Piet Baete laat ik-vorm goed uit de verf komen met Wie niet weg is

9789401437394Auteur en recensent Saskia Boree werd onlangs geselecteerd door uitgeverij Lannoo voor een recensie-exemplaar van Wie niet weg is, het nieuwe boek van Vlaams auteur en scenarist Piet Baete welke op 27 september 2016 verscheen. In 2007 debuteerde de schrijver met Dromen van de dood. Zijn nieuwe boek valt onder algemene literaire fictie en is het zesde verhaal van zijn hand.

Wie niet weg is
Tristan en Clarisse zijn voor jaren een koppel. Ze kenden elkaar al vanaf de basisschool en woonden bij elkaar in de straat. Totdat Clarisse het rare idee krijgt om elkaar uit het oog te verliezen. Ze denkt namelijk dat een koppel echt voor elkaar voorbestemd is wanneer ze elkaar weer toevallig terug zullen vinden. Hierop verliezen ze elkaar ook echt uit het oog, waardoor Tristan uiteraard zijn uiterste best doet haar terug te vinden.
Tijdens zijn zoektocht rondom de wereld wordt hij door een wildvreemde in elkaar geslagen, terwijl daar geen enkele reden voor is. Of is er wel een goede reden voor? In het ziekenhuis krijgt hij hoe dan ook bezoek van zijn aanvaller, die Detleff heet. Het blijkt dat deze Detleff niet alleen hem, maar ook Clarisse kent. Hij toont Tristan zelfs foto’s. Waarom heeft ze nooit over deze jongen verteld?
Aan de andere kant is er ook nog Evelyne. Zij heeft een dochtertje die Fleur heet. Door haar komt hij in contact met Lisa een coördinator die podia helpt op te bouwen. Zelf is hij namelijk podiumbouwer voor een band. Kan Tristan bij zijn standpunt blijven dat hij op een dag Clarisse weer terug zal vinden? Is hij in staat om zijn verleden los te laten? Kan hij de pijn en het verdriet die van hem deel uitmaken, in zijn hart sluiten en omarmen?

Bevindingen
Piet Baete is een van de weinigen die de ik-vorm volledig begrijpt. Vakkundig kruipt hij in de rol van Tristan, alsof zijn verhaal op zijn eigen lijf geschreven staat. Hij doet deze vorm van vertellen eer aan. Een knap staaltje literaire fictie, waar je van zult genieten, ook al is het niet helemaal je genre.

Op Hebban (Saskia Boree)

“In de eerste plaats ga je denken dat je een thriller in handen hebt.  Patterson heeft namelijk een boek met dezelfde titel. Toch hebben we het in dit geval over een verhaal in de literaire fictie en dat is toch wel andere koek. Je moet er dan ook even inkomen, de klik maken dat je geen spannende wendingen tegenkomt.
Eenmaal verdiept in Wie niet weg is en kennis te hebben gemaakt met de personages, leest het lekker weg. Het hoofdpersonage is duidelijk een goede verteller, wat de ik-vorm in dit boek goed tot zijn recht laat komen. Baete kan zich zeer goed in de vertellende persoon inleven, alsof hij onder de huid is gekropen. Je gaat bijna denken dat hij eigenlijk een verhaal van zichzelf vertelt, in plaats van dat het verhaal van een ander wordt verteld. Een boek waar je van zult genieten, ongeacht of het genre je aantrekt.” – 23 oktober 2016

 Op Bol.com (SJMSchrijft)

“We merken al snel dat Piet Baete zich goed in het personage kan inleven, waardoor het erop lijkt dat hij zijn eigen verhaal vertelt in plaats die van een ander. Dit doet de ik-vorm in zekere zin goed: niet elke schrijver kan namelijk zich zo goed inleven in het personage waardoor de ik-vorm niet altijd goed uit de verf komt. Hoewel niet iedereen van het genre algemene literaire fictie zal houden, is Wie niet weg is toch taalkundig een aanrader. De woorden rollen soepel van het papier (of scherm) en laten je er toch al dan niet onbewust van genieten.” – 23 oktober 2016

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.