Tweedehands vleugels: De start van een verbeeldingsvolle vlucht (Vanessa Gerrits)

19025113Eigenlijk kwam Tweedehands vleugels al in 2013 bij Brave New Books uit. In 2016 nam Dutch Venture Publishing de rechten over en het boek wordt daar deze maand opnieuw gepubliceerd. Tweedehands vleugels is naar de hand van Vanessa Gerrits (Sint-Truiden, 1989) en heeft ook al een vervolg dat de titel Zilveren vleugels draagt, welke in 2014 bij datzelfde platform voor zelf publicatie uitkwam. Tijd voor auteur en recensent Saskia Boree om het boek nader onder de loep te nemen.

Tweedehands vleugels
Op de avond dat Engel Anna Lucia (Lucia) haar Bestemmelinge in haar etherische armen opving om haar en haar zoon Lukas te redden, wordt ze door twee Kraaien beroofd van haar vleugels. Hiermee verliest ze alles. Haar vrijheid, haar carrière en zelfs de ziel van haar Bestemmeling wordt in de waagschaal gesteld.
Max is een Kraai en verantwoordelijk voor de roof. Wezens dat deels mens, deels monster en deels machines zijn. De reden achter deze beroving ligt bij het feit dat hij snel nieuwe vleugels nodig heeft. Hij heeft niet alleen een gruwelijke hekel aan de pijn tijdens het aanzetten van deze nieuwe vleugels, hij vindt het ook nog eens vreselijk om een onschuldige Engel ervoor te moeten beroven.
Eenmaal de vleugels in zijn bezit, laat hij deze op zijn lichaam zetten. Vanaf het moment dat het engelenbloed met zijn monsterbloed wordt vermengd, kan hij haar, het Engelenmeisje, niet meer zo makkelijk uit zijn hoofd krijgen.
Er is slechts een veer nodig om het leven van Lucy terug te draaien. Eentje. De Engel en de Kraai sluiten een ongewoon verbond, ondanks dat ze zoveel van elkaar verschillen.
Maar wanneer Lucy een gedwongen huwelijk voor haar voeten geworpen krijgt, wordt het pas echt ingewikkeld. Is ze eigenlijk wel verliefd op haar verloofde? Of hoort ze bij Max? Er staan niet alleen levens op het spel. Ook harten en vleugels worden op de proef gesteld. Maar wat valt er te winnen als je tegelijkertijd alles dreigt te verliezen?

Op Bol.com plaatste Saskia onder SJMschrijft het volgende

“Door de humor, waarover een bepaalde grimmigheid hangt, kun je het boek maar moeilijk wegleggen. De personages zijn goed uitgewerkt, interessant zelfs. Je krijgt meteen al een duister beeld van de wereld waarover Gerrits schrijft. Een bestaande wereld, maar dan in een setting waarbij de verbeelding een vlucht met je maakt.
Ondanks de donkere kant van het verhaal, heeft het ook een zachte kant. De plot is verrassend, maar nog wel open voor suggesties. Het schreeuwt duidelijk om meer. Een fris en vlot debuut, van een veelbelovend jonge schrijfster. Zeker de moeite om het vervolg ook te lezen. Wanneer kunnen we de serie verwachten?” (7 juni 2016)

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) - Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 - Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden - Futurum (Een paranormale novelle), huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden - Nog onbekende titel, huidig schrijfproject Dystopisch/ Sciencefiction/ Sciencefaction 2020 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.