Jongen uit het woud – personage Julia: “Bomen zijn geweldige wezens”(Blogtour Storm Publishers februari 2015)

 

“Ik vind hiphop helemaal niks. Bling bling enzo. “

blogtour-de-jongen-uit-het-woud

Nooit kunnen denken dat het eerste interview op SJM Schrijft met een personage uit een boek zou zijn. Toch is het zo. Saskia Boree interviewde speciaal voor de eerste blogtour van Storm Publishers Julia van De jongen uit het woud, één van de eerste boeken dat de uitgeverij uitbracht. Tijd om meer te weten te komen over dit eigenzinnige personage.

Jen Minkman heeft me het één en ander verteld over jou en die jongen uit het woud. Wat is je relatie met Jen? Hoe heeft ze jou ontmoet?

“Ze heeft me ontmoet in een New Age-winkeltje waar we allebei naar CD’s van Enya stonden te kijken. Jen vindt allerlei muzieksoorten leuk en interesseert zich voor veel meer dan alleen ‘zweverige’ dingen, maar in mij herkende ze de dromer die ze zelf ook kan zijn. Vandaar dat ik in haar boek terecht ben gekomen.”

Je bent bevriend met een opmerkelijk meisje, Gaby. Hoe heb je haar eigenlijk leren kennen?

“We kwamen in dezelfde klas terecht op de Hauptschule en zij kwam de eerste dag naast me zitten, ondanks dat we heel verschillende types zijn. Ze zag aan mij dat ik geen populair meisje was dat zich verschool achter een stoere houding of arrogantie, en dat trok haar aan.”

Waar liggen je roots het meest, in Oostenrijk of Duitsland?

“In Oostenrijk natuurlijk! Ik ben hier geboren en getogen, en heb altijd de eerste uitlopers van de Alpen vanuit mijn slaapkamerraam kunnen zien liggen. In de winter gaan mijn vrienden en ik steevast skiën, en we spreken ook een dialect dat door Duitsers maar moeilijk wordt begrepen. Duitsers zijn erg zakelijk en internationaal van geest. Oostenrijkers zijn meer van de gezelligheid en de lokale tradities. Ook zijn wij nog steeds veel bezig met oude volksvertellingen en het eeuwige gevecht tussen goed en kwaad. We staan dicht bij de natuur.”

“Duitsers zijn erg zakelijk en internationaal van geest. Oostenrijkers zijn meer van de gezelligheid en de lokale tradities.”

Heb je naast de natuur ook andere hobby’s?

“Jazeker! Ik sport graag en ik schrijf mijn eigen liedjes op de piano. Die kun je op Youtube beluisteren, maar ik ben soms te verlegen om in het openbaar te spelen. Dan kan ik namelijk zien wat de mensen ervan vinden, en daar word ik onzeker van!”

Je schrijft zelfs gedichten. Waar gaan deze over?

“Meestal over de liefde, maar ook over de plaats van de mens in deze wereld en in de natuur. Ik denk dat Gaby het een keer ‘zweverig gezwam’ heeft genoemd, maar dat deed ze meer om me te plagen.” 

Wil je er eentje met de lezers delen? Of is dat te persoonlijk?

“Dit gedicht heb ik geschreven toen mijn vader net een half jaar in Innsbruck woonde met zijn nieuwe vriendin en me al heel lang niet gebeld of geschreven had. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee, ook al doe ik tegenover mijn moeder net of het me niet zoveel kan schelen. Ik weet dat zij nu veel gelukkiger is, dus vind ik dat ik dat ook moet zijn.”

“Du bist gegangen,
und ich blieb zurück.
Du bist gegangen,
auf der Suche nach neuem Glück.
Hast du mich vergessen?
Denkst du noch mal an mich?
Kommst du je noch wieder, Vati,
Oder lasst du mich im Stich?”

Je hebt een uitgesproken muziek smaak. Chopin, Enya… Je bent zelfs naar een concert van Siouxsie & The Bansees geweest. Welk muziekgenre kan je nou echt niet uitstaan en waarom?

“Ik vind hiphop helemaal niks. Daar spreekt geen emotie uit, en ik vind het ook veel te veel over uiterlijke dingen gaan. Bling bling enzo. Het spreekt me absoluut niet aan.”

Je lievelingsauteur is Stefan Zweig. Waarom? Zou je ook andere boekengenres lezen en welke?

“Ik houd van Stefan Zweig omdat hij met weinig woorden een heel treffend, pakkend verhaal kan schrijven. Hij beschrijft de emoties van mensen zo raak. Maar ik lees zeker ook graag andere genres. Zo vind ik bijvoorbeeld Pride and Prejudice ook helemaal geweldig, en natuurlijk de gedichten van Rilke. Ik moet nog steeds beginnen aan Lord of the Rings. Dat is zo’n enorm dikke trilogie dat het me een beetje afschrikt!”

Je hebt meestal een geweldige tijd in de kroeg, kon ik al opmaken uit het verhaal. Champagne of bier?

“Oh, bier. Weizen is de nationale drank van de Oostenrijker. Mijn vrienden en ik drinken graag wat alcohol, maar we laten het nooit te ver gaan. Ik snap echt niet dat jongeren in Engeland zo verschrikkelijk veel drinken als ze uitgaan. Jezelf in een coma zuipen is toch niet leuk meer?”

“Ik moet nog steeds beginnen aan Lord of the Rings. Dat is zo’n enorm dikke trilogie dat het me een beetje afschrikt!”

Je schijnt in een mooie omgeving te wonen. Moderne villa of het Kasteel van Graaf Dracula?

“Haha Ik denk dat ik het kasteel van Graaf Dracula veel te duister zou vinden. Dan heb ik liever een moderne villa met daaromheen bossen, weiden en besneeuwde bergen.”

“Ik snap echt niet dat jongeren in Engeland zo verschrikkelijk veel drinken als ze uitgaan. Jezelf in een coma zuipen is toch niet leuk meer?”

Tenslotte, hoe is het om een bomen knuffelaar te zijn? 😉

“Geweldig! Een boom is een geweldige luisteraar; hij valt je nooit in de rede en steunt je altijd als je op hem leunt. Bomen zijn geweldige wezens.” 

de-jongen-uit-het-woud-jen-minkmanDe jongen uit het woud verscheen in september 2014. Gedurende februari en maart is het boek voor maar €12,50 verkrijgbaar in de boekhandel.
Volgende blog in deze tour: Celine schrijft, met sprankelende Salzburg Tips. 😉

Over Saskia Boree

Journalist, (boeken) Recensent, (nieuws) Redacteur, Auteur van: Schimmen&Schaduwen, 2009-2015 (niet meer verkrijgbaar) Tijdsdreiging, Kort verhaal in de Enge Verhalenbundel 2017 Zijdelings, huidig schrijfproject Tijdreizen 2014 tot heden Onbekende titel, huidig schrijfproject Paranormaal/ Tijd 2016 tot heden
Dit bericht werd geplaatst in Freelance Schrijfsels en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jongen uit het woud – personage Julia: “Bomen zijn geweldige wezens”(Blogtour Storm Publishers februari 2015)

  1. Pingback: Blogtour: De jongen uit het woud | Storm Publishers

Reacties zijn gesloten.