De stem van de zee (Mara Li) : Futuristisch, met de smaak van geschiedenis

Eilandindemist-1-final5Auteur en recensent Saskia Boree heeft van beginnend uitgever Storm Publishers het boek De stem van de zee verzwolgen. Dit futuristisch debuut van schrijfster Mara Li kwam zo verrassend uit de verf, dat ze zelfs haar feestende buren met gemak kon negeren. Het boek is ook meteen het eerste deel van een trilogie, dus zal dit verhaal zeker niet de laatste van de auteur zijn.

De stem van de zee

Nimue is in de zee geboren tijdens een donderende storm. In de branding werd ze door de golven de wereld in getrokken. Als de dochter van vissersmensen, wordt ze grootgebracht met de verhalen van de zee. Haar vader is op zee verongelukt, haar moeder kent ze alleen van de verhalen die haar verteld zijn. Verhalen over het geheimzinnige eiland, welke in de mist van het verleden ligt.

Het verhaal begint met een grote verwoestende storm in Breizh, het oude Bretagne. Het is middenin het stormseizoen en Nimue droomt ervan nooit meer geldzorgen te hebben om net zoals haar vriendin Yannick in een onverwoestbaar stenen huis te kunnen wonen en nooit meer op derdehands schoenen te hoeven lopen. Ze wil voor Medisch Verzorger studeren. Haar broertje Arthur daarentegen wil treinmachinist worden. Er zijn echter niet genoeg inkomsten binnen het gezin om beide dromen te bekostigen en oma kan natuurlijk niet meer de zee op, om de visserij voort te zetten.

Na het opmaken van de schade die de storm berokkent heeft, stuit Nimue op een houten kist met haar naam erop. Het blijkt al snel dat haar moeder door mysterieuze omstandigheden verdween toen Nimue zes was.

Wanneer het land wordt geteisterd door een onverwachte, nachtelijke overstroming van de zee die het dorp verwoest, besluit ze samen met haar broertje Arthur naar haar moeder op zoek te gaan.

Op Bol.com plaatste Saskia onder SJMschrijft het volgende

“In de eerste instantie heb je als lezer niet meteen door dat het verhaal in de toekomst afspeelt. Door de primitieve omschrijvingen van het vissersdorpje en andere plekken krijg je eerder de indruk dat het verhaal zich in het verleden afspeelt. Het fenomeen De Zwarte Griep helpt daar ook aardig bij: het is duidelijk een knipoog naar de Zwarte Pest uit de Gouden Eeuw. Er wordt geschreven over De Inslag, wat een duidelijk toekomstig, historisch verzinsel is van de auteur. Duidelijk een fijn staaltje werk, over wat er wel eens in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Verder wordt er over de personages weinig verteld. Toch krijg je als lezer een goed beeld wie deze personen zijn. Zowel Nimue als Arthur hebben grootse dromen. Typisch zijn de gesprekken tussen broer en zus. De woordenwisseling over wie voor de ander een droom op moet geven, onthuld maar een klein tipje van de karakters, maar laten voldoende zien wat er tussen broer en zus afspeelt.

Mara heeft een mooie, vlotte schrijfstijl. Vanaf de eerste zin wordt je vol overtuiging het verhaal binnen gezogen, alsof je met open armen door het personage wordt ontvangen. Voor je het weet ben je in slechts een paar minuten enkele hoofdstukken verder. Een prachtig debuut dat zich een paar honderd jaar in de toekomst afspeelt, zo blijkt.”

Tekst: Saskia Boree

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Recensies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.