De wereld achter het water (Jen Minkman) – “Het Diepe ging een beetje met me aan de haal…”

14435413_858304827633074_2867536744888056323_oIn november 2016 zal auteur Jen Minkman het vervolg op Het boek van voorheen presenteren. Het is een boek waar auteur en recensent Saskia Boree reikhalzend naar heeft uitgekeken. Er werd gehoopt dat het vervolg snel gepubliceerd zou worden, iets waar Uitgeverij Storm Publishers maar wat graag gehoor aan heeft gegeven. Zoals de auteur in haar dankwoord vermeld: “Het Diepe ging een beetje met me aan de haal. Wie weet schrijf ik ooit nog meer verhalen die zich in deze toekomstige wereld afspelen…” Sta in dat geval maar vast aan de eindeloze horizon klaar. Voor nu keren we voorlopig terug naar De wereld achter het water.

De wereld achter het water
Daar waar Het boek van voorheen eindigde, daar zal het avontuur in De wereld achter het water verdergaan.
Nadat beide kanten van de Muur hun geloof zijn verloren, is Leia samen met Walt na hevige spanningen uit Newexter vertrokken om een nieuw leven op te bouwen aan De Overkant. Zal het ze lukken om in de nieuwe wereld een frisse start te maken?
Bij aankomst in Dartmoor County, een van de weinige heropgebouwde steden, valt hen meteen de omheining met zijn bijbehorende wachters op. Waarom wordt de grens zo streng bewaakt? Ze ontdekken dat er geen gevangenissen zijn, dat er mysterieuze Zuiveringen worden toegepast en dat deze stad nogal angstaanjagende regels heeft. Kunnen ze de strenge regels van het nieuwe land eigenlijk wel trotseren?
Leia voelt zich er al snel niet op haar gemak en wil naar Exeter, want dat zou tenminste echt zijn. Vooral om antwoorden te zoeken van hun voorouders wil ze deze risicovolle reis maken. Dit zal niet zonder gevaren gaan. Buiten de beschermende hekken van Dartmoor is de kans op stralingsgevaar en de ziekte namelijk groot. De enige kans die ze hebben is bij het hek ter hoogte van Dunsford.
Na enkele spannende ogenblikken op de terugreis, lijkt het erop dat het gat in het hek bij Dunsford door de bewakers is ontdekt. Kunnen ze zich uit deze nijpende positie redden? En hebben ze door deze verboden reis echt die mysterieuze ziekte opgelopen, zoals men beweert? Of is dat enkel een middel om ze binnen de veilige grenzen van Dartmoor te houden? Als er totaal iets anders aan de hand blijkt te zijn waar de president van Dartmoor lucht van heeft gekregen, vreest Leia voor hun leven. Het wordt langzaam duidelijk wat er werkelijk binnen de muren van de opmerkelijke stad speelt.
Alisa blijft ondertussen op het eiland achter en werkt bij de ordebewaarders. Er dreigt gevaar wanneer het gerucht gaat dat ze de oude religie willen herstellen. Kan ze het staken van de scheepsbouw verhinderen? Of is ze genoodzaakt toestemming voor een geheime scheepswerf te vragen? Carl, het hoofd van de scheepswerf, doet haar in ieder geval een opmerkelijk verzoek. Hij vraagt of zij de boodschapper van hem wil zijn. Omdat ze nogal wat verantwoordelijkheden heeft, waaronder de Boekhouder assisteren, piekert ze ook nog eens over het organiseren van een bijeenkomst. Dit is nodig, want de religie in Hoophaven is aan het uitbloeien. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de angst voorbij is?
Dan spoelt er een dood lichaam van een oude bekende aan. In Hoophaven staan ze voor een raadsel. Het lichaam heeft al een tijdje in zee gelegen, maar niemand weet wat er verder precies gebeurd is. Als er dan ook nog een opstand uitbreekt, is het rampscenario compleet…

Bevindingen
De wereld achter het water is een geslaagd vervolg op Het boek van voorheen. Zoals altijd met de boeken van Minkman wordt de vaart in het verhaal gehouden. De personages spreken en ze vertellen hun verhaal moeiteloos. De fans van haar verhalen zullen blij zijn dat dit vervolg zo snel nog, in hetzelfde jaar dat zijn voorganger gepubliceerd werd, is verschenen.
De onverwachte wending naarmate de plot dichterbij komt, laat ons weer eens zien dat vertrouwen maar wat makkelijk geschaad kan worden. Een verhaal waarin een duidelijke boodschap over dit onderwerp schuilt. Het zet je nog maar eens aan het denken, laat je verder kijken dan je neus lang is en inspireert je een eigen weg in te slaan. Volgens Leia is de wereld eindeloos. En dat geloven we na het lezen van dit boek maar wat graag.

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.