De Eerste Wereld: een succesvol begin van een nieuwe, fantasievolle reis (Marc Lommert)

marc-lommert-eerste-wereldOnlangs las auteur en recensent Saskia Boree De Eerste Wereld van Marc Lommert, welke de schrijver eerst in eigen beheer uitgaf. Inmiddels is er een tweede druk via Godijn Publishing beschikbaar, kun je het vervolg De Tweede Wereld via Marc persoonlijk bestellen en is het al bekend wanneer “De Derde Wereld” ongeveer zal verschijnen. Alleen… zal zijn recente boek niet zo gaan heten, aldus de schrijver. Sterker nog, op dit moment kun je zelfs via de website van de “Drie Werelden” raden hoe zijn nieuwste kindje zal gaan heten…

De Eerste Wereld

Eroc en Tarú vinden per ongeluk een Alchemisten schat, waardoor ze hals over kop Eyum, hun thuisdorp moeten verlaten. Tenminste, zo adviseert de smid. Want het artefact wat ze vonden, schijnt heel Leëvion op zijn kop te kunnen zetten. Gedurende de reis door nieuwe landschappen, ontmoeten ze diverse nieuwe personages, die stuk voor stuk zo hun verhaal hebben en de twee helpen in het beschermen van de schat, welke een verscholen boodschap bevat. Helaas worden ze al snel door de Schim uit het Zwarte Woud ingehaald.
Naarmate de reis vordert, komen de vrienden erachter dat niet iedereen waarmee ze optrekken te vertrouwen is en vluchten met deze nieuwe kennis het land uit. De vraag is alleen, met welk doel? Kunnen ze de personen die ze zoeken vinden? Zijn de doelen die ze nastreven wel haalbaar, de vijanden waarvan ze vluchten herkenbaar? En in wie houdt de Schim zich daadwerkelijk verborgen?
Wanneer de waarheid omtrent de Schim zich onthuld, worden de vrienden gedwongen moeilijke beslissingen te nemen. Zeker wanneer hun vijand ook nog eens zijn doelen bijstelt…

Bevindingen

Al bij de eerste blik op de opzet van het boek zal een kenner realiseren dat dit bijzondere genre zo zijn eigen opzet heeft.
We zien subtiele overeenkomsten met The Lord Of The Rings omdat De Eerste Wereld in feite ook over een reis gaat. Toch doet het eerder aan Eragon denken, wanneer je eerst een vluchtige blik door het verhaal werpt. Dit komt doordat er in het verhaal gretig gebruik wordt gemaakt van een mysterieuze schim… welke, jawel, ook weer in LOTR voorkomt. Daarnaast is er sprake van een belangrijk artefact, wat iets weg heeft van de Shannara– boeken… of wederom een referentie naar Tolkien, gezien het in dat verhaal om een ring gaat….
Kortom, in al deze opzichten houdt Lommert zich netjes aan de “regels” voor het fantasy genre. Je kunt gerust zeggen dat hij een bescheiden mix van diverse grote schrijvers binnen dit genre is. Dit is niet zozeer een slecht gegeven, want je merkt aan Lommerts schrijfstijl dat hij zijn hart en ziel in het verhaal heeft gestopt, het eigen heeft gemaakt. Je merkt hoe dan ook dat hij dit boek niet even heeft geschreven. Omschrijvingen van karakters en omgeving zijn zorgvuldig gekozen.
Een boek waardoor lezers met een eigen wereldje gegarandeerd door de auteur worden uitgedaagd. Het is nu al een succesvol begin van een nieuwe reis. Liefhebbers zullen ervan genieten. Vanaf hier wordt er in ieder geval al uitgekeken naar De Tweede Wereld.

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.