Nederland in Ideeën 2016: “Schoonheid is nooit objectief.”

LR-RGB-Dit-is-het-mooiste-ooit1Auteur en recensent Saskia Boree dook voor een paar dagen in een opmerkelijke editie van Nederland in Ideeën, een jaarlijks naslagwerk dat bij Maven Publishing verschijnt. In deze bundel wordt opnieuw één vraag gesteld, waarop 99 bekende personen een uniek antwoord zullen geven. In deze lexicon van 2016 zal de vraag gaan over wat het mooiste is, wat men ooit heeft gezien.

Dit is het mooiste ooit
Er werd slechts één vraag gesteld aan verschillende toonaangevende wetenschappers, kunstenaars en ondernemers voor deze editie van Nederland in Ideeën. Eentje om elkaars meest waardevolle inzichten te delen. “Wat is het mooiste ooit dat je hebt gezien?” luidt de vraag van designer duo Viktor&Rolf.
Van negenennegentig mensen kwamen unieke en leerzame antwoorden waaruit inspiratie voortvloeit en geeft tevens een kijkje achter de schermen. Het laat zien waarom expertise de bron van zoveel schoonheid is en doet aanbevelingen. De mensen die onder andere antwoord gaven op de vraag, waren Mark Geels, Job Cohen, Nelleke Noordervliet en nog 96 personen.
“We kunnen verschillen in wat we waarnemen, hoe we waarnemen en in hoe we wat we waarnemen waarderen,” aldus Hilde Geurts in haar betoog over wat er volgens haar het mooiste ooit is. Het is blijkbaar zo dat, dan ook niemand op dezelfde manier de dingen beleeft. Schoonheid is daardoor nooit met het blote oog direct waarneembaar.

Op Bol.com plaatste Saskia onder SJMschrijft het volgende

“Hoewel er in dit boek slechts één vraag wordt gesteld, worden de antwoorden stuk voor stuk mooi verwoord. Het boek geeft de lezer een breed scala aan onderwerpen, waar menig van de geselecteerde personen ook nog eens een leerzaam antwoord op geeft. Sommige van deze onderwerpen zijn misschien niet voor iedereen even interessant, maar leerzaam is het in ieder geval.

De boeken van Maven Publishing zijn altijd voorzien van een luxe uitstraling en daar is nu ook weer sprake van. De boeken zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar nodigen ook uit om een brede kennis te vergaren. Voor de leergierige en inspiratie zoekende mens is dit een must-read en de moeite van het lezen waard.”

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.