Hoe moeilijk kan het zijn: “Als ergens stickers en briefjes op hangen, is het niet goed ontworpen.” (Jasper van Kuijk)

moeilijkHet is inmiddels geen geheim meer dat auteur en recensent Saskia Boree een grote fan is van Maven Publishing. Ze kan bijna een hele boekenplank vullen met deze leerzame boeken. De uitgever die elke keer weer je kijk op de wereld wil veranderen, komt deze keer met een nieuwe opvallende boekenkaft waarmee ze ook met zichzelf de draak steken. De titel Hoe moeilijk kan het zijn? van cabaretier Jasper van Kuijk is namelijk in het geel en ondersteboven op een blauwe achtergrond gedrukt. Of stond het eerder op zijn kop? Tja. Het kan soms heel, heel erg moeilijk zijn…

Hoe moeilijk kan het zijn?
“Heb je weleens ’s ochtends aan een collega gevraagd waarom hij of zij op tijd is?” Zo begint cabaretier, columnist en universitair docent Jasper van Kuijk zijn relaas in Hoe moeilijk kan het zijn? Blijkbaar is die vraag bijna niet te beantwoorden.
Net zoals het altijd weer een raadsel is waarom we tijdens het ontwerpen van bepaalde dagelijkse dingen nogal wat denkfouten maken.
Waarom zijn de aanwijzingen op een rookmelder bijvoorbeeld niet groter aangegeven en duidelijker geformuleerd? Waarom doen we altijd zo moeilijk wanneer we gebruik maken van een beamer? (Soms is het ook blijkbaar erg moeilijk om de grillen van een whiteboard te trotseren.) Waarom zijn fabrikanten gek op iconen? En waarom wordt er bij het ontwerpen van design nooit naar de praktische kant gekeken?
Dit, en nog veel meer dingen komen aan bod. Onderwerpen die voor frustraties kunnen zorgen. Zoals van Kuijk’s favoriete gebruiksgemak-goeroe altijd zegt: “Als ergens stickers en briefjes op hangen, is het niet goed ontworpen.”
Het kan allemaal zo logisch zijn. Want, zo moeilijk is het tenslotte allemaal niet.

Op Hebban.nl (Saskia Boree)

“Nog voordat ik dit boek daadwerkelijk in mijn handen had, ging ik ongemerkt het zinnetje “Hoe moeilijk kan het zijn?” vaker gebruiken tijdens ondoordachte situaties in mijn eigen omgeving. De postbode probeert een dikkere envelop door de brievenbus te proppen, hoe moeilijk kan het zijn om even aan te bellen? De buurman blokkeert het tuinpad met zijn auto, hoe moeilijk kan het zijn verderop te parkeren en die paar metertjes te lopen? Zulk soort situaties. En dat terwijl het boek zelf meer over van die ontworpen producten gaat, producten waarop je meestal staat te schelden. Zoals de beamer, touchscreens en rookmelders. Soms kun je ze wel achter het behang plakken en soms kun je ze wel zoenen.
Wat ik probeer aan te duiden is dat Maven Publishing altijd met de opmerkelijke boeken hoge ogen gooit. Op de een of andere manier blijven deze boeken van de leerzame uitgever op een positieve manier door het hoofd spoken. Zo niet anders voor dit boek van cabaretier, columnist en universitair docent Jasper van Kuijk. De opvallende cover, waarvan de woorden ondersteboven staan aangeduid, is hier ook een oorzaak van. Het is een boek die schreeuwt om gelezen te worden. En al steek je er alsnog weinig van op, het maakt je hoe dan ook aan het lachen.
Het naslagwerk is zoals de meeste Maven- boeken niet alleen leerzaam, het is ook nog eens ironie ten top, een tikkeltje sarcastisch en ook nog altijd serieus… want men moet er ook nog wat van kunnen opsteken, nietwaar?” ~ 9 oktober 2016

Op Bol.com (SJMSchrijft)

“Ken je dat, van die dagelijkse ergernissen waarover niet goed is nagedacht tijdens het ontwerpen? Dingen zoals rookmelders, de beamer en spullen die last hebben van de zogenaamde vormdrang: spullen die voor het design zijn ontworpen, maar waar niet echt over de praktische kant ervan is nagedacht.
Hierover doet cabaretier en universitair docent Jasper van Kuijk in Hoe moeilijk kan het zijn? onder andere een boekje open. Zijn humoristische manier van ergernissen spuien komt niet over alsof je naar een saai leraren betoog zit te luisteren en toch steek je er wat van op. En zo niet, dan loop je wel de rest van de dag met een grijns op je gezicht rond. Een boek van Maven Publishing dat je niet mag missen.” ~ 8 oktober 2016

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.