.
Het tweede deel bevat informatie in de sfeer van doelen, feedback, vooruitgang, escalatie, cliffhangers en sociale interactie. Het is erg leerzaam om te lezen hoe de makers van kosteloze spelletjes op Facebook toch geld aan de consument verdienen. Hierbij wordt uitgelegd hoe gedragsverslaving hierin een rol speelt.
Het derde deel gaat dieper in op de toekomst van gedragsverslaving en draagt enkele oplossingen bij om dit te voorkomen. Een soort bewustwording van jezelf.
Fascinerend en absoluut leerzaam voor als je niet net als die andere miljoenen mensen marionet wilt zijn en je tijd niet laat sturen. Tenslotte heeft Tetris, een van deze super verslavende spelletjes waarover wordt gesproken in dit naslagwerk, ons in een vroeg stadium onbewust ook al iets geleerd: Wanneer we erbij proberen te horen, we ons er met alle geweld proberen tussen te wurmen, je juist onopgemerkt zult blijven. Het is nu enkel nog aan de lezer wat hij of zij ermee gaat doen.

Op Bol.com (SJM Schrijft)

“Hoe komt het dat meer dan de helft van de westerse bevolking een digitale verslaving heeft? Dat is de vraag die gesteld wordt in Superverslavend. Hoe komt het dat we denken dat we meer gewaardeerd zullen worden, er zelfs bij horen, wanneer we statussen op Facebook grondig blijven liken, hersen dodende spelletjes spelen, onszelf blijven pushen aan de hand van getallen op digitale wearables tijdens het sporten of gewoon een miljoen keer per dag onze mail moeten checken? Adam Alter heeft hier allemaal het antwoord op. Aan de hand van heldere voorbeelden en verhalen maakt hij de lezer bewust van onze gedragsverslavingen en helpt hij tijdens de zoektocht naar oplossingen tegen de verslaving. Een naslagwerk met een fascinerende boodschap.” – 15 april 2017

Op Hebban (Saskia Boree

“Op Facebook kwam ik ooit eens een plaatje tegen van Wednesday Adams met het opschrift: ‘Tetris taught me that when you try to fit in, you’ll disappear.’ En dat is precies waar Superverslavend over gaat: door geobsedeerd te zijn met de zogenaamde digitale suiker die om elke hoek van het digitale tijdperk gluurt, zal je er voor je gevoel misschien wel bij horen, maar uiteindelijk ga je als individu in de malle meute verdwijnen.
Niet alleen de verslavende factor van spelletjes, ook het liken op Facebook, het gebruik maken van apps, het tig keer checken van je mail en de getallen op wearables kunnen gedragsverslaving in de hand werken. Alter maakt de lezer bewust van dit gedrag en leert je hoe je jezelf hiertegen kan wapenen. Een eyeopener voor iedereen die zijn of haar tijd niet wil laten sturen.” – 17 april 2017

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.